Wanneer je naar Noord-Noorwegen reist, passeer je de magische Poolcirkel. Ga je in de zomer naar dit deel van Noorwegen, houdt er dan rekening mee dat het de gehele dag, dus ook ’s nachts licht is. In de winter heb je de kans om het noorderlicht te zien. Noord-Noorwegen is de grootste regio van het land, maar ook het meest dunbevolkte deel. De Lofoten en Vesterålen zijn bekende eilandengroepen in dit deel van Noorwegen. Het noordelijkste punt van Europa, de Noordkaap, bevindt zich ook in deze regio.

Het meest noordelijkste inheemse volk van Europa, de Sami, leeft in Noord-Noorwegen. Zij leven op de toendra van Finnmark. Het behouden van de natuur, cultuur en de tradities van de Sami zijn van hoge prioriteit in dit deel van Noorwegen. Tijdens een reis naar Noord-Noorwegen zul je veel sporen tegenkomen van dit inheemse volk.

De noordelijkste stad van Noorwegen is Honningsvåg. Vanaf Honningsvågs is het nog circa 30 km naar de Noordkaap.

Noordkaap

De Noordkaap (71° 10′ 21) is het meest noordelijke punt van het continent Europa. Het is een vlak plateau met een steile rand waar de kliffen 300 meter naar beneden vallen. Op plateau staat een wereldbol, een veel gefotografeerd object. Je kunt de Noordkaap bereiken met de auto, camper, caravan of de bus. Bij de Noordkaap eindigt de weg E69. Het is mogelijk om, tegen betaling, met een camper te overnachten bij de Noordkaap. In het toeristencentrum, wat bij de Noordkaap is gebouwd, zit een restaurant, winkeltje en een bioscoop.

De Noordkaap is eigenlijk niet het meest noordelijke punt van Europa. Dit is Knivskjelodden. Vanaf een parkeerplaats langs de E69 gaat er een wandeling naar dit punt toe. De wandeling is in totaal 18 km (9 km heen, 9 km terug). Het pad waarop je loopt niet heel goed, er liggen veel stenen en sommige delen gaan over mos. De wandeling is wel goed gemarkeerd, je hoeft niet bang te zijn dat je de weg kwijt raakt. Zorg voor een goede uitrusting, met name goede wandelschoenen. Wil je deze wandeling gaan doen, houdt er dan rekening mee dat je er een dag voor uit moet trekken.