Beschermingsstatus: minste zorg
In het verleden verzamelde de bevolking van de Falklandeilanden de eieren van de Ezelspinguïn om ze op te eten. Hoewel de Gentoo pinguïns geen beschermde status hebben, is deze traditie in ongerief geraakt en rapen mag nu uitsluitend nog met een speciale vergunning. Ezelspinguïneieren worden ook geroofd door skua’s, grotere roofvogels.
Aangezien de pinguïns hun broedgebied delen met andere dieren, zoals schapen en runderen, sneuvelen veel pinguïnnesten. Om die reden is het grootschalig plunderen van de nesten nu verboden.
Voortplanting
Ezelspinguïns beginnen met broeden wanneer ze 2-4 jaar oud zijn. De periode waarin ze dit doen verschilt echter heel erg met die van andere pinguïns. De gemiddelde legdatum is bijvoorbeeld 26 oktober in South Georgia, maar reeds rond 27 juli op de Crozet-eilanden, die tussen Zuid-Afrika en de Zuidpool liggen.
De vrouwtjes produceren twee eieren. Eenmaal gelegd, worden de eieren in 34-37 dagen uitgebroed. De kuikens blijven de eerste 3-4 weken bij de ouders, waarna ze meer naar andere kuikens toetrekken. Wanneer ze 80-90 dagen oud zijn, verlaten ze hun ouders en gaan hun eigen leven leiden.
Ezelspinguïns bouwen nesten op het strand of tussen graspollen en deze broed plekken verdedigen ze fel. De pinguïns komen niet elk jaar naar dezelfde broedplaats, want elk jaar is de locatie van hun broedkolonie anders. Terwijl de Adélie-pinguïns bijvoorbeeld jaar na jaar terugkeren naar dezelfde broedlocaties, zijn Gentoos niet eenkennig en bezetten rustig andere eilanden dan voorheen.
Voeding van de ezelspinguïn
Ezelspinguïns zijn opportunistische jagers waardoor hun dieet zeer gevarieerd is. De samenstelling van het dieet varieert met het seizoen en de locatie waar ze verblijven. Echter bestaat het meestal uit een mix van schaaldieren, kleine vissen en inktvis.
Natuurlijke vijanden van de Ezelspinguïn
Jonge Ezelspinguïns worden opgejaagd door caracaras (valken), kelpmeeuwen, gigantische stormvogels en wilde katten. De oudere Ezelspinguïns vallen ten prooi aan zeeluipaarden. Aangezien de broedkolonies vaak onverwacht bezoek krijgen van logge zeeolifanten, worden veel nesten geplet als deze enorme blubberdieren zich onverschillig over het eiland verplaatsen.