Geen rondreis naar Alaska mag worden afgesloten zonder een bezoek aan een van de onderstaande nationale parken en reservaten. De ongekende schoonheid van de natuur in Alaska zal waarschijnlijk ook een van de redenen zijn waarom je naar Alaska op vakantie wilt.

Aangezien de staat bezaaid is met parken en reservaten, hebben we voor jou de mooiste nationale parken van Alaska op een rijtje gezet.

Of je de verbluffende hoogten van Mount Denali in Denali Nationaal Park wilt bezoeken, of de zandduinen van het Kobuk Valley Nationaal Park, elk zijn ze op hun eigen manier prachtig. De beste manier om te kiezen, is om jezelf de vraag te stellen wat voor soort ervaring je precies wilt opdoen.

Wil je een bezoek brengen aan informatieve bezoekerscentra, rondleidingen en geplaveide wandelpaden? Dan kun je het best naar één van de drukkere nationale parken van Alaska gaan. Wil je echt een paar dagen alleen in de pure wildernis op pad? Dan kun je ook een park kiezen dat afgelegen is en dat over minder of geen faciliteiten beschikt.

DE MOOISTE NATIONALE PARKEN VAN ALASKA

Waar je ook naar op zoek bent, er is altijd wel een nationaal park in Alaska dat geschikt is voor jouw wensen. Bekijk onze lijst met de mooiste nationale parken van Alaska eens.

GLACIER BAY NATIONAL PARK

Glacier Bay Nationaal Park heeft een oppervlakte van 3.283.246 hectare en ligt in de Alaskan Panhandle. Het park is alleen door de lucht of over water bereikbaar. Desondanks ontvangt het park jaarlijks zo’n 380.000 bezoekers.

De bergtoppen in het park zijn met sneeuw bedekt en vanaf de bergen lopen 12 gletsjers direct de baai in. De bekendste gletsjer is de Muir Glacier, met een lengte van drie kilometer en een dikte van 80 meter. Samen met Kluane National Park, Wrangell-St. Elias en Tatshenshini-Alsek is het park opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Lees meer over Glacier Bay Nationaal Park.

DENALI NATIONAL PARK

Denali National Park is wellicht het bekendste park, maar ook een van de mooiste nationale parken van Alaska. De gelijknamige berg in het park, voorheen Mount McKinley (6.190 m), is de hoogste van heel Noord-Amerika. In 1917 werd het McKinley National Park in het leven geroepen, maar in 1980 werd het park verdrievoudigd in oppervlakte en kreeg het de naam Denali National Park.

Het park staat bekend om de schilderachtige Ruth Glacier, de enorme biodiversiteit, maar ook de lange, barre winters die worden afgewisseld met korte groeiseizoenen. Lees meer over Denali National Park.

KENAI FJORDS NATIONAL PARK

Kenai Fjords strekt zich langs de zuidkust uit op het Kenai Schiereiland ten zuiden van Anchorage. In dit gebied vind je talloze fjorden waar gletsjers in uitkomen. Deze in totaal 38 gletsjers worden gevoed door het Harding Icefield, een ijsveld dat ook in het park ligt.

Vlakbij het park ligt het plaatsje Seward, waar veel cruiseschepen aanmeren. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Seward een fjordencruise maken met een kleinere boot. In het bijzonder kan je hier walvissen gaan spotten die in de fjordensystemen voorkomen. Lees meer over Kenai Fjords Nationaal Park.

WRANGELL-ST. ELIAS NATIONAL PARK

Met een oppervlakte van 13.175.901 hectare is Wrangell-St. Elias veruit het grootste nationale park van heel Alaska. Het park ligt op de grens van Alaska en Canada en loopt langs de kust over in de Alaskan Panhandle, waar het aan de zuidelijke zijde grenst aan Glacier Bay Nationaal Park. Tevens is het de thuisbasis van de op één na grootste berg in Amerika, de adembenemende Mt. St. Elias (5.489m).

