De regio Patagonië ligt ten zuiden van de Colorado rivier en beslaat zowel de landen Chili als Argentinië. Met in totaal zo’n 777.000 vierkante kilometer adembenemende schoonheid, uitgestrekte landschappen en de torenhoge toppen van de Andes, is het een geliefde vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. 

De beste periode om Patagonië te bezoeken is afhankelijk van wat je wilt zien. Je kunt er voor kiezen om te reizen naar Chili of te reizen naar Argentinië, maar natuurlijk kan een combinatie naar beide landen ook. Patagonië is in beide landen geweldig mooi. Of je de prachtige wandelroutes in de Argentijnse parken wilt bezoeken, voor de kust van Chili wilt kajakken of de massieve gletsjers van Patagonië wilt zien. Bereid je vooral voor op veel natuurschoon!

Wanneer klanten ons vragen wat de beste periode voor Patagonië is, is het antwoord: “Er is geen slecht moment om Patagonië te bezoeken, want er zijn zoveel klimaatzones in het gebied, zodat er altijd leuke en mooie activiteiten te doen zijn, laagseizoen of hoogseizoen, zomer of winter”.

De seizoenen in Patagonië

De seizoenen in Zuid-Amerika zijn tegenovergesteld aan die van ons op het noordelijk halfrond. Wanneer het bij ons winter is, is het daar hartje zomer. Grofweg lopen de vakantieseizoenen als volgt:

  • Hoogseizoen: november – februari
  • Laagseizoen: juni – september

De zomer- herfst-, winter- en lenteseizoenen zijn als volgt verdeeld: lente (oktober – november), zomer (december – februari), herfst (maart – mei) en winter (juni – september).

Qua weer is de beste periode om Patagonië te bezoeken de periode van november tot en met februari. Tijdens de  zomer- en lentemaanden heb je de mildste temperaturen en de laagste hoeveelheid neerslag. De hele regio van Patagonië komt tot leven in het voorjaar en de heerlijke, warme temperaturen zijn perfect voor lange dagen in de buitenlucht.

Het laagseizoen loopt van juni tot en met september en valt tijdens de winter, maar is nog altijd populair bij diverse groepen mensen. Het zijn vooral de wintersporters die Patagonië opzoeken voor de perfecte skiomstandigheden in de met sneeuw bedekte Andes.

Ook het seizoen voor de walvistochten begint in juni, wanneer je de beste kansen hebt om walvissen te zien. Veel andere highlights zijn dan echter niet beschikbaar; veel wandelpaden zijn gesloten en de meeste dagtochten gaan alleen in het hoogseizoen.

De tussenliggende maanden, ook bekend als de tussen seizoenen, zijn maart tot en met mei. Dit is nog steeds een mooie tijd om Patagonië te bezoeken. Omdat de accommodatieprijzen na het hoogseizoen dalen en de temperaturen nog steeds mild genoeg zijn om lekker op pad te gaan. Bovendien zijn de meeste paden, parken en dagtochten in die periode ook nog steeds open.

Oktober tot november – Hoogseizoen

  • Seizoen: lente
  • Gemiddelde temperatuur: 2 – 15°C
  • Neerslag gemiddeld: 24,9 – 38,9 mm

Wanneer de lente eenmaal aanbreekt, komt de natuur tot leven. Zowel het planten- als het dierenleven fleurt de omgeving op onder invloed van de milde temperaturen. Dit is een uitstekende tijd om de wildernis in te gaan en de natuur te bekijken. Bezoek tijdens deze periode Tierra del Fuego National Park of Torres Del Paine National Park voor prachtige wandel- en trekkingtochten, gletsjerexcursies of ga kajakken op zee tussen de fjorden.