Zo kom je snel over je jetlag heen: 10 tips voor een frisse start op je bestemming

Reizen naar verre bestemmingen is een avontuur op zich, maar een jetlag kan een flinke spelbreker zijn. Wie herkent het niet? Die vermoeiende dagen na een lange vlucht, waarbij je lichaam en geest in een andere tijdzone zijn blijven hangen. Met deze 10 praktische tips kun jij je jetlag verminderen, of misschien zelfs voorkomen!

1. Begin thuis

Ben je een vroege vogel of juist een avondmens? Dan is dit het moment om je ritme te verschuiven richting je reisdoel. Ga je naar het oosten? Probeer een paar dagen voor vertrek wat eerder naar bed te gaan. Reis je naar het westen? Blijf dan net wat langer op. Zo help je je lichaam alvast wennen aan de nieuwe tijdzone!

2. Water: je beste reispartner

Een simpele, maar krachtige tip: blijf gehydrateerd. In een vliegtuig droog je sneller uit dan je denkt, wat een jetlag kan verergeren. Drink voldoende water en vermijd uitdrogende drankjes, zoals koffie en alcohol. Je lichaam zal je dankbaar zijn, en het helpt je alerter voelen bij aankomst.

3. Stel je horloge in op de lokale tijd

Zet je horloge op de tijd van je bestemming, zodra je het vliegtuig in stapt. Deze simpele truc helpt je mentaal voor te bereiden op het nieuwe ritme en het kan veel schelen in het voorkomen of overwinnen van je jetlag.

4. Doe een korte powernap (maar niet te lang)

Het is verleidelijk om bij aankomst op je bed neer te ploffen en de hele middag door te slapen. Maar pas op, houd het bij een korte powernap van maximaal 20-30 minuten. Dit geeft je nét die boost die je nodig hebt, zonder je ritme te verstoren, zodat je ‘s avonds makkelijker in slaap valt.

5. Licht als resetknop

Licht is een krachtige manier om je interne klok te resetten. Zoek bij aankomst meteen wat daglicht op, zelfs als je het liefst in bed zou duiken. Een wandeling in de ochtend helpt je sneller wennen aan een oostelijke tijdzone, terwijl je bij een westelijke reis juist ’s avonds wat langer buiten kunt blijven.

6. Leef op het ritme van je bestemming

Ook al is je lichaam nog niet helemaal bij de tijd, probeer toch meteen mee te gaan in het schema van de nieuwe tijdzone. Ga bijvoorbeeld niet lunchen om 10 uur ‘s ochtends, ook al voelt het als etenstijd voor jou. Laat het ritme van je bestemming, jouw ritme bepalen.

7. Melatonine om makkelijker te slapen

Soms heeft je lichaam een klein duwtje in de rug nodig om in het juiste slaapritme te komen. Melatonine, een natuurlijk slaapbevorderend middel, kan daarbij helpen. Neem een lage dosis volgens de bijsluiter (of vraag je arts om advies) om je slaapritme sneller op de rit te krijgen. Melatonine is bij de meeste drogisten verkrijgbaar.

8. Lichte maaltijden voor het slapen

Een zware maaltijd vlak voor bedtijd kan je slaap flink verstoren, vooral na een lange vlucht. Kies voor lichte, gezonde gerechten om je spijsvertering niet te belasten, en vermijd suikerrijke snacks. Zo kom je ’s ochtends frisser uit je bed. Over het algemeen geldt: probeer je eerste dagen niet te zwaar te eten. Dit verminderd een jetlag aanzienlijk.

9. Kom in beweging voor een extra boost

Een beetje beweging helpt je lichaam sneller herstellen van je vlucht en vermindert stijfheid en vermoeidheid. Probeer wat lichte stretches te doen of een wandeling waar mogelijk. Een korte yogasessie kan wonderen doen voor je energielevel en humeur!

10. Geef jezelf de tijd

Het kan even duren voordat je lichaam helemaal gewend is aan een nieuwe tijdzone. Geef jezelf de tijd om te acclimatiseren en leg niet te veel druk op jezelf de eerste dagen na aankomst. Luister naar je lichaam en doe het (waar mogelijk) rustig aan.