De regio Kansai of ook wel Kinki, omvat de Osaka-vlakte, 7 prefecturen en de steden Kyoto, Osaka, Nara en Kobe. Eeuwenlang was deze regio het politieke en culturele centrum van Japan, het is dan ook de plek waar veel van de moderne Japanse cultuur is ontstaan. Je kan in Kansai terecht voor vredige tempels, heiligdommen, pelgrimstochten en een geweldig nachtleven.

Torenhoge kastelen in Osaka en Himeji, zentuinen en culturele en historische bezienswaardigheden beslaan het landschap van Kansai. Koyasan in Wakayama is al eeuwenlang een religieuze bestemming. Geniet van het ruige nachtleven van de uitgaanswijken van Osaka en van een fantastisch panoramisch uitzicht op de stad Kobe. Veel van de moderne Japanse cultuur is ontstaan in deze regio.

Kyoto

Kyoto is de culturele hoofdstad van Japan met duizenden tempels, mysterieuze geisha’s en historische wijken. Ooit was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van het land. Oorlogen hebben dan ook geen vat gehad op deze mooie historische stad. Hierdoor zijn veek bijzondere tempels en oude wijken overeind gebleven. Bezoek zeker de Nishiki Market waar je kunt genieten van lokale Japanse gerechten (niet alleen sushi). Of bezoek Gion, de geisha wijk waar je kennis kunt maken met deze eeuwenoude kunstvorm.

Fushimi Inara Taisha is de meest bijzondere tempel van Kyoto. De tempel ligt op een hoge bergtop in het zuidoosten van de stad. Er staat hier een eindeloze rij oude Torii poorten die een pad van 4 km markeren op en rondom de berg. Andere tempels die een bezoek waard zijn; de Kinkaku-ji tempel en de Ginkaku-ji tempel. Een bekende plek in Kyoto is het Bamboo Forest in het district Arashiyama waar je tussen torenhoge bamboebossen kunt lopen.

Wil je een park bezoeken om neer te ploffen, te picknicken of te sporten dan moet je een bezoek brengen aan het Kyoto Imperial Palace Park.

Osaka

In Osaka kan je terecht voor een levendige eet- en drinkscène. En de prachtige vrolijke kleuren waar de Japanse steden om bekend staan. Deze uitbundige moderne miljoenenstad beschikt over vele uitgaansgelegenheden. Bovendien is het dé plek om te winkelen, tempels te bezoeken en kennis te maken met lokale tradities en gebruiken.

Osaka is heel anders dan het culturele Kyoto en het futuristische Tokyo. Zo is er een groot contrast tussen het bruisende centrum met winkels en uitgaansgelegenheden, rustige markten en schitterende parken. De eetcultuur in deze stad varieert van lokale Japanse gerechten zoals takoyaki en okonomiyaki, tot luxe restaurants met Michelin-ster en alles daartussen. Zo vind je in Osaka geweldige sushirestaurants, maar ook westerse restaurants en kleine Izakaya’s.

Nara

Nara is de stad van eeuwenoude tempels en de heilige sikaherten, die hier overal rondlopen. De stad was de eerste permanente hoofdstad van Japan, maar staat tegenwoordig bekend als hertenstad. Dit komt door de 1200 tamme sikaherten die vrij rondlopen tussen de boeddhistische tempels in het Nara Park. De herten hebben een heilige status, doordat ze gezien werden als boodschappers van de goden. Naast de herten bevinden zich ook vele tempels in het Nara Park. Hiervan staan er 8 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Kobe

Kobe wordt al eeuwenlang gezien als een belangrijke havenstad gelegen tussen de zee en het Rokko gebergte. In de 19e eeuw was de haven van Kobe één van de eerste die voor de buitenlandse handel geopend werd. Naast de havens van Nagasaki, Yokohama, Hakodate en Niigata. Na een grote aardbeving in 1995 is deze moderne stad volledig herbouwd. Tijdens de aardbeving werden vele gebouwen verwoest en kwamen er veel mensen om.