Men zegt dat Japan één van de duurste landen ter wereld is met als munteenheid de Yen (JPY of ¥). De wisselkoers met Japan is op het moment ¥162 is 1 (februari 2024). Van de Yen zijn er munten van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 Yen. Bankbiljetten zijn er van 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 Yen. Op deze pagina lees je alles terug over geldzaken en actuele koers Japan.

Over het algemeen zijn de prijzen in Japan vergelijkbaar met die in Nederland. Hoewel een aantal dingen wel wat duurder zijn, zoals bijvoorbeeld overnachtingen. Echter zijn de meeste producten en diensten van hoge kwaliteit.

Je kan de pinautomaten in Japan vinden in alle toeristische plaatsen. Vaak vind je ze bij de bank, postkantoren of in de supermarkt (7 Eleven), maar ook op de internationale luchthavens. De goedkoopste manier om geld op te nemen is met je pinpas. Echter op sommige kleinere plekken in Japan zijn er geen geldautomaten aanwezig. Dan is het handig om voldoende cash op zak te hebben.

Let erop dat je niet vergeet om je bankpas in te stellen op “wereld.” Ondanks dat Master/Visa/American Express creditcards op de meeste plekken worden geaccepteerd, is contant geld nog altijd een belangrijk betaalmiddel. Het is dan ook aan te raden om altijd genoeg contact geld op zak te hebben. En dan met name in de landelijke gebieden. Je kunt geld wisselen in vrijwel alle grote hotels en wisselkantoren.

Fooien

Anders dan in Nederland zijn fooien niet gebruikelijk in Japan en het kan zelfs als beledigend beschouwd worden. Onder andere bij restaurants rekenen ze automatisch een fooi van 10-20% bij de rekening, op andere plekken is het onbeleefd om fooi te geven.