Gates of the Arctic National Park and Preserve is een park in het noorden van Alaska, op zo’n zeven uur rijden ten noorden van de stad Fairbanks. Gates of the Arctic is het meest noordelijk gelegen nationale park van de VS en ligt geheel boven de Poolcirkel.

Het park bestaat voor het grootste deel uit de Brooks Range Mountains, een bergketen die zich uitstrekt van West-Alaska tot in het noordelijkste deel van Yukon Territory in Canada.

In Gates of the Arctic zijn geen wegen. Vanwege de afstand en het gebrek aan ondersteunende infrastructuur is dit het minst bezochte nationale park van heel de VS. Ter vergelijking: Grand Canyon National Park ontving in 2016 ruim zes miljoen bezoekers, Gates of the Arctic National Park slechts tienduizend.

De enige bewoners die het park rijk is, zijn de twee Gwich’in stammen die in 1949 samen de nederzetting Anaktuvuk Pass stichtten in een noordelijk gelegen vallei met een vliegveldje. Deze gemeenschap leeft voornamelijk van de kariboejacht.

LANDSCHAP GATES OF THE ARCTIC NATIONAL PARK

Het lage bezoekersaantal heeft echter allerminst te maken met het natuurschoon dat in het park te vinden is. Hier vind je het echte ruige Alaska. De Brooks Range Mountains hebben diverse ijstijden doorstaan en dat zie je aan het landschap. De brede U-vormige valleien tussen de bergtoppen door laten zien wat de gletsjers in vervlogen tijden hebben veroorzaakt.

In tegenstelling tot het zuidelijk gelegen Saint Elias-gebergte, dat grillig en scherp aftekent tegen het hemelgewelf, hebben de bergen van de Brooks Range wat rondere toppen door de erosie, waaraan je kunt zien dat we hier met een ouder gebergte te maken hebben.

ACTIVITEITEN IN GATES OF THE ARCTIC

Door het gebrek aan infrastructuur is het park alleen geschikt voor geoefende avonturiers die zich met een survivaluitrusting kunnen redden in het wild. De activiteiten die je in het park kunt doen, zijn vooral wandelen, kamperen, vissen, wildlife spotten en vooral: genieten van het ultieme gevoel van vrijheid.

Hoewel de mogelijkheden voor activiteiten beperkt zijn, is de natuur onbeschrijflijk mooi. Juist de rust, de afgelegen ligging en onherbergzame omgeving geven dit park zijn karakteristieke imago.

WILDLIFE

Natuurlijk biedt de afgelegen ligging van Gates of the Arctic National Park een geweldige habitat aan een breed scala aan wilde dieren, zoals grizzlyberen, zwarte beren, wolverines, vossen, wolven, Dall sheep, lynxen, ijsberen (tijdens de winter) en een grote kudde kariboes, die de lokale bevolking van voedsel voorziet.

BEREIKBAARHEID VAN HET PARK

Gates of the Arctic is bereikbaar door vanuit Fairbanks noordelijk te rijden over de Dalton Highway. Na een rit van zeven uur kom je aan in het plaatsje Coldfoot, van waar je het park in kunt trekken. Ook vanuit het iets noordelijker gelegen Wiseman kun je het park in trekken.

Tussen deze plaatsjes in ligt een campground. Vanaf een van de luchthaventjes bij Coldfoot of Wiseman kun je ook direct midden in het park landen op het luchthaventje van Anaktuvuk Pass.