Dag 1: Aankomst in Umeå
Je reis van Lapland naar de Lofoten gaat van start en begint in Umeå, de culturele en bruisende ‘hoofdstad’ van Noord-Zweden. De internationale stad, gelegen aan de rivier de Ume, wordt ook wel de toegangspoort tot Noord-Zweden genoemd. Met zijn designuniversiteit, die wordt beschouwd als een van de beste ter wereld, is Umeå een broedplaats voor getalenteerde ontwerpers. De stad heeft een sterke aantrekkingskracht vanwege het klimaat, onderwijs en de levendige sociale- en culinaire scene. Umeå werd in 2014 gekroond tot Europese Hoofdstad van Cultuur. Je verblijft in het moderne Elite Hotel Mimer, een statig schoolgebouw, daterend uit 1897.
Dag 2: Umeå naar Storuman
Vandaag trek je het Zweedse binnenland in op weg naar het Tavelsjö-meer. Vervolgens reis je naar Vindeln. Hier kun je je vergapen aan de vele stroomversnellingen. Het is alsof je in Canada bent belandt. Ook maak je kennis met het taiga-landschap van Lapland. Eindpunt Storuman bereik je de Via Lappia, een snelweg die heel Lapland doorkruist. In Storuman aangekomen heb je een prachtig uitzicht op een berg, met uitzicht op het merengebied en de bergketen Skanden. Dit rit van Umeå naar Storuman bedraagt 235 km en is ongeveer 3 uur rijden. Hoogtepunten van de dag: Tavelsjö en Vindelfosren-stroomversnellingen.
Dag 3 – Storuman naar Mo i Rana
Vanaf Storuman zie je het landschap veranderen. De bergtoppen boven de boomgrens komen steeds dichterbij. Via de rivier de Ume bereik je Tärnaby en Hemavan. Vanuit hier reis je via een bergpas Noorwegen in, waarna je weer bergafwaarts richting zee rijdt. Eindpunt Mo i Rana (aan de Ranafjord) ligt weer bijna op nul-hoogte: op zeeniveau van de Atlantische Oceaan. De oversteek van oost naar west heb je achter de rug. De rit van Storuman naar Mo i Rana bedraagt 245 km (ongeveer 4 uur) en neemt je mee door de riviervallei van de Ume – de uitkijkberg van Storuman en over een bergpas naar Noorwegen.
Dag 4 – Mo i Rana – Bodø
De route vandaag leidt naar de machtige Saltfjellet. Vanaf de weg kun je gletsjers zien en in het hoogland steek je de magische poolcirkel over, die de grens markeert tussen de pooldag en de poolnacht. Ten noorden van de poolcirkel komt de zon tijdens de poolnacht niet boven de horizon, maar gaat tijdens de pooldag (zomer) niet onder de horizon. Dit fenomeen is een van de bijzondere kenmerken van het noorden.
Langs de Saltdalsfjord (Rognan) rijd je naar de grootste getijdenstroom van Europa. De “Saltstraumen” (zoutstroom) is 3 kilometer lang en 150 meter breed. Het laagwater en hoogwater zorgt hier voor een ongelooflijk natuurlijk spektakel. Elke zes uur wordt er meer dan 370 miljoen kubieke meter water de Skjerstadsfjord in gestuwd, om er na zes uur weer uit te stromen. Vanaf de getijdenstroom reis je naar het mooie kuststadje Bodø. De reis van Mo i Rana naar Saltstraumen en naar Bodø bedraagt 245 km (een reistijd van ongeveer 4 uur).
Dag 5 – Bodø – Svolvær
Vanuit Bodø reis je per veerboot naar de Lofoten. Na een overtocht van vier uur volgt een panoramische rit langs de indrukwekkende bergen van de archipel. De plaatsen Reine, Ramberg, Uttakleiv en Henningsvær maken deel uit van je reis over de archipel. ’s Avonds bereik je de hoofdstad Svolvær. Je slaapt 2 nachten in het Thon Hotel Svolvær op de Lofoten. De reis van Bodø naar Svolvær bedraagt 230 km (een reistijd van ongeveer 7 uur).
Dag 6 – Lofoten
Welkom op de indrukwekkende Lofoten. Vanuit Svolvær kun je een dagtocht maken naar het vissers- en kunstenaarsdorp Henningsvær. De vele kleine galerieën en liefdevol gerenoveerde huisjes geven het dorp zijn charme. In Svolvær zelf zitten verschillende cafés en restaurants. Bezoek de Magic Icebar of bewandel de “Devil’s Gate” (Djevulsporten). Een populaire wandelroute die leidt naar een uniek uitzichtpunt. Wil je meer wil weten over het ontstaan van de Lofoten? Breng dan een bezoek aan het Viking Museum in Borg.
Dag 7 – Svolvær – Ringstad
Vanuit Svolvær raden we de kustroute via Laukvik aan, waarvan de weg praktisch door de zee loopt. Vanuit Fiskebøl kun je een veerboot nemen naar de archipel van Vesterålen, maar het is ook mogelijk om de Lofastweg te nemen zonder veerboot (dit is ietsje om). Op het eiland Hadsel kun je Stokmarknes en Sortland bezoeken. Stokmarknes is de bakermat van de Noorse veer- en transportdienst, de Hurtigruten. Er is zelfs een museum aan gewijd. Sortland valt op door de blauwe gevels van de huizen. De plaats wordt ook wel Blåbyen (Blauwe Plaats) genoemd. Richting het westen leidt een schilderachtige route naar Ringstad. Je slaapt 2 nachten in Ringstad Resort (Sjøhus). De rit van Svolvær naar Laukvik, Melbu en Ringstad bedraagt 175 km (ongeveer 5 uur).
