Argentinië heeft een enorme variëteit aan landschappen te bieden en een overvloed aan prachtige reismogelijkheden. Datzelfde geldt voor het klimaat in Argentinië. Om die reden is het belangrijk om daarover enige kennis te hebben, zodat je weet wat de beste tijd is om naar Argentinië te reizen.

Terwijl het in het noorden subtropisch is, vind je in het oosten in de regio van Buenos Aires een mediterraan klimaat. In het westen van Argentinië is het klimaat gematigd en evenwichtig gedurende het hele jaar. Wel kunnen zich daar vaak donkere wolken vormen tegen de bergruggen van de Andes, waardoor neerslag tijdens het hele jaar mogelijk is.

Het klimaat in Argentinië is dus niet eenvoudig eenduidig aan te geven.

Het weer in Argentinië

Zoals je ziet zijn er nogal wat verschillende weersomstandigheden verspreid over Argentinië. De zomers zijn over het algemeen warm, maar ook vaak het natste seizoen in het grootste deel van het land. Dit met uitzondering van het binnenland van Patagonië, waar het dan juist het droogste seizoen is.

De wintermaanden zijn normaal gesproken mild in het noorden, koel in het midden en koud in de zuidelijke delen. In het zuidelijke deel kan het dan vriezen en sneeuwen. Omdat zuidelijke delen van het land meer invloed ondervinden van de omliggende oceanen, is de kou niet intens en langdurig. De lente en herfst hebben over het algemeen een mild weerbeeld.

Microklimaten

Door de vele verschillende soorten landschappen hebben de regio’s vaak contrasterende microklimaten. Over het algemeen worden noordelijke delen van het land gekenmerkt door hete, vochtige, regenachtige zomers en milde winters met periodieke droogte.

Het noordoosten zijn er hoge temperaturen en overvloedige neerslag gedurende het hele jaar. Ten westen hiervan ligt de Chaco-regio, de warmste van Argentinië. Door de afnemende neerslag richting het westen, verandert ook de vegetatie van bossen in het oosten naar struiken in het westen.

Noordwest-Argentinië is overwegend droog en warm, hoewel de ruige landschapsvormen het klimaat divers maken, variërend van de koude, droge Puna tot dichtbegroeide jungles.

Het centrale deel van het land, met de Pampa’s in het oosten en de drogere Cuyo-regio in het westen, heeft hete zomers. Hier komen dan enorme onweersbuien en frequent tornado’s voor.

De zuidelijke delen van Patagonië hebben een droog klimaat met redelijk warme zomers en koude winters. Wel komen hier het hele jaar door bijzonder krachtige winden voor. In de bergachtige streken kan hier weer wel zware sneeuwval voorkomen tijdens de winterperiode.

Natuurrampen door het klimaat in Argentinië

Door de extreme landschappen ontstaan extreme weersomstandigheden en daardoor vinden er ook regelmatig natuurrampen plaats. De Pampa’s, waar veel van de grote steden zich bevinden, hebben vlakke landschappen met een slechte waterafvoer. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor overstromingen.

Het klimaat in het oosten van Argentijns Patagonië is totaal anders en vergelijkbaar met dat van een woestijn, hier is het dan ook aanzienlijk frisser.

Helemaal in het zuiden, in Vuurland – of Tierra del Fuego – vind je een oceanisch, koel klimaat. De stad Ushuaia heeft een bloeiende wintersportcultuur tijdens de winterperiode.

Beste reisperiode Argentinië

Zoals je ziet kunnen de weersomstandigheden door de vele klimaatzones in Argentinië nogal uiteenlopen. De beste reisperiode is dus sterk afhankelijk van welk deel van het land je wilt bezoeken. Maak je een rondreis door Patagonië waarbij je een groot gebied bezoekt, dan is het dus belangrijk om voor de verschillende klimaten kleding mee te nemen.