Vuurland is een archipel en het meest zuidelijke deel van Argentinië. Tierra del Fuego, zoals dit stuk Argentinië in het Spaans wordt genoemd, is van het vasteland van Zuid-Amerika gescheiden door de Straat Magellaan.

 

Het landschap van Vuurland bestaat uit gletsjers en tektonische verschuivingen. In de loop der duizenden jaren is het voortdurend onderhevig geweest aan seismische activiteit. Hierdoor is een ruig landschap ontstaan.

 

Geologie van Vuurland

De geologie van het eiland kan grofweg worden onderverdeeld in twee delen: enerzijds het grote oostelijke eiland en anderzijds de vele zuidwestelijke eilanden van de archipel, waaronder Kaap Hoorn. Deze Zuid-Patagonische eilanden zijn allemaal ontstaan dor vulkanische activiteit en bestaan uit lavagesteenten. De Cordillera Darwin en het gebied rond het Beagle-kanaal vormen de belangrijkste bergruggen met de hoogste bergen van Vuurland.

 

Het is dan ook geen wonder dat veel toeristen dit deel van Argentinië bezoeken voor de prachtige ruige natuur. Onze rondreizen Veelzijdig Argentinië en de Zuidelijke ronde van Patagonië bezoeken Tierra del Fuego.

 

Klimaat in Vuurland

Het klimaat in dit deel van Zuid-Amerika is een subpolair zeeklimaat. Dat betekent korte zomers en lange, vochtige maar zachte winters. In Ushuaia, de grootste stad van Vuurland en tevens de zuidelijkste stad op aarde, ligt de gemiddelde zomertemperatuur rond 9 graden, maar tijdens de lange winters wordt het er ook niet echt koud en komt de temperatuur nauwelijks onder de 0 graden.

 

Toch is het klimaat lastig te duiden door de vele microklimaten die je in het uiterste zuiden vindt. De meest zuidelijk gelegen eilanden hebben een subarctisch toendraklimaat, waardoor de groei van bomen onmogelijk is. Sommige delen die weer meer landinwaarts liggen, hebben echter een droog polair klimaat.

 

Natuur in Tierra del Fuego

De natuur is dit deel van Argentinië is divers door de microklimaten, maar ook beperkt. Slechts 30% van de eilanden hebben bossen. Het noordoosten van Vuurland bestaat uit steppe en koele halfwoestijn.

In heel Tierra del Fuego worden slechts 6 soorten bomen gevonden, waaronder een paar beukensoorten. Daarnaast zijn er ook enkele fruitsoorten die verrassend goed gedijen in deze extreme omgeving.