De regio Shikoku is het kleinste eiland van de 4 grote eilanden van Japan en wordt onderverdeeld in 4 prefecturen; Tokushima, Kagawa, Ehime en Kochi. Kenmerkend aan deze regio is de schilderachtige kustlijn en stranden aan de Seto Inland Sea en de bergachtige landschappen die mogelijkheden bieden om te wandelen. En dat niet alleen, hier kan je legendarische udon-noedels eten, film-inspirerende onsen (warmwaterbronnen) bezoeken en de eerste stap zetten van de 88 Temple Pilgrimage. Daarnaast vormt de regio ook het décor voor de klassieker ‘’Botchan’’ van de Japanse literaire reus Natsume Soseke.

Ervaar hier het traditionele Japan, de woeste bergtoppen (onder andere de Ishizuchi van 1.982 meter hoog) en de aangename zandstranden. Shikoku is uitermate geschikt voor een zonvakantie! In Japan wordt Shikoku ook wel gezien als een eiland van spiritualiteit en verlichting doordat het de geboorteplaats is van de beroemde boeddhist Kōbō-Daishi (Kūkai) maar ook doordat de 88 Temple Pilgrimage route hier loopt. De grootste stad van dit eiland is Matsuyama die vele bezienswaardigheden en religieuze plekken herbergt zoals het fascinerende Matsuyama kasteel op een heuvel in het centrum van de stad.

Kochi

Op het eiland Shikoku ligt het prefectuur Kochi dat de vroegere naam Tosa had. Kochi kijkt uit op de Stille Oceaan wat het tot een verzamelplek maakt voor surfers vanuit heel Japan. Aan de oostkust van Kochi vind je het Muroto gebied die de status UNESCO Global Geopark gekregen heeft vanwege de geologische formaties. Zo wordt de ongerepte natuurpracht van het gebied goed behouden en wordt milieuvriendelijk toerisme gepromoot. De prefectuur Kochi biedt ruimte om te kamperen aan de oevers, historische bezienswaardigheden zoals Kochi Castle, traditionele markten en oude sake-brouwerijen te bezoeken. Hoofdstad van de prefectuur Kochi is het gelijknamige Kochi.

Tokushima

De prefectuur Tokushima ligt aan de oostkant van het eiland Shikoku. Deze is verbonden met het vasteland van Japan door middel van de bruggen Akashi-Kaikyo en Naruto. Bovendien staat Tokushima wereldwijd bekend om het dansfestival Awa Odori dat in augustus wordt gehouden. Maar ook om de draaikolken van Naruto en de afgelegen Iya-vallei waar je wandelingen kunt maken. Prachtige wandelpaden die langs diepe kloven, uitgestrekte bossen en touwbruggen lopen. De gelijknamige stad Tokushima is de hoofdstad van deze prefectuur, bekend om het dansfestival Awa Odori wat hier plaatsvindt. Het festival draait om de ‘Fools Dance’ die stamt uit de 17e eeuw dat duizenden mensen trekt.

Kagawa

De prefectuur Kagawa is de kleinste prefectuur van Japan gelegen in de Shikoku regio. Kenmerkend hier zijn de udon-noedels die vernoemd zijn naar de oude prefectuur naam Sanuki. Kagawa beschikt over talloze historische en culturele attracties zoals de Ritsurin Garden, een beroemde historische tuin. De hoofdstad van deze prefectuur is Takamatsu, de hoofdingang van het eiland Shikoku.

Ehime

In het noordwesten van de Shikoku regio ligt de prefectuur Ehime. Deze prefectuur kijkt uit op de wateren van de Seto Inland Sea. Doordat Ehime omringd is door de zee en bergen kan je hier verse seizoensgebonden zeevruchten, fruit en groenten nuttigen. Echter staat de prefectuur Ehime het meest bekend om het kasteel en Dogo Onsen. Deze Onsen is één van de oudste warmwaterbronnen van Japan. De hoofdstad van Ehime is Matsuyama wat eveneens de grootste stad is van Shikoku. Bovendien staat hier een prachtig, origineel kasteel om te bewonderen.