Het Zuiderlicht of ook wel Aurora Australis is de zuidelijke tegenhanger van het befaamde Noorderlicht. Vandaar dat het ook een stuk minder bekend is maar zeker niet minder prachtig. De beste plekken om dit geweldige natuurfenomeen te spotten zijn Antarctica, Nieuw-Zeeland en Patagonië.

Wanneer

Je kunt de Aurora Astralis het beste waarnemen in de maanden tussen maart en september, de winter van het zuidelijk halfrond. Tijdens die periode zijn de nachten lang en in het donker heb je betere mogelijkheden om het licht te zien.

Aangezien het grootste deel van de wereldbevolking op het noordelijk halfrond leeft en het noorderlicht dus veel populairder is, zijn er vele apps en tools ontwikkeld die aangeven wanneer er een grote kans is het Noorderlicht te zien.

Op het zuidelijk halfrond is dat anders. Omdat het Zuiderlicht een stuk minder bekend is dan het Noorderlicht, zijn er veel minder apps en websites hierover te vinden, waardoor het lastiger wordt om informatie te verkrijgen.

Beste plekken

De best toegankelijke plek om het Zuiderlicht te kunnen zien is in Nieuw-Zeeland, vanuit zowel het vliegtuig als op de grond. Antarctica is de perfecte plek om het Zuiderlicht te kunnen zien, maar in de winter ontoegankelijk voor mensen. Met veel geluk kun je het Zuiderlicht ook zien in het zuiden van Patagonië.

Kleuren Zuiderlicht op de Zuidpool

De kleuren van de Aurora Astralis kunnen net zo variëren als bij het Noorderlicht. De vaakst voorkomende kleur is groen, aangezien die kleur het makkelijkst wordt waargenomen door het menselijk oog.

Naast groen zijn ook gele, blauwe, roze en rode kleuren waar te nemen, maar die meestal alleen waarneembaar via een gevoelige cameralens en bij hoge intensiteit. Bekijk deze video voor een indruk van de Aurora Astralis.