Het weer en klimaat Lapland kenmerkt zich door korte zomers en lange winters. De winters zijn lang en streng. De gemiddelde temperatuur in januari ligt rond de -20 graden Celsius.

Lange winters

Lapland staat bekend om zijn extreem koude winters. Temperaturen kunnen dalen tot ver onder het vriespunt en het gebied wordt bedekt onder een flink pak sneeuw. De omstandigheden maken Lapland de bestemming voor liefhebbers van winterse activiteiten, zoals huskysafari’s, rendierslede-avonturen en het bewonderen van het noorderlicht.

Korte zomer

Het weer en klimaat Lapland is in de zomer in Lapland kort maar intens. Het begint rond half juni en duurt slechts twee maanden. Tijdens deze periode ervaart Lapland lange dagen met bijna constant daglicht, wat bekend staat als de midzomernachtzon. De temperaturen in de zomer variëren, maar liggen over het algemeen tussen 10 en 20 graden.

Temperaturen

Winter (december tot februari)

De winter in Lapland is koud en streng, met temperaturen die regelmatig dalen tot ver onder het vriespunt. Gemiddelde temperaturen in januari kunnen rond de -20 graden Celsius liggen, maar het is niet ongewoon dat het nog kouder wordt.

De temperaturen kunnen zelfs zakken naar -30 graden Celsius of lager. Deze periode is ideaal voor winterse activiteiten, en het noorderlicht.

Lente (maart tot mei)

In de lente begint de temperatuur geleidelijk te stijgen, maar het kan nog steeds vrij koud zijn. De temperatuur varieert tussen -5 en 5 graden Celsius in maart en kan oplopen tot ongeveer 10 graden Celsius in mei. Het smelten van de sneeuw markeert het begin van het dooi- en groeiseizoen.

Zomer (juni tot augustus)

De zomer in Lapland is kort maar intens. De gemiddelde temperaturen variëren tussen 10 en 20 graden Celsius, met uitschieters naar hogere temperaturen op warme dagen. De zomer in Lapland is bijzonder, met aanhoudend daglicht waarbij de zon niet onder de horizon zakt.

Herfst (september tot november)

De herfst brengt koelere temperaturen en een afname van het daglicht. De temperaturen kunnen variëren van ongeveer 5 graden in september tot onder het vriespunt in november.

Het is een periode van kleurrijke bladveranderingen en voorbereiding op de komende winter.

Noorderlicht

Lapland is een bestemming bij uitstek om het noorderlicht, ofwel de aurora borealis te zien. In de herfst- en tijdens de wintermaanden. De heldere nachten en afwezigheid van lichtvervuiling geven spectaculaire voorstellingen van het noorderlicht.