Katmai National Park and Preserve is een park in het zuiden van Alaska. In 1918 werd het door vulkanische activiteit verwoeste gebied tot beschermde omgeving uitgeroepen en om de Valley of Ten Thousand Smokes te beschermen.

De Valley of Ten Thousand Smokes is een gebied dat voortdurende vulkanische activiteit vertoont. In 1980 verwierf het gebied pas de status van nationaal park.

KODIAK BEREN

Naast vulkanische activiteit is Katmai National Park ook bekend vanwege de Alaskaanse bruine beren, de Kodiak beer, die hier veelvuldig voorkomen. Deze ‘testosteron’ grizzly’s zijn aanzienlijk forser van postuur dan hun kleinere neefjes en nichtjes die op het vasteland van Canada en elders in Alaska voorkomen. Dus wil je beren spotten in Alaska, dan is dit de place to be!

ACTIVITEITEN IN KATMAI NATIONAL PARK

De activiteiten die je kan doen in Katmai Park zijn wandelen, backpacken, kamperen, vissen, kajakken en boottochten maken langs de schitterende kuststrook van zo’n 160 kilometer lengte.

Natuurlijk is Katmai een walhalla voor de berenliefhebber. De talloze rivieren en beken zitten boordevol zalm en dat zorgt voor een flinke berenpopulatie. Schattingen gaan er vanuit dat er zo’n 2.200 beren voorkomen in Katmai National Park.

Deze zalm trekt natuurlijk ook fanatieke sportvissers naar het park en die gaan vooral naar de regio van Brooks Camp. Daar bevindt zich ook een uitkijkplatform van waaraf je de beren kan zien vissen in de Brooks River, op de plek waar deze overgaat in Naknek Lake.

Er zijn talloze foto’s genomen van vissende beren vanaf dit platform. Soms worden er wel tientallen vissende beren tegelijk waargenomen in dit stuk van de rivier.

Ook de kustgebieden zoals Hallo Bay, Kukak Bay, Kuliak Bay, Kaflia Bay, Geographic Harbour en Chiniak Bay zijn het gehele jaar door dichtbevolkt met beren. Zij zoeken daar naar mosselen en eetbare zeegroenten. Andere hotspots zijn de Swikshak Lagoon, de American Creek, Moraine Creek en Funnel Creek.

Binnen het park is geen infrastructuur beschikbaar en bij een bezoek arriveert men meestal op King Salmon Airport. Vanaf de Rapids Camp Lodge gaat men dan meestal per bootje naar Brooks Camp, waar faciliteiten zijn om te verblijven.