De bereikbaarheid en het vervoer naar de Zuidpool zijn altijd complex geweest. Het geïsoleerde en onherbergzame continent van de Zuidpool is nooit echt goed bereikbaar geweest. Het is echter in de loop van jaren beter bereikbaar geworden.

Vanuit Punta Arenas (Chili) of Ushuaia (Argentinië) is Antarctica bereikbaar per boot. Zeker wanneer je een rondreis door Patagonie maakt en dan relatief ‘in de buurt’ bent van Antarctica, dan is dat een uitgelezen kans om de Zuidpool te bezoeken.

Aangezien de Zuidpool een continent is dat omhuld is met geheimzinnigheid, zijn er steeds meer mensen die de onherbergzame kusten van het enorme continent bezoeken.

Met een oppervlakte van 14.000.000 vierkante kilometer (337 keer zo groot als Nederland) maakt het gebied dat vrij te bezoeken is slechts een fractie uit van het hele gebied.

Het toerisme blijft groeien naar deze uithoek van de wereld. Er gaan meerdere expedities, vaak met een cruiseschip, naar de Zuidpool. Mensen die geld te besteden hebben, kunnen hiermee aan boord gaan en een uiterst bijzondere reis maken!

Naar de Zuidpool

Als wetenschappers onderzoek doen of de USA Airforce erheen gaat kan dat ook ook met een commerciële vlucht. Daarnaast is het mogelijk om naar Antarctica te vliegen voor degenen die het niet fijn vinden om lang op zee te zijn. In ongeveer 2 uur tijd vlieg je van Punta Arenas in Chili naar de Zuid-Shetland eilanden. Vanaf daar vaar je verder naar het zuiden, echter is een expeditiecruise normaal gesproken gebruikelijker.

Per cruiseschip

De beste manier van vervoer naar de Zuidpool / Antarctica is om af te reizen per cruiseschip vanuit Punta Arenas (Chili) of voornamelijk Ushuaia (Argentinië). Deze zijn uitvalsbasis voor cruisereizen naar de Zuidpool. Grote cruiseschepen zijn in staat om op enkele plekken niet al te grote groepen passagiers aan land te brengen. Vaak doen ze dit in combinatie met kleinere Zodiac rubberboten.