De Yukon Delta National Wildlife Refuge is een enorm reservaat in het zuidwesten van Alaska, helemaal tegen de Straat van Bering. Dit gebied vormt de delta van twee enorme rivieren die in de Beringzee uitkomen: de Yukon River en de Kuskokwim River.

Met een oppervlakte van 77.500 vierkante kilometer is dit gebied het op een na grootste National Wildlife Refuge van de VS en iets kleiner dan het Arctic National Wildlife Refuge tegen de grens met Yukon Territory.

De beide rivierdelta’s worden omgeven door uitgestrekte wetlands die deels zo laag liggen dat ze door de getijdenstromingen van de Beringzee worden overspoeld.

WILDLIFE YUKON DELTA NATIONAL WILDLIFE REFUGE

De Yukon Delta National Wildlife Refuge is een reservaat dat onnoemelijke aantallen zeevogels een habitat biedt. Hier vind je bijvoorbeeld een van de grootste concentraties watervogels ter wereld.

Meer dan een miljoen eenden en een half miljoen ganzen gebruiken het gebied jaarlijks om zichzelf voort te planten. Ook zijn er zeer grote seizoensconcentraties van pijlstaarten, gavia’s, futen, 100 duizend zwanen en 30 duizend kraanvogels.

Dikwijls migreert (een deel van) de Mulchatna kariboe-kudde door het gebied naar de toendra’s van Noordoost-Alaska. Voor de kust komen veel walrussen, zeehonden en bruinvissen voor, maar ook Beluga’s, grijze walvissen en dwergvinvissen.

Naast de dierlijke bewoners heeft het reservaat tevens meer menselijke bewoners dan je van zo’n afgelegen gebied zou verwachten. Maar liefst 35 dorpen met 25 duizend Yup’ik Eskimo’s bevolken de uitgestrekte vlakten.

HET LANDSCHAP

In het gebied groeit vooral subarctische toendra. De bodem bestaat deels uit permafrost en omvat een heel scala aan veengebieden, heidegebieden en moerassen. Alleen in de oostelijke binnenlanden van het gebied zijn hogere struiken en wat bomen te vinden, langs de kust vind je alleen zeer lage begroeiing. In de bergachtige gebieden verder landinwaarts vind je op grotere hoogte alpiene toendrabegroeiing.

Door de beschermde status en uitgestrektheid blijven deze gebieden onaangeroerd door de mens. Minder dan vijf procent van het gebied is slechts bebost.

BEREIKBAARHEID WILDLIFE YUKON DELTA NATIONAL WILDLIFE REFUGE

Over de weg is het park niet bereikbaar, aangezien hierheen simpelweg geen wegen leiden. Vanuit Anchorage and Fairbanks worden vluchten aangeboden naar Bethel, centraal gelegen in het park, naar St. Mary’s in het noorden en naar Aniak, in het uiterste oosten van het gebied. Ook vanuit Bethel, waar tevens het Visitor Center is gevestigd, zijn er vluchten naar de twee andere luchthaventjes in het reservaat.