Het koudste continent en de grootste woestijn op aarde waar per jaar net zo weinig sneeuw en regen valt als in de Sahara woestijn is Antarctica. Desondanks is het continent voor 99% bedekt met sneeuw en ijs. De koudste temperatuur ooit gemeten op Antarctica was op een hoogte van 3,5 km en lag op -89,2°C. Hier vind je 10 feiten en meer informatie over Antarctica, een bijzondere continent.

1. Antarctica verandert van formaat

Antarctica is het enige continent die ieder seizoen enorm verandert van formaat. Een continent blijft bijna altijd even groot, maar dit is niet het geval. De reden hiervoor is dat het gebied voornamelijk uit ijs bestaat en in de zomerperiode logischerwijs kleiner word. In de winter bevriest de zee rondom het continent en hecht zich vast aan het vasteland waardoor het oppervlakte groter word. Niet alleen de grootte verandert maar ook de vorm van het continent is veranderlijk door de wind die stukken ijs naar andere delen blaast.

2. Antarctica is recent ontdekt

Antarctica is het laatst ontdekte continent op aarde omdat het continent pas in de 19e eeuw door mensen gezien was. Er waren al vermoedens over een zuidelijk continent omdat ontdekkingsreizigers die richting op gevaren hebben. Echter kregen ze nooit het continent in zicht tot aan 1911 wanneer de ontdekkingsreiziger Roald Amundsen het continent echt bereikte. Tijdens de zoektocht naar het meest zuidelijke punt van de aarde zijn er veel onderzoekers om het leven gekomen tijdens hun ontdekkingstocht omdat het weer zo gevaarlijk is.

3. Antarctica is de grootste woestijn op aarde

Het klinkt tegenstrijdig maar op basis van de hoeveelheid neerslag die er valt kan Antarctica ondergebracht worden als poolwoestijn. Het landschap is namelijk vergelijkbaar met dat van de Sahara woestijn. Het bestaat voornamelijk uit sneeuw en ijs en niet uit zand. Toch behoort het continent onder een van de droogste gebieden ter wereld en valt er haast nooit regen. Wanneer het regent komt het als sneeuw naar beneden en in totaal valt er niet meer dan 2,5 cm neerslag per jaar.

4. Er bestaat leven op Antarctica

Door de extreem koude weersomstandigheden lijkt leven vrijwel onmogelijk. Voor de mens is dit ook zo alhoewel dit niet helemaal waar is. Er zijn geen inheemse mensen die ooit op Antarctica gewoond hebben maar er leven veel wetenschappers en ontdekkingsreizigers op het Grote Witte Continent. Wel zo’n 1.000 tot 4.000 mensen wat voor de grootte van het continent een minuscule populatie is. Hiernaast leven er genoeg dieren die zich hebben kunnen aanpassen aan deze extreme omstandigheden. Een voorbeeld hiervan zijn de pinguïns, walvissen, zeehonden en zeevogels.

5. Er staan vulkanen op Antarctica

Het heeft ondanks de extreme kou zelfs een aantal vulkanen, maar liefst 138 exemplaren in totaal. Hiervan heb je één actieve, de Mount Erebus die zelfs over een stromend lavameer beschikt. Het is de meest zuidelijke actieve vulkaan maar zit verstopt onder een witte laag sneeuw en ijs ondanks de hitte.

6. Je hebt te maken met maandenlange duisternis

Het is ontzettend lastig voor onderzoekers die daar wonen om een normaal dag- en nachtritme vast te houden. Door de zuidelijke ligging van het continent en helling van de aardbol kan de zon in de winter het niet bereiken. Hierdoor is het maandenlang donker, en in de zomer maandenlang licht. Dan gaat de zon namelijk helemaal niet onder waardoor er geen verschil bestaat tussen dag en nacht. Daarnaast heeft het continent ook helemaal geen tijdzone wat het nog lastiger maakt om te bepalen hoe laat het is. Eigenlijk weet je dat nooit.