In dit park kom je echt buiten de gebaande paden. Met zo’n enorme oppervlakte en slechts 80 duizend jaarlijkse bezoekers, kom je hier terecht in de outback. In het bijzonder vind je hier gletsjers, wildlife en uitgestrekte oerbossen waardoor dit een park voor de echte avonturiers is. Lees meer over Wrangell-St. Elias Nationaal Park.

KATMAI NATIONAL PARK

Katmai Nationaal Park is de thuisbasis van Mt. Katmai, een actieve vulkaan die in 1912 de grootste vulkaanuitbarsting in de geschiedenis van Alaska veroorzaakte. Tegenwoordig beschikt Mt. Katmai over een prachtig kratermeer waar ooit de piek stond die door de uitbarsting werd weggeblazen.

Daarnaast is het park beroemd om de enorme berenpopulatie. Geschat wordt dat binnen de grenzen van het park zo’n 2.000 beren voorkomen. Wil je beren spotten in Alaska, dan is Katmai Nationaal Park dus zeker de place to be. Lees meer over Katmai Nationaal Park.

GATES OF THE ARCTIC NATIONAL PARK AND PRESERVE

Door de afgelegen ligging boven de Poolcirkel in Alaska, ontvangt het park zeer weinig bezoekers. Sterker nog, het is het minst bezochte nationale park van Amerika. En niet omdat de natuur zo gewoontjes is. Het is simpelweg een flink eind rijden over gravel roads. Vanuit Fairbanks is het park echter relatief eenvoudig te bereiken via de Dalton Highway. Echter moet je wel een dag reistijd hiervoor incalculeren.

Dus ben je in de gelegenheid om hier te komen, dan is Gates of the Arctic een geweldig park om te bezoeken. Arctische toendra, hoge bergen en talloze kleine beekjes en riviertjes met smeltwater zijn typerend voor dit enorme natuurpark. Lees meer over Gates of the Arctic Nationaal Park.

CHUGACH NATIONAL FOREST

Het Chugach National Forest heeft schitterende ruige kustlijnen, flinke gletsjers, dichtbegroeide bossen en kolkende rivieren. Kortom herbergt het gebied talrijke vogel-, zoogdier- en zeediersoorten. Met name langs de kustgebieden vind je hier een Bald Eagle-populatie die groter is dan van alle andere Amerikaanse staten gecombineerd. Lees meer over Chugach National Forest.

KOBUK VALLEY NATIONAL PARK

Als je je echt even wilt onttrekken aan de moderne beschaving en de natuur in wilt trekken, dan is Kobuk Valley Nationaal Park de aangewezen plek. Gelegen ten noorden van de Poolcirkel in het noordoostelijke deel van de staat vind je hier een ultieme wildernis.

En hoewel je nauwelijks mensen ziet, zijn er zoveel meer kariboes hier. Meer dan 400.000 kariboes bevolken het ruige landschap, dat varieert van wetlands in het zuiden tot laaggebergte in het noorden van het park. Lees meer over Kobuk Valley Nationaal Park.

YUKON DELTA NATIONAL WILDLIFE REFUGE

De Yukon Delta National Wildlife Refuge is met recht één van de mooiste nationale parken van Alaska. Het reservaat ligt in het uiterste zuidwesten van Alaska en grenst aan de Straat van Bering. Een gebied van bijna twee keer zo groot als Nederland werd in 1980 door president Carter uitgeroepen tot beschermd gebied.

Het vruchtbare reservaat herbergt een van de grootste concentraties van watervogels in de wereld. Jaarlijks broeden hier meer dan een miljoen eenden en ganzen en daarnaast nog talloze andere soorten vogels. Ook voor de kust is een rijk marien leven te vinden van walvissen, bruinvissen, walrussen, zeehonden en otters. Lees meer over Yukon Delta National Wildlife Refuge.