Het weer en klimaat Lapland kenmerkt zich door korte zomers en lange winters. De winters zijn lang en streng. De gemiddelde temperatuur Lapland ligt in januari rond de -20 graden Celsius.

Alles over het weer en klimaat Lapland

Lange winters

Het weer en klimaat Lapland staat bekend om zijn extreem koude winters. De Lapland temperaturen kunnen dalen tot ver onder het vriespunt en het gebied wordt bedekt onder een flink pak sneeuw. De omstandigheden maken Lapland de bestemming voor liefhebbers van winterse activiteiten, zoals huskysafari’s, rendierslede-avonturen en het bewonderen van het noorderlicht.

Korte zomer

Het weer en klimaat Lapland is in de zomer in Lapland kort maar intens. Het begint rond half juni en duurt slechts twee maanden. Tijdens deze periode ervaart Lapland lange dagen met bijna constant daglicht, wat bekend staat als de midzomernachtzon. De Lapland temperaturen in de zomer variëren, maar liggen over het algemeen tussen 10 en 20 graden.

Lapland temperaturen

Winter (december tot februari)

De winter in Lapland is koud en streng. De temperaturen Lapland dalen in deze periode regelmatig tot ver onder het vriespunt. De gemiddelde temperatuur Lapland in januari ligt rond de -20 graden Celsius, maar het is niet ongewoon dat het nog kouder wordt.

De Lapland temperaturen kunnen zelfs zakken naar -30 graden Celsius of lager. Het weer en klimaat Lapland in deze periode is ideaal voor winterse activiteiten, en het noorderlicht.

Lente (maart tot mei)

In de lente begint de temperatuur in Lapland geleidelijk te stijgen, maar het kan nog steeds vrij koud zijn. De temperatuur varieert tussen -5 en 5 graden Celsius in maart en kan oplopen tot ongeveer 10 graden Celsius in mei. Het smelten van de sneeuw markeert het begin van het dooi- en groeiseizoen.

Zomer (juni tot augustus)

De zomer in Lapland is kort, maar intens. De gemiddelde temperaturen Lapland variëren tussen 10 en 20 graden Celsius, met uitschieters naar hogere temperaturen op warme dagen. De zomer in Lapland is bijzonder, met aanhoudend daglicht waarbij de zon niet onder de horizon zakt.

Herfst (september tot november)

De herfst brengt koelere temperaturen naar Lapland en een afname van het daglicht. De Lapland temperaturen kunnen dan variëren van ongeveer 5 graden in september tot onder het vriespunt in november.

Het weer en klimaat Lapland in deze periode kenmerkt zich door kleurrijke bladveranderingen en voorbereidingen op de komende winter.

Noorderlicht Lapland

Lapland is de bestemming bij uitstek om het noorderlicht, ofwel de aurora borealis te zien. Wanneer de temperaturen in Lapland onder het kwik duiken is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met dit spectaculaire natuurfenomeen. De heldere nachten en afwezigheid van lichtvervuiling zorgen voor spectaculaire voorstellingen van ‘Lady Aurora’.

Wist je dat je het noorderlicht in Lapland zich al in het vroege najaar laat zien? De periode september tot eind maart, begin april wordt gezien als hét seizoen om naar het noorderlicht Lapland te reizen.