Dag 8 – Vesterålen
De kustlijn rond Ringstad is gevarieerd, en heeft vele kunstenaars geïnspireerd. Het werk Havmannen (The Man from the Sea), is een bekend sculptuur van de Engelse kunstenaar Antony Gormley, gelegen in de stad Mo i Rana. Ook kun je Stokmarknes ontdekken, dat bijna 2 uur rijden is, maar op minder dan 20 km hemelsbreed afstand ligt van Ringstad. Kijk uit over de fjord en laat je betoveren door het uitzicht.
Dag 9 – Ringstad – Bodø
Een zeer gevarieerde route brengt je weer terug naar Bodø. Je bereikt Sortland op het grootste eiland van Noorwegen: Hinnøya. Vanuit het kleine stadje Lødingen neem je een veerboot naar het vasteland. Deze overtocht naar het zuiden heeft een van de meest opvallende panorama’s van Noorwegen. Vergaap je aan het uitzicht rondom de Tysfjord. Op de “Europavägen” gaat de route vervolgens de hooglanden in, waarvan de wildernis doet denken aan Alaska. Fjorden en bergen wisselen elkaar af. Vanuit Fauske bereik je Bodø weer, dit keer langs de noordelijke oever van de Skjerstadsfjord. Je verblijft in het centraal gelegen Quality Hotel Ramsalt in Bodø. De rit van Ringstad naar Lødingen en vervolgens naar Bodø bedraagt 350 km (ongeveer 6 uur).
Dag 10 – Bodø – Arjeplog
Vandaag reis je van Bodø via Silvervägen naar Arjeplog, een afstand van 275 km (ongeveer 3,5 uur). Bezoek ’s ochtends het Nordland Museum.* Vanuit Bodø reis je vervolgens naar Junkerdal met de opvallende berg Solvågtind, die als een 1500-meter hoge tand oprijst uit het niets. De bergvorm van de “Tind” (hoektand) is op verschillende plekken in Noord-Noorwegen te zien. Via de “Silvervägen” (letterkijk vertaald: de Zilverweg) leidt de route weer terug naar de uitgestrektheid van Zweeds Lapland. Het merengebied rond Arjeplog biedt eindeloze hoeveelheden water. Je verblijft in Arjeplog in Hotel Hornavan.
*Let op: dit museum opent ivm. renovatiewerkzaamheden in 2024 weer zijn deuren.
Dag 11 – Arjeplog – Lycksele
Vandaag rijd je van Arjeplog naar Lycksele, een afstand van 200 km (ongeveer 2,5 uur).
Het is de moeite waard om het Zilvermuseum van Arjeplog nog te bezoeken, dat nauw verbonden is met de culturele geschiedenis van de Sami. Aan de oever van het meer Hornavan, een van de diepste meren van het land, bevindt zich de kerk en het museum. De route leidt je verder het beboste Lapland en de taiga in. Je zult opnieuw de stroomversnellingen van de de rivier de Vindelälv passeren en Lycksele bereiken aan de rivier de Umeä. Je slaapt vannacht in in Hotel Lapland in Lycksele.
Extra bij te boeken: een bezoek aan Wild Lapland (aanrader!)
Sluit je reis af met een prachtige en exclusieve natuurervaring. Je zult een bezoek brengen aan de huskykennel van Morgan van Wild Lapland. De kennel is gelegen in een onwaarschijnlijk mooie omgeving. Je dineert in een traditionele Zweedse lavvu. Morgan brengt je vervolgens naar het eiland waar je een bijzondere nacht door zult brengen. Je slaapt namelijk op een klein privé-eiland in een traditionele, knusse stuga (de kenmerkende rode houten huizen in Zweeds Lapland). Hier ben je helemaal één met de natuur. Het is een onvergetelijke ervaring om een nacht onder de Laplandse hemel door te brengen. Maak je eigen kampvuur en geniet van al het natuurschoon om je heen. De volgende dag word je weer opgehaald, geniet je van het ontbijt en vervolg je je reis.
Dag 12 – Lycksele – Granö
Vandaag reis je van Lycksele naar Granö, een korte rit van 60 km (ongeveer 1 uur). In Lycksele vind je een van de meest noordelijke dierentuinen van de wereld, het Lycksele Djurpark, met voornamelijk pooldieren. Hier spot je elanden, rendieren en bruine beren. Je hebt alle tijd om de dierentuin te bezoeken.
De route leidt je verder langs de stroomversnellingen van Mårdeseleforsen aan de Vindelrivier. Via een reeks loopbruggen kun je het gebied ontdekken. Vervolgens bereik je Granö, het eindpunt van je reis. Granö Beckasin is bijzondere eco-lodge gelegen in de prachtige natuur van Zweeds Lapland. Granö heeft een klimaatneutraal eco-hotel, maar de letterlijke hoogtepunten zijn de “birds nests”, waar je hoog tussen de boomtoppen de nacht in door kan brengen. Boek deze bijzondere overnachtinge als optionele upgrade of verlenging van je reis.
*Let op: het bezoek aan de Mådseleforsen en de dierentuin is niet inbegrepen in de reis.
Dag 13 – Granö – Umeå
Je reis door van Lapland naar de Lofoten (en weer terug) zit erop. In een uur (80 km) reis je terug naar Umeå, waar je je reis ook begonnen bent.