Het weer en klimaat Japan varieert per seizoen en per plek. Desalniettemin heeft het grootste gedeelte van Japan een gematigd zeeklimaat met warme zomers en milde winters. Bovendien lopen de 4 seizoenen gelijk aan onze seizoenen, waardoor onderscheid gemaakt kan worden tussen ieder seizoen. De overgangen van de seizoenen verlopen sneller dan bij ons. Des te noordelijker je komt, des te groter het verschil per seizoen.

In het voorjaar van maart t/m mei ligt de temperatuur gemiddeld rond de 15-25°C en valt er maar weinig regen. Hierdoor is het erg aangenaam om in deze periode naar Japan te reizen.

Kersenbloesem

Daarnaast doet zich ook iets bijzonders voor in deze periode, de kersenbloesem staat dan namelijk in bloei. De Japanse naam voor kersenbloesem is sakura. Houd er wel rekening mee dat de kersenbloesemtijd in Tokyo een aantal weken later valt dan in Kyoto, dit omdat Kyoto zuidelijker gelegen is.

In de zomerperiode van juni t/m augustus is het weer erg drukkend warm door de hoge luchtvochtigheid. In het noorden is het redelijk warm terwijl het in centraal en Zuid-Japan zeer warm kan worden. Het is een feit dat Japan geen ideale zonbestemming is maar er zijn zeker wel wat badplaatsen, stranden en resorts te vinden. Alleen zijn er maar weinig weken waarop er volop zonneschijn is met weinig neerslag ondanks de zeer geschikte temperaturen. Zo valt er vrijwel elke dag neerslag in het grotendeel van Japan.

In de herfst van september t/m november is Japan een uitermate geschikte bestemming om naartoe te reizen. Qua temperatuur is het vergelijkbaar met de lente waarbij de temperaturen uiteenlopen van 15-25°C. Dit is tevens een schitterende periode, omdat de bladeren van de bomen verschillende rood, oranje en gele kleuren hebben. Een prachtig gezicht!

In de winterperiode van december t/m februari is het vaak koud in Japan. Het kan met name in het noorden van Japan zelfs vriezen en sneeuwen waardoor het als wintersportbestemming geschikt is. Echter heerst er ten zuiden van Nagasaki een subtropisch klimaat waardoor de winters hier aangenaam zijn met temperaturen rond de 15 graden.

Het weer en klimaat Japan verschilt niet alleen per seizoen, maar ook per regio die kan worden onderverdeeld in Zuid-Japan, Centraal Japan en Noord-Japan. Hieronder een beschrijving van het weer en klimaat Japan in deze regio’s.

Zuid-Japan

In het zuiden van Japan heerst er een mediterraan tot subtropisch klimaat. Met name rondom Okinawa zijn de winters relatief warm met redelijk wat neerslag terwijl de zomers heet zijn met grote hoeveelheden neerslag. Echt winters weer komt hier eigenlijk niet voor.

Centraal Japan

Rondom Tokyo en in een aantal delen van het eiland Honshu in het Japanse vasteland vind je het heetste zomerweer. Hier kunnen in de zomerperiode de temperaturen zelfs oplopen tot zo’n 40°C. In de Japanse Alpen kan het in de winter ook flink koud zijn. Zo koud dat zelfs de Japanse makaak zich graag opwarmt in de warmwaterbronnen in het Jogokudani Yaen-Koen National Park, gelegen in de Nagano prefectuur.

Noord-Japan

Het noorden van Japan heeft warme zomers en extreem koude winters waarbij sneeuwval vaak voorkomt aan de kant van de Japanse Zee en in de bergachtige gebieden. Daardoor is dit – naast de Japanse Alpen – ook de regio waar je kunt skiën.

Het westelijke deel van de eilanden Honshu en Hokkaido hebben een koel tot gematigd landklimaat. Dit komt doordat deze gebieden door bergzones voor een groot deel afgesloten zijn van de Grote Oceaan. Dat is de reden waardoor het zeewater veel minder invloed heeft dan aan de oostelijke kust.

De gemiddelde temperatuur in Hokkaido is gedurende de koudste maand in de winter -6°C. Rondom steden als Obihiro en Asahikawa in de binnenlandse komgebieden is het extreem koud en kan de temperatuur beneden de -30°C komen.