De Tohoku regio is gelegen op het grootste eiland van Japan, Honshu. Dit eiland bevindt zich in het noordoosten van Japan en is het gebied waar de Japanse Zee in het westen en de bergen in het oosten samenkomen. Het omvat de zes prefecturen; Aomori, Iwate, Miyagi, Akita, Yamagata, Fukushima. In deze nog niet toeristische regio vind je bergen, meren, warmwaterbronnen (onsen), historische schatten en landelijke landschappen. In de zomerperiode kan je buitenactiviteiten beoefenen zoals raften en wandelen terwijl je in de winter goed terecht kan om te skiën.

Een bijzonderheid in deze regio is Shirakami-Sanchi, een UNESCO Werelderfgoedlocatie. Deze ligt op de grens tussen de prefecturen Aomori en Akita. Het vredige bestaan en de traditionele gebouwen in Tohoku laten je een paar eeuwen terug in de tijd gaan. ‘s Zomers maak je het explosieve geluid, de kleur en het drama van het Aomori Nebuta festival mee!

 

Als natuurliefhebber is de Tohoku regio een ideale plek! Ga de bossen in tijdens zowel het lenteseizoen als het herfstseizoen wanneer de bladeren fantastische kleuren hebben. In de winter is er de mogelijkheid om te skiën of snowboarden aangezien er genoeg sneeuw valt. Deze regio is compleet anders dan de omgeving van de steden; rustig en vredig. Tohoku staat dan ook bekend om de vele onsen die er te vinden zijn. Deze natuurlijke hotsprings hebben allemaal een andere helende werking. In de ene onsen kunnen wonden worden geheeld, terwijl een ander bad goed is voor je huid of voor je brein.

Aomori

Wandel door de ongerepte natuur en groene landschappen van de prefectuur Aomori. In dit gebied worden beroemde festivals georganiseerd en bevinden zich ook verschillende UNESCO-Werelderfgoed locaties. Proef de verrukkelijke zeevruchten en sake maar ook de rijst en appels in deze provincie.

Iwate

Aan de kust in de noordelijke regio Tohoku vind je de prefectuur Iwate met als hoofdstad Morioka. Levendige traditionele folklore, ruige landschappen en samoerai-geschiedenis hoort bij dit gebied. Iwate kijkt uit over de Stille Oceaan via de kustlijn van Sanriku. Het is eveneens thuisbasis van één van de beste skigebieden en warmwaterbronnen van Japan.

Miyagi

De prefectuur Miyagi is de toegangspoort tot het Tohoku gebied en herbergt warmwaterbronnen, historische bezienswaardigheden en de iconische Matsushima-baai. Ook vind je hier een voormalig kasteelstadje genaamd Sendai. Daarnaast ook de onsen Akiu, Sakunami en Naruko en kan je het mysterieuze Zao Fox Village bezoeken en vossen spotten. Begin augustus wordt hier het Tanabata-festival gehouden dat jaarlijks meer dan 2 miljoen toeschouwers trekt. Mocht je liefhebber zijn van zeevruchten dan kan je die hier ook zeker proeven aan de kustlijn van Miyagi.

Akita

De Akita prefectuur is een goed bewaard gebleven samoerai-district met warmwaterbronnen, natuurschoon, bergen en bossen. Op deze plek kan je heerlijk ontspannen en meer leren over de Japanse geschiedenis en cultuur. Avonturiers kunnen hier goed terecht in de buitenlucht en voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. In het Hachimantai-gebied kan je verschillende buitenactiviteiten beoefenen. Daarnaast kan je de fascinerende samoerai-wijk bezoeken in de stad Kakunodate waar je een kijkje kan nemen in het feodale verleden van Japan. Bekijk de sneeuwhutten tijdens het Yokote Snow Festival en de Japanse vuurwerkcompetitie in Omagari.

Yamagata

De prefectuur Yamagata ligt in het zuiden van de Tohoku regio en staat bekend om de indrukwekkende skigebieden en de warmwaterbronnen. Hier liggen onder andere de havensteden Tsuruoka en Sakata. Maar het gebied herbergt ook warmwaterbronnen, amper bezochte skipistes en spectaculaire bomen die bedekt zijn met sneeuw, ook wel ‘sneeuwmonsters’. Bezoek ook zeker de Ginzan onsen, een prachtige warmwaterbron badplaats gelegen op het terrein van een voormalige zilvermijn.

Fukushima

Het vruchtbare land van Fukushima maakt het tot een prefectuur van unieke tradities qua eten en cultuur. Zo worden de beste vruchten en sake van Japan hier geproduceerd. Hier vind je fantastische natuurpracht, de beroemde onsen en ongerepte wildernis. Ook kunnen wintersporters hier terecht tijdens de winterperiode. Ondanks dat de aardbeving en tsunami van 2011 deze regio hard getroffen hebben is het toerisme weer volop in gang.

 

Tohoku werd getroffen door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami op 11 maart 2011 en het nucleaire ongeval wat daarna kwam. Alleen de bestemmingen Sendai, Matsushima, Iwaki en de kust van Sanriku hebben toen directe schade opgelopen. Maar daar waren de meeste bezienswaardigheden al binnen een paar weken en maanden weer open.