Glacier Bay Nationaal Park is samen met Denali Nationaal Park veruit het populairste park van Alaska om te bezoeken. Met meer dan 3,3 miljoen hectare ruige bergen, massieve gletsjers, gematigd regenwoud, grillige kusten en diepe fjorden is Glacier Bay Nationaal Park voor velen het hoogtepunt van Alaska’s Inside Passage.

Van de bodem van het diepste fjord tot aan de top van de hoogste berg is Glacier Bay een walhalla voor de natuurliefhebber. Gelegen in de Alaskan Panhandle is Glacier Bay een enorm marien park, waar een groot avontuur wacht met fjorden, baaien en schitterende, ruige natuur. Je vindt er torenhoge met zijn sneeuw bedekte bergtoppen, spectaculaire gletsjers en smaragdgroene bossen.

GLACIER BAY NATIONAL PARK BEZOEKEN

Glacier Bay Nationaal Park ligt op een kleine 100 kilometer van de hoofdstad Juneau. Net buiten het park ligt het kleine kustplaatsje Gustavus, dat tevens over een luchthaventje beschikt. Vanuit Gustavus loopt er een weg over een korte afstand het park in. De rest van het park is bereikbaar per boot of per floatplane. Je kunt het park het best bereiken door vanuit Juneau naar Gustavus te vliegen en daar met een lokale touroperator het park te bezoeken.

GLACIER BAY FJORD

De Glacier Bay, de fjord waar de Grand Pacific Glacier in uitkomt, reikt ruim 90 kilometer diep de kust in. De Grand Pacific Glacier ligt exact op de grens tussen Canada en Alaska.

In de lager gelegen omliggende gebieden valt bijzonder veel neerslag, waardoor zich een gematigd regenwoud heeft gevormd. Dichte dennen- en sparrenbossen bedekken de oevers en waar je maar kijkt zie je mos. Het is bijna surrealistisch om te zien hoe de natuur hier zo zijn gang heeft kunnen gaan zonder menselijke invloed.

In dit regenwoud ligt ook de Glacier Bay Lodge aan de Bartlett Cove. Hier zijn enkele zeer beperkte bezoekersfaciliteiten te vinden, waaronder een seaplane luchthaventje.

WILDLIFE IN HET PARK

In het park komen o.a. zwarte beren, grizzlyberen, berggeiten, herten Dallsheep en elanden voor. Door de beschutte ligging van de baaien is deze omgeving bijzonder geschikt voor vogels om te nestelen, maar ook voor waterdieren, zoals otters, zeehonden, zeeleeuwen en walvissen. Dit zijn dan ook populaire bezigheden voor toeristen wanneer zij het park bezoeken.