Narsarsuaq is een nederzetting in het zuiden van Groenland en heeft rond de 160 inwoners. Ondanks dit kleine inwoneraantal is er een bloeiende toeristenindustrie in en rond Narsarsuaq. Dit komt door de prachtige natuurlijke bezienswaardigheden in de omgeving, zoals een grote verscheidenheid aan dieren in het wild, edelstenen, rondleidingen naar gletsjers en het prachtige vliegveldmuseum.

De toeristenindustrie maakt van Narsarsuaq een levendige omgeving. Vooral tijdens de zomermaanden overtreffen de bezoekersaantallen het aantal inwoners. En dat is niet gek, want hier proef je het ultieme Groenland. De indrukwekkende, massieve gletsjers, de diepe fjorden en het magische noorderlicht van Groenland beginnen bekend te worden bij het grote publiek.

Ligging Narsarsuaq en luchthaven

Narsarsuaq ligt aan een diepe fjord in het uiterste zuiden van Groenland, maar aan de westelijke kant. Het dorp bestaat pas sinds 1941 toen de Amerikanen hier een vliegbasis bouwden als tussenstation. Hier konden de geallieerde vliegtuigen bijtanken onderweg naar Europa.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de luchthaven voor publiek gebruik gehandhaafd en tegenwoordig is het de derde internationale luchthaven van Groenland. Het vliegveld heeft de langste start- en landingsbaan van Groenland, waardoor deze ook geschikt is om grotere vliegtuigen te ontvangen.

Internationale vluchten komen hier binnen uit Denemarken en IJsland. De binnenlandse vluchten komen uit Kangerlussuaq, Nuuk en Paamiut.

Rijke Viking geschiedenis

Deze regio van Groenland is vooral bekend om zijn rijke geschiedenis, met name van de Vikingen die hier rond het jaar 1000 na Christus nederzettingen stichtten. De Brattahlíð boerderij van Erik de Rode, opgericht in 985, was gelegen aan de overkant van de Tunulliarfik Fjord, waar de tegenwoordige nederzetting van Qassiarsuk ligt.

Narsarsuaq en de directe omgeving van de Tunulliarfik Fjord hebben een ongelooflijke betekenis voor de geschiedenis van Groenland. De omgeving van het huidige Narsarsuaq heeft er namelijk ook voor gezorgd dat Groenland zijn naam heeft gekregen.

De Noorse Vikingen gaven Narsarsuaq een naam die suggereert dat een Arctisch bos deze grote vlakte ooit bedekte. De Vikingen noemden het land Groenland. Thuis vertelden zij verhalen over de weelderige natuur in een diep fjord waar hun Noordse broeders woonden.

Een bezoek aan Narsarsuaq

Vanuit Narsarsuaq valt er veel te ontdekken in de omgeving en maak je kennis met de meer dan 1000 jaar geschiedenis van deze regio in de Tunulliarfik Fjord. Natuurlijk is het leuk om je te verdiepen in de middeleeuwse boerderijen in de sagen, maar het is veel leuker om deze tot leven te zien komen op dezelfde locaties waar Vikingen zoals Erik de Rode meer dan een millennium geleden zelf stonden.

In de heuvels rond Narsarsuaq zijn diverse Noorse ruïnes te vinden uit de 10e tot 15e eeuw, waaronder de Brattahlid, de nederzetting van Erik de Rode, waar ook de eerste christelijke kerk van heel Noord-Amerika werd gebouwd.

De natuurlijke omgeving

Wanneer je in het vredige Narsarsuaq aankomt, ervaar je toch een gevoel van opwinding. De enorme ruimte in de fjord, de spoelzandvlakte waar het smeltwater van gletsjers het zoute water van de fjord bereikt en de turquoise ijsbergen die in de fjord drijven, zijn op zijn minst indrukwekkend.

De desolate maar machtige natuur die Narsarsuaq omringt, ligt op je te wachten om te worden ontdekt. De schoonheid van de natuur lijkt hier net iets meer aantrekkingskracht te hebben.

Hier kun je naar hartenlust wandelen, schitterende foto’s maken en volop genieten van de ruige omgeving met verrassend veel cultuur. Toch heeft de ruige natuur ook verrassend fijnzinnige nuances, zoals vele soorten kleine arctische bloemetjes.

Klein dorp met internationale instelling

De inwoners van Narsarsuaq zijn een kleine maar hechte groep die tot ver buiten de grenzen van hun dorp in Zuid-Groenland komen. Ze kennen de omgeving op hun duimpje. Veel van hen werken op de luchthaven of in het hotel, maar vrijwel allemaal in de toeristische sector. Ze ontvangen vele internationale gasten en zijn dus zeer ‘werelds’ ingesteld voor zo’n kleine geïsoleerd gelegen gemeenschap. Ook weten ze exact naar welke mooie plekken zij hun gasten moeten sturen.

Op het hoogtepunt van de zomer heeft Narsarsuaq meer buitenlandse gasten dan de eigen bevolking groot is. Wanneer je Narsarsuaq bezoekt, is het vooral aan te raden met de lokale bevolking te kletsen en te leren over hun gebruiken en geschiedenis.

Groenlands Arboretum

Op de lagere hellingen van de Mellemlandet-bergrug, in de nabijheid van de luchthaven is er een unieke ‘botanische tuin van het Noordpoolgebied’ te bezoeken, het Groenlandse Arboretum genoemd. Deze heeft tot doel om een ​​levende verzameling bomen en struiken op te zetten die in het noordpoolgebied voorkomt.

De tuin is in 1988 opgericht en omvat 15 hectare waarop 110 plantensoorten voorkomen, waarvan een deel variëteiten zijn van boreale taiga-bomen, zoals de Siberische lariks, dennensoorten, witte sparren of Sitka sparren.