De Tohoku regio is gelegen op het grootste eiland van Japan, Honshu. Dit eiland bevindt zich in het noordoosten van Japan en is het gebied waar de Japanse Zee in het westen en de bergen van het oosten samenkomen. Het omvat de zes prefecturen; Aomori, Iwate, Miyagi, Akita, Yamagata en Fukushima. In deze nog niet toeristische regio vind je bergen, meren, warmwaterbronnen (onsen), historische schatten en landelijke landschappen.

Een bijzonderheid in deze regio is de bergketen Shirakami-Sanchi, een UNESCO Werelderfgoedlocatie. Deze ligt op de grens tussen de prefecturen Aomori en Akita.

Als natuurliefhebber is de Tohoku regio een ideale plek! Ga de bossen in tijdens zowel het lente- als het herfstseizoen wanneer de bladeren fantastische kleuren hebben. In de winter is er de mogelijkheid om te skiën of snowboarden gezien er genoeg sneeuw valt. De regio is compleet anders dan de omgeving van de steden; rustig en vredig. Het vredige bestaan en de traditionele gebouwen laten je een paar eeuwen terug in de tijd gaan. Tohoku staat dan ook bekend om de vele onsen die er te vinden zijn. Deze natuurlijke hotsprings hebben allemaal een andere helende werking. In het ene bad kun je je wonden helen, terwijl een ander bad goed is voor je huid of voor je brein.

‘s Zomers maak je in Tohoku het explosieve geluid, de kleur en het drama van het Aomori Nebuta festival mee.

Aomori

Wandel door de ongerepte natuur en groene landschappen van de prefectuur Aomori. In dit gebied worden beroemde festivals georganiseerd en bevinden zich ook verschillende UNESCO-Werelderfgoed locaties, waaronder de Shirakami-Sanchi. Proef de verrukkelijke zeevruchten en sake, maar ook de rijst en appels afkomstig uit deze prefectuur.

Iwate

Aan de kust in de noordelijke regio Tohoku vind je de prefectuur Iwate, met als hoofdstad Morioka. Levendige traditionele folklore, ruige landschappen en Samoerai-geschiedenis hoort bij dit gebied. Iwate kijkt uit over de Stille Oceaan via de kustlijn van Sanriku. Het is eveneens de thuisbasis van één van de beste skigebieden en warmwaterbronnen van Japan.

Miyagi

De prefectuur Miyagi is de toegangspoort tot Tohoku en herbergt warmwaterbronnen, historische bezienswaardigheden en de iconische Matsushima-baai. Ook vind je hier de voormalige kasteelstad Sendai en de Akiu, Sakunami en Naruko Onsen. Bezoek het mysterieuze Zao Fox Village om vossen spotten. Begin augustus wordt hier het Tanabata-festival gehouden dat jaarlijks meer dan 2 miljoen toeschouwers trekt. Mocht je liefhebber zijn van zeevruchten dan kan je die hier proeven aan de kustlijn van Miyagi.

Akita

In de Akita prefectuur vind je een goed bewaard gebleven Samoerai-district, met warmwaterbronnen, natuurschoon, bergen en bossen. Op deze plek kan je heerlijk ontspannen en meer leren over de Japanse geschiedenis en cultuur. Avonturiers kunnen terecht in de natuur van Akita. In het Hachimantai-gebied kan je verschillende buitenactiviteiten beoefenen. Voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis van Akita is de fascinerende Samoerai-wijk zeker een bezoek waard. In de stad Kakunodate waar je een kijkje kan nemen in het feodale verleden van Japan. Bekijk de sneeuwhutten tijdens het Yokote Snow Festival en de Japanse vuurwerkcompetitie in Omagari.

Yamagata

De prefectuur Yamagata ligt in het zuiden van de Tohoku regio en staat bekend om de indrukwekkende skigebieden en warmwaterbronnen. Hier liggen onder andere de havensteden Tsuruoka en Sakata. Maar het gebied herbergt ook warmwaterbronnen, amper bezochte skipistes en spectaculaire bomen die bedekt zijn met sneeuw, ook wel ‘sneeuwmonsters’ genoemd. Bezoek ook zeker de Ginzan Onsen, een prachtige warmwaterbron gelegen op het terrein van een voormalige zilvermijn.

Fukushima

Het vruchtbare land van Fukushima maakt het tot een prefectuur van unieke tradities qua eten en cultuur. Zo worden de beste vruchten en sake van Japan hier geproduceerd. In Fukushima vind je fantastische natuurpracht, beroemde onsen en ongerepte wildernis. Ook kun je Fukushima terecht voor wintersport.

Tohoku werd getroffen door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami op 11 maart 2011 met de meltdown in de Japanse Daiichi kernreactor als gevolg. De bestemmingen Sendai, Matsushima, Iwaki en de kust van Sanriku hebben toen directe schade opgelopen. Inmiddels een groot deel van deze bestemmingen weer open voor bezoek, met uitzondering van de Restricted Entry Zone. Meer over de veiligheid in Fukushima lees je hier.