• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Flora en Fauna Zuidpool

Pinguïn
|

Van alle werelddelen op aarde heeft de Zuidpool de minst gevarieerde flora en fauna. Dit is logisch gezien de extreme weersomstandigheden, want de flora en fauna op de Zuidpool moet zich aanpassen aan de extreme weersomstandigheden om te kunnen overleven.

Flora

Het plantenleven van Antarctica is niet heel spectaculair. Aangezien vrijwel heel Antarctica het grootste deel van het jaar bedekt is met ijs, komt er op het vaste land van Antarctica maar weinig flora voor.

 

De meeste plantengroei vind je in het westen aan de kust van Antarctica. In het subantarctische gedeelte bij Antarctica is er meer plantenleven. Hier kan je verschillende soorten schimmels, mossen en korstmossen vinden. Verder kent Antarctica slechts 2 bloeiende planten: de grassoort Antarctische smele (Deschampsia antarctica) en een anjersoort, Antarctisch sterremos of vetmuur (Colobanthus quitensis).

Fauna

De fauna van Antarctica is interessanter dan de flora. Rond de Zuidpool zijn veel zeedieren te spotten zoals diverse soorten walvissen, pinguïns en zeehonden. Daarnaast zijn er minstens 235 mariene diersoorten te vinden zoals zeeslakken, zeekomkommers en modderwonende wormen. Er komt in de wateren rond Antarctica ook veel plankton voor waar weer veel kril op afkomt. Dit zorgt voor hoofdvoedsel voor de vele walvissen, zo’n 10 verschillende soorten. Hiervan komen de meeste walvissen eigenlijk alleen in de Antarctische zomer om kril te eten, waarna ze migreren naar andere plaatsen.

 

De rotsachtige oevers van het vasteland en de eilanden voor de kust bieden broedplaatsen voor vogels. De soorten vogels die komen broeden zijn albatrossen, stormvogels, jagers, meeuwen en sterns. Daarnaast komen er in Zuid-Georgië eenden en insectetende vogels voor.

Als laatste zul je vooral veel pinguïns tegenkomen op het zuidelijk halfrond, met name de keizerpinguïn die tijdens de Antarctische winter zelfs kan broeden.

 

Bijna alle pinguïns leven op het zuidelijk halfrond. De enige uitzondering is de equatoriale pinguïn die bij de Galapagos eilanden leeft. Bovendien vinden we de grootste concentratie pinguïns op en rond Antarctica. Vier van de 18 pinguïnsoorten leven en broeden op het vasteland en de nabij gelegen eilanden. Bovendien leven nog eens vier soorten op de sub-Antarctische eilanden.

 

Keizerspinguïns hebben vier overlappende verenlagen, waardoor ze warm blijven. Zij zijn het enige Antarctische dier dat het lukt om tijdens de Antarctische winter te broeden. Verder zijn er nog 3 andere soorten pinguïns op Antarctica waarvan sommige zwart-wit zijn en andere een bruine vacht hebben.

Zuidpoolreizen

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste reistijd om naar de Zuidpool te gaan zijn de maanden december en januari, voor ons de winterperiode. Het seizoen voor de cruises naar Antarctica gaan van november t/m maart. Lees meer over de beste reistijd
Voor de expedities wordt gebruik gemaakt van verschillende schepen. Dit zijn de m/v Ortelius, m/v Hondius en de Spirit of Enderby. Deze schepen zijn allemaal ijsversterkte schepen, die speciaal zijn ontworpen voor de expeditie reizen in het Zuidpoolgebied, zodat de schepen makkelijk door een pakijs kunnen varen.
De reizen naar de Zuidpool vertrekken vanuit Argentinië, Chili of Nieuw-Zeeland. Vanuit Argentinië vertrekken de expedities in Ushuaia. In Chili begint de expeditie in Punta Arenas. De expedities vanuit Nieuw-Zeeland gaan vanuit de haven van Bluff. Bekijk hier de reizen naar de Zuidpool
Voor een reis naar de Zuidpool dien je een paspoort te hebben die nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer van de reis. Lees hier meer over reisdocumenten voor de Zuidpool
Een reis naar de Zuidpool brengt je naar ongerepte, ruige sneeuwlandschappen, gletsjers, drijvende ijsbergen. Ook kom je veel wildlife tegen zoals pinguïns, orka’s en walvissen. De reis naar het witte continent toe is al schitterend. Zo kom je onderweg over de Drake Passage, één van de wildste zeeën op aarde. Middels expeditie cruises kan je kennis maken met deze schitterende natuur.
De gemiddelde temperatuur op het koudste gebied op aarde ligt op -50 graden, die in de winter zelfs naar de -90 graden kan zakken. De gevoelstemperatuur kan zelfs dalen tot ver beneden -100 graden Celsius. Het klimaat op de Zuidpool kan je dus omschrijven als ijskoude vlaktes, gierende wind en extreme droogte. Lees hier meer over het weer en klimaat op de Zuidpool

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge