Het klimaat op de Zuidpool kan omschreven worden als ijskoude vlakten, gierende wind en extreme droogte. De gemiddelde temperatuur op het koudste gebied op aarde ligt op -50 graden, die in de winter zelfs naar -90 graden kan zakken. De gevoelstemperatuur kan zelfs dalen tot ver beneden -100 graden Celsius.

De Zuidpool is zelfs veel kouder dan de Noordpool en wordt niet voor niks het koudste gebied op aarde genoemd. De ijskoude winter begint eind maart wanneer het 24 uur per dag pikkedonker wordt.

De zon komt eind september pas weer tevoorschijn. Tussen die tijd komt de zon niet boven de horizon. Als er een straffe poolwind staat kan de gevoelstemperatuur dalen tot onder de -100 graden Celsius. De echte temperatuur in de winter ligt rond de -70 tot -90 graden Celsius.

Naast de extreme kou die de Zuidpool bestrijkt, is de lucht ook enorm droog. Al het vocht dat in de lucht zit bevriest meteen en valt als kleine sneeuwvlokjes op de ijskap. Er valt jaarlijks slechts een paar centimeter sneeuw, daarmee is de Zuidpool eigenlijk een polaire woestijn van ijs- en sneeuwvlaktes.

Door deze extreme weersomstandigheden en klimaat is de Zuidpool praktisch onbewoonbaar voor mensen. Behalve wetenschappers die tijdelijk naar de Zuidpool reizen voor onderzoek zul je hier geen mensen tegenkomen. Ongeacht de extreme kou zijn er toch een aantal planten- en diersoorten te vinden die zich aan het klimaat aangepast hebben. Zo leven er verschillende soorten pinguïns en in het water zeeluipaarden.

De vegetatie op de Zuidpool is beperkt tot drie soorten bloeiende planten en 100 soorten mossen en enkele toendragrassen. Onverwachts groeien er zelfs paddenstoelen op de Zuidpool, deze zijn logischerwijs alleen te vinden op de sneeuw- en ijsvrije delen.

Zuiderlicht

Het Zuiderlicht of ook wel de Aurora Australis, is de gloed die kan worden waargenomen aan de nachtelijke hemel op de Zuidpool. Deze gloed is het tegenovergestelde van die op het noordelijk halfrond: het Noorderlicht. Eveneens als het Noorderlicht krijgt de lucht een groene kleur. Echter kun je bij het Zuiderlicht ook rode kleuren verwachten. Lees hier meer over het Zuiderlicht op de Zuidpool.