Kobuk Valley National Park ligt in Noordwest-Alaska op 40 kilometer ten noorden van de Poolcirkel. Het park is thuisbasis van de grootste actieve zandduinen in het Noordpoolgebied.

Kobuk Valley National Park ligt in het noordwesten van Alaska 40 km boven de noordpoolcirkel. Daarnaast ligt op ongeveer 50 km naar het oosten het Gates of the Arctic Nationaal Park. Het Kobuk Valley park staat vooral bekend om de Great Kobuk Sand Dunes en migratieroutes van de kariboes die door het park trekken.

NATUUR IN KOBUK VALLEY NATIONAAL PARK

Het park bestaat uit de schitterende riviervallei van de Kobuk River in het zuiden met uitgestrekte wetlands. In het noordelijke deel van het park domineren de Brook Range Mountains, een bergketen die helemaal doorloopt naar het oosten, tot over de Canadese grens.

De bodem van de riviervallei bestaat vooral uit sediment dat is achtergebleven nadat de gletsjers zich hadden teruggetrokken na de laatste ijstijd.

DE KOBUK SAND DUNES

Ten zuiden van de Kobuk River liggen drie gebieden met zandduinen: de Great Kobuk Sand Dunes, de Little Kobuk Sand Dunes en de Hunt River Dunes. Deze zandduingebieden zijn de overblijfselen van een gebied van bijna 81.000 ha dat dit deel van Alaska bedekte na de terugtrekking van de gletsjers.

Door de afzetting van de gletsjers en krachtige winden raakte een deel van deze duingebieden weer begroeid. Tegenwoordig is het grootste deel van deze gebieden bedekt met bos en toendra en beslaan de zandduinen nog een oppervlakte van 8.300 ha. De Great Kobuk Sand Dunes vormen het grootste zandduinveld in Noord-Amerika.

WILDLIFE IN KOBUK PARK

De vis en het wild in het Kobuk Valley National Park zijn typisch voor de arctische en subarctische fauna. De belangrijkste soorten zijn de kariboe, elanden en verschillende zalmsoorten. De meest prominent aanwezige dieren zijn 400 duizend kariboes van de West-Arctische kudde. Deze kudde migreert jaarlijks tussen hun paargronden ten zuiden van de Waring Mountains en de gebieden waar ze hun kalveren grootbrengen, ten noorden van het Baird-gebergte. De jaarlijkse oversteek van de kudde door de Kobuk River is een schitterend spektakel om te zien.

Andere dieren die in het park voorkomen zijn wolven, rode vossen, elanden, zwarte beren, bruine beren, bevers, rivierotters, Canadese lynxen en Dall’s sheep. Kleinere dieren zijn wolverines, marters en muskusratten.

BEZOEK AAN HET PARK

Parkbezoekers moeten volledig kunnen terugvallen op hun eigen uitrusting en vaardigheden. Er zijn geen wegen en paden in het park en ook geen faciliteiten. Wel zijn er lodges beschikbaar in de plaatsen Kiana (ten westen van het park) en Ambler (ten oosten van het park).

De weersomstandigheden in Kobuk Valley Nationaal Park kunnen heel extreem zijn. ’s Winters ligt de gemiddelde temperatuur rond min 8, maar deze kan zo maar dalen tot min 50. Tijdens de zomermaanden is er een gemiddelde temperatuur van 18 graden, maar kan het ook plots 29 graden zijn.

De bezoekers van het park komen hier met een bushplane. Deze vluchten vertrekken vanuit Nome, Bettles of Kotzebue.