De immens hoge bergen, kristalheldere meren en de open vlaktes van het eiland Hokkaido staan in schril contrast met het drukke zuiden van Japan. Hokkaido werd lang beschouwd als een wildernis die bewoond werd door de inheemse bevolking de Ainu. Zij waren de oorspronkelijke bewoners van Honshu maar werden over de jaren steeds verder naar het noorden verdreven.

Op Hokkaido kan je genieten van rust, ongerepte natuur en buitenactiviteiten. In de wildernis van Hokkaido leven nog altijd bruine beren en bestaat het landschap uit dichte wouden, bergen, meren en een aantal vulkanen. De winterperiode is van lange duur, vanaf oktober tot mei. Hierna maakt de sneeuw plaats voor bloemenvelden en temperaturen rond de 20 graden.

Het hele jaar door is er wat te doen op Hokkaido, het milde zomerweer maakt het eiland ideaal om de nationale parken te ontdekken. Deze nationale parken bieden natuurpracht zoals meren, rivieren, maar ook bergen om te kunnen wandelen, mountainbiken, kanoën of raften. Hier kan je veel dieren spotten in hun natuurlijke habitat of zwemmen in vulkanische wateren met fantastische natuur op de achtergrond. Bovendien is het noordelijkste gedeelte van Japan dé wintersport bestemming van het land. Hier bevinden zich vele resorts vlakbij de skipistes en kan je tevens sneeuwschoenwandelen, huskysleeën en sneeuwscooteren.

Sapporo is de hoofdstad van het eiland en telt zo’n 1.8 miljoen inwoners. Rijk aan schitterende parken, historische gebouwen en winkelcentra en omringd door bergen is Sapporo de ideale plek voor wintersportliefhebbers.

Asahidake

Op Hokkaido zijn een aantal schitterende nationale parken die vaak erg afgelegen liggen waardoor een rondreis met huurauto de beste manier van reizen is in dit deel van Japan. Naast Sapporo zijn er een aantal kleinere stadjes op het eiland zoals Asahidake wat aan de voet ligt van de gelijknamige berg. Deze berg heeft de hoogste top van het Daisetsuzan National Park. Het stadje is een uitvalsbasis om de omgeving te verkennen, het landschap bestaat dan ook uit majestueuze bergen en vulkanen, prachtige meren en dichte bossen.

Tussen juni en september kan je in het Asahidake-gebied ook ontzettend goed wandelen en zelfs naar de top van Mt. Asahidake klimmen, wat wel voor gevorderde wandelaars is. Het is de eerste plek in Japan die ieder jaar de prachtige herfstkleuren en sneeuw ziet. Hierdoor trekt de plaats midden september veel bezoekers en kan je tussen december en begin mei skiën op de berg.

Kushiro

In het zuidoosten van Hokkaido vind je de havenstad Kushiro, wat tevens de stad van de mist genoemd wordt. Ten noorden van deze stad ligt het nationale park Kushiro Shitsugen, het grootste moeras ter wereld. Bijzonder is dat in dit gebied ieder jaar kraanvogels komen overwinteren, deze vogels zijn het symbool van Japan. De stad staat bekend om de verse zeevruchten, gezien het een belangrijke vissershavenstad is. Deze kan je eten in één van de restaurants of kopen op een openbare vismarkt.

Lake Akan

Lake Akan is een schitterend kratermeer dat gelegen is in het Akan Mashu National Park. In dit mooie natuurgebied vind je de zeldzame marimoalgen die zich tot een bal vormen. Akankohan is de enige stad die rond het meer ligt. Hier zijn verschillende ryokan te vinden waarvan sommige een warmwaterbron hebben. Je hebt in het gebied mooie wandelpaden die door het bos gaan. Maar ook langs het meer naar de borrelende modderpoelen (bokke). Deze paden beginnen naast het Akankohan Eco Museum Center. Hier kan je eveneens voor informatie over het Akan Mashu National Park terecht.

Bereikbaarheid

Je bereikt Hokkaido door een vliegtuig te nemen vanaf één van de grote luchthavens in Japan naar New Chitose Airport buiten Sapporo. Daarnaast is het mogelijk om de Shinkansen vanuit Tokyo te nemen. Echter is de snelste manier om het noorden te bereiken per vliegtuig, een vlucht van zo’n 1,5 uur vanaf Tokyo. Met de trein duurt het zo’n 8 uur vanaf de hoofdstad en er zijn een aantal langeafstandsveerboten. Deze gaan van onder andere Honshu naar de havens buiten Sapporo. Echter is het ook mogelijk een autorondreis te maken in Hokkaido aangezien de treinverbindingen op dit eiland niet optimaal zijn.