Het noorden van Zweden heeft enorm veel te bieden, vooral de natuur in dit deel van Zweden is waanzinnig. Denk aan uitgestrekte bossen, hoge bergen en diepe meren. Maak kennis met Zweeds Lapland.

Noord-Zweden is bijna niet te vergelijken met andere regio’s in Zweden. Het is op te delen in een noordelijk deel, Norrbotten, en een zuidelijke deel, Västerbotten. De regio strekt zich uit van ‘zuidelijk’ Umeå tot aan de grens van Noorwegen, en van de kustplaatsen Skellefteå en Luleå tot het meest noordelijkste puntje, bij Kiruna, Abisko en de Fins-Noorse grens. In de winter spot je hier het noorderlicht en in de zomer de middernachtzon. De omgeving is een paradijs voor de natuurliefhebber.

Het noordelijke deel van Zweden, maar ook van Noorwegen, Finland en Rusland, staat ook wel bekend als Sámpi, het gebied waar de Sámi wonen en leven.

NORRBOTTEN – SWEDISH LAPLAND

Norrbotten is de meest noordelijke regio van Zweeds Lapland, en wordt ook wel Swedish Lapland genoemd. De meest bekende plekken in deze regio zijn Kiruna, Luleå en het nationaal park rondom Abisko.

Kiruna

Kiruna is de meeste noordelijke stad van Zweden en ligt op zo’n 200 kilometer vanaf de poolcirkel. De omgeving rondom Kiruna varieert van diepe bossen en uitgestrekte moerassen tot rivieren, meren en bergen. Kiruna is een bestemming voor zowel de zomer als de winter. In de zomer kun je er mooie wandelingen maken en in de winter kun je activiteiten ondernemen, zoals skiën, hondensleeën en sneeuwschoenwandelen. Kiruna wordt ook wel bestempeld als een van de beste locaties om het noorderlicht te spotten in de winter, en in de zomer te genieten van de middernachtzon.

Kiruna is de thuisbasis van ’s werelds grootste ondergrondse ijzerertsmijn. Deze mijn werd in 1898 geopend.