Seward is een stadje op het Kenai Fjords Peninsula in Alaska, gelegen op zo’n 130 mijl onder de grote stad Anchorage. De stad wordt omgeven door ruige natuur, bergen met gletsjers en talloze beken en rivieren die zich kolkend naar zee bewegen. Het Kenai Fjords National Park ligt direct buiten Seward en dit stadje is dan ook de beste uitvalsbasis als je het park wilt bezoeken.

In Kenai Fjords National Park ligt het grootste ijsveld van heel Noord-Amerika. De Harding Icefield beslaat een oppervlakte van maar liefst 800 vierkante kilometer en met zijn vele uitlopers zijn er maar liefst 35 gletsjers die door het ijsveld worden gevoed. Sommige van die gletsjers komen helemaal uit in zee.

HIGHLIGHTS VAN KENAI FJORDS NATIONAL PARK

Een van de vele highlights van het Kenai Fjords National Park zijn deze sensationele gletsjers die onder invloed van de getijden soms flink eroderen, waarbij gigantische ijsbrokken zich met donderend geweld in zee storten.

DE EXIT GLACIER

De Exit Glacier is een van de best toegankelijke gletsjers van Alaska en heeft een lengte van ruim 4,5 kilometer. Vanuit Seward vertrekken pendelbussen en georganiseerde tours naar de gletsjer, maar je kan ook met je huurauto naar de Exit Glacier. Je komt er via de Exit Glacier Road, een zijweg van de Seward Highway. Deze weg is volledig verhard, dus ook met een camper is de weg goed toegankelijk. Houd er echter rekening mee dat de winter zich hier vroeg kan inzetten. Eind september kan de weg al deels afgesloten zijn in verband met sneeuwval. Zorg dat je altijd op de hoogte van de weg- en weercondities vertrekt.

Aan het einde van Exit Glacier Road is een parkeerplaats en vanaf daar kan je naar de voet van de gletsjer wandelen via de Main Trail of de Nature Trail. Deze goed begaanbare wandelroutes zijn respectievelijk 800 en 1200 meter lang (enkele reis).

Eenmaal aangekomen bij de gletsjer is er de mogelijkheid om verder te wandelen via de Outwash Trail Plain van 400 meter lang, of via de 1.200 meter lange Overlook Loop Trail, die beschikt over een uitkijkplatform waar je de prachtig blauwgekleurde ijsmassa van dichtbij kan bewonderen. Deze Overlook Loop Trail is een vrij stevige wandeling voor ongeoefende wandelaars, maar zeker de moeite waard.

Ook voor de ervaren wandelaars is er voldoende aanbod. De 6,2 km lange Harding Icefield Trail (enkele afstand), vergt ongeveer 6 tot 8 uur om af te leggen. De eerste 2,5 kilometer van de route leg je af via een vrij steil bospad waarbij je door de begroeiing weinig gelegenheid hebt om van het uitzicht te genieten. Eenmaal boven de boomgrens bereik je na nog twee kilometer het einde van de trail. Onderweg loop je op een hoogte van 1 kilometer boven de voet van de gletsjer en zal de enorme ijsmassa je alleen nog maar meer fascineren. Via dezelfde route daal je weer af naar het beginpunt.

In deze regio is het vaak mistig, regenachtig en koud. Ons kledingadvies voor Alaska is er niet voor niets. Verzeker jezelf via het Exit Glacier Nature Center altijd van de actuele condities. Tijdens de maanden juli en augustus kan je elke zaterdagochtend om 9.00 uur deelnemen aan een door een park ranger begeleide wandeling.

BOOTTOCHTEN KENAI FJORDS

Leuk om in Kenai Fjords National Park te doen, zijn de boottochten naar de gletsjers. Onderweg gaat er soms een park ranger mee die een schat aan informatie prijsgeeft, niet alleen over de gletsjers, maar ook over het wildlife en de natuurlijke historie van het park. Bij deze mariene tours kun je kiezen voor een tour van een halve dag of van een hele dag.

Bij de tours van een halve dag vaar je naar het verderop gelegen Resurrection Bay, waarbij je onderweg langs enorme vogelkolonies komt. Je ziet vaak zeeleeuwen, zeeotters en walvissen zwemmen. Je passeert ook de grootste gletsjer van het park, de Bear Glacier.

Bij de boat tour van een hele dag (6 uur) leg je een aanzienlijke afstand van meer dan 150 kilometer en vaar je niet alleen langs de kust van Kenai Fjords National Park, maar ook langs het Chiswell Islands National Wildlife Refuge. De Aialik Glacier, die je daarbij ook passeert, staat bekend om de hoge frequentie waarmee ijsbrokken afkalven van de gletsjer het water in.

De kans om tijdens deze tocht walvissen te spotten is groter dan tijdens een halve dagtocht. Ook bij de 6 uur durende Kenai Fjords National Park Cruise van Major Marine Tours is er altijd een Park Ranger aan boord die informatie geeft en aan wie je vragen kunt stellen. Deze tour wordt van half mei tot half september dagelijks aangeboden. Je kan ook kiezen voor een 3 uur durende boottocht, daarbij is geen Park Ranger aanwezig.

FLIGHTSEEING TOUR OVER DE HARDING ICEFIELD

Natuurlijk is er geen betere manier om de overweldigende natuur te bekijken dan vanuit de lucht met een flightseeing tour over Kenai Fjords National Park. Vanuit de lucht zie je de gletsjers, de fjorden, de bergtoppen en vaak ook wilde dieren.