• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Weer en klimaat Zuidpool

Atmospheric Research Observatory
|

Het klimaat op de Zuidpool kan omschreven worden als ijskoude vlakten, gierende wind en extreme droogte. De gemiddelde temperatuur op het koudste gebied op aarde ligt op -50 graden, die in de winter zelfs naar -90 graden kan zakken. De gevoelstemperatuur kan zelfs dalen tot ver beneden -100 graden Celsius.

De Zuidpool is zelfs veel kouder dan de Noordpool en wordt niet voor niks het koudste gebied op aarde genoemd. De ijskoude winter begint eind maart wanneer het 24 uur per dag pikkedonker wordt.

 

De zon komt eind september pas weer tevoorschijn. Tussen die tijd komt de zon niet boven de horizon. Als er een straffe poolwind staat kan de gevoelstemperatuur dalen tot onder de -100 graden Celsius. De echte temperatuur in de winter ligt rond de -70 tot -90 graden Celsius.

Naast de extreme kou die de Zuidpool bestrijkt, is de lucht ook enorm droog. Al het vocht dat in de lucht zit bevriest meteen en valt als kleine sneeuwvlokjes op de ijskap. Er valt jaarlijks slechts een paar centimeter sneeuw, daarmee is de Zuidpool eigenlijk een polaire woestijn van ijs- en sneeuwvlaktes.

Door deze extreme weersomstandigheden en klimaat is de Zuidpool praktisch onbewoonbaar voor mensen. Behalve wetenschappers die tijdelijk naar de Zuidpool reizen voor onderzoek zul je hier geen mensen tegenkomen. Ongeacht de extreme kou zijn er toch een aantal planten- en diersoorten te vinden die zich aan het klimaat aangepast hebben. Zo leven er verschillende soorten pinguïns en in het water zeeluipaarden.

De vegetatie op de Zuidpool is beperkt tot drie soorten bloeiende planten en 100 soorten mossen en enkele toendragrassen. Onverwachts groeien er zelfs paddenstoelen op de Zuidpool, deze zijn logischerwijs alleen te vinden op de sneeuw- en ijsvrije delen.

Zuiderlicht

Het Zuiderlicht of ook wel de Aurora Australis, is de gloed die kan worden waargenomen aan de nachtelijke hemel op de Zuidpool. Deze gloed is het tegenovergestelde van die op het noordelijk halfrond: het Noorderlicht. Eveneens als het Noorderlicht krijgt de lucht een groene kleur. Echter kun je bij het Zuiderlicht ook rode kleuren verwachten. Lees hier meer over het Zuiderlicht op de Zuidpool.

Zuidpoolreizen

Kijk hieronder naar ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste reistijd om naar de Zuidpool te gaan zijn de maanden december en januari, voor ons de winterperiode. Het seizoen voor de cruises naar Antarctica gaan van november t/m maart. Lees meer over de beste reistijd
Voor de expedities wordt gebruik gemaakt van verschillende schepen. Dit zijn de m/v Ortelius, m/v Hondius en de Spirit of Enderby. Deze schepen zijn allemaal ijsversterkte schepen, die speciaal zijn ontworpen voor de expeditie reizen in het Zuidpoolgebied, zodat de schepen makkelijk door een pakijs kunnen varen.
De reizen naar de Zuidpool vertrekken vanuit Argentinië, Chili of Nieuw-Zeeland. Vanuit Argentinië vertrekken de expedities in Ushuaia. In Chili begint de expeditie in Punta Arenas. De expedities vanuit Nieuw-Zeeland gaan vanuit de haven van Bluff. Bekijk hier de reizen naar de Zuidpool
Voor een reis naar de Zuidpool dien je een paspoort te hebben die nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer van de reis. Lees hier meer over reisdocumenten voor de Zuidpool
Een reis naar de Zuidpool brengt je naar ongerepte, ruige sneeuwlandschappen, gletsjers, drijvende ijsbergen. Ook kom je veel wildlife tegen zoals pinguïns, orka’s en walvissen. De reis naar het witte continent toe is al schitterend. Zo kom je onderweg over de Drake Passage, één van de wildste zeeën op aarde. Middels expeditie cruises kan je kennis maken met deze schitterende natuur.
De gemiddelde temperatuur op het koudste gebied op aarde ligt op -50 graden, die in de winter zelfs naar de -90 graden kan zakken. De gevoelstemperatuur kan zelfs dalen tot ver beneden -100 graden Celsius. Het klimaat op de Zuidpool kan je dus omschrijven als ijskoude vlaktes, gierende wind en extreme droogte. Lees hier meer over het weer en klimaat op de Zuidpool

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge