• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Torres del Paine Nationaal Park

|

Nationaal park Torres del Paine is gelegen in Patagonië, in het zuiden van Chili, tegen de grens met Argentinië. Het park wordt gekenmerkt met torenhoge bergen, gletsjers en meren. De Cordillera del Paine ligt centraal in het park.

Deze Cordillera del Paine is de karakteristieke kleine berggroep van graniet die als hoge zuilen uit de rotsbodem steil de lucht in steken. Deze plek ligt op 280 kilometer ten noorden van Punta Arenas en op ongeveer 1.960 km ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago. Met een hoogte van 2.884 meter is de Cerro Paine Grande de hoogste top van de groep rotsen. De dramatische aanblik is waarvoor bezoekers deze rotsformatie willen zien.

Het Torres del Paine National Park ligt in een overgangsgebied tussen de Magellanische subpolaire bossen en de Patagonische steppes. Het park grenst aan de westzijde aan het Bernardo O’Higgins National Park en in het noorden aan het Los Glaciares National Park op het Argentijnse grondgebied.

Landschap van Torres del Paine

Op een hoogte van bijna 2000 meter boven de Patagonische steppes domineren de iconische granieten zuilen van Torres del Paine het landschap. Vóórdat deze regio een nationaal park werd in 1959, werd een groot deel van het gebied beslagen door een enorm landgoed waar schapen werden gehouden en nog altijd moet het landschap herstellen van de overbegrazing van destijds.

Het weer in Torres del Paine

Het Torres del Paine National Park is gelegen op grote hoogte en als het weer helder is, zijn er overal schitterende panorama’s te zien. Aangezien je hoog in de bergen zit, liggen er altijd onvoorspelbare weersystemen op de loer, die per uur kunnen omslaan. Soms kun je dagenlang schitterend weer hebben, een andere keer heb je te maken met stromende regen. Locals beweren weleens dat je op één dag met vier verschillende seizoenen te maken kunt hebben.

Wilde dieren in Torres del Paine

Sinds 1978 maakt het park deel uit van het Biosphere Reserve System van UNESCO. Dit komt mede door de grote verscheidenheid aan dieren die hier voorkomt. Zo vind je hier zwermen van de struisvogelachtige rhea, ook wel bekend als de ñandú, de Andes-condor, flamingo’s en vele andere vogelsoorten.

Guanaco

De grootste overlever in het park is wellicht de guanaco, een wilde lamasoort die de hooggelegen steppes van Patagonië bewoont. Op deze open vlaktes kunnen de poema’s die hier voorkomen niet ongemerkt hun prooi besluipen.

 

Toch daalden de aantallen van de guanaco’s door jaren lange stroperij. Sinds 10 jaar worden de lama’s beschermd en is de populatie toegenomen. Maar ook de populatie van poema’s is met de jaren toegenomen. Het is dus afwachten hoe de co-evolutionaire spiraal zich voortzet.

guanaco

Bezoek aan het park

Wanneer je naar de regio van Torres del Paine reist, zorg dan dat je je bagage afstemt op wat je hier kunt verwachten. Als je zelfstandig reist, laat je dan goed voorlichten door locals, ga uitsluitend op pad met topmateriaal, zorg voor goede isolerende kleding en neem altijd proviand mee voor een paar extra dagen.

De kroon op het park is misschien nog wel de infrastructuur binnen het 1810 vierkante kilometer grote park. Hierdoor is het mogelijk om de hele W-route te doen, terwijl je onderweg overal de mogelijkheid hebt om te slapen in bedden, warme maaltijden te eten, te douchen en hier en daar zelfs een cocktail te drinken. Het is echter wel essentieel om vooraf reserveringen te maken.

De W-route is een meerdaagse hike die je onder andere langs de volgende vijf hoogtepunten brengt:

  • El Glaciar Grey, een grote gletsjer die afkalft in het gelijknamige meer. Er is een camping beschikbaar naast de Refugio Gray.
  • Refugio Paine Grande, gelegen aan het meer Pehoé. Deze plek biedt een mooi uitzicht op de torens van Torres del Paine.
  • Valle del Francés, ook wel “Frenchman’s Valley”, wordt vaak genoemd als de mooiste plek van het hele park. Het pad leidt tot een besneeuwd doodlopend pad waar je een adembenemend uitzicht hebt op diverse kleine gletsjers.
  • Hotel Las Torres, een groot hotel aan de basis van de bergketen.
  • De Torres del Paine zelf, grote rotsformaties bij een klein meertje, hoog in de bergen.

Als je wilt verblijven in hotels of de zogenaamde refugios (rustieke blokhutten), moet je deze vooraf reserveren. Plan voor de W-route minimaal drie tot zeven dagen in om optimaal te genieten van de wandelactiviteiten. Ook kun je begeleide dagtours maken in minibussen vanuit Puerto Natales.

Eind 2011 viel een gebied van 40.000 hectare ten prooi aan een bosbrand. Het vuur woedde wekenlang, waarbij grote delen bos, samen met de dierlijke bewoners, verloren gingen. Het getroffen gebied ligt voornamelijk tussen Pehoé en Refugio Gray, in feite de westelijke poot van de W-route. Ten gevolge van deze bosbrand wordt er tegenwoordig een streng regime gevoerd ten opzichte van open vuur, dus wees hierop bedacht.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Chili heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de wintertijd is het 4 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is het 6 uur vroeger dan in Nederland.
Voor een reis naar Chili dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort, die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Voor Chili heb je alleen een visum nodig wanneer je langer dan 3 maanden in Chili verblijft. Lees hier meer over reisdocumenten in Chili.
De beste periode om af te reizen naar Chili is in de maanden november t/m februari. Vooral Patagonië is in deze periode een populaire vakantiebestemming. Lees hier meer over de beste reistijd.
Chili is bekend als een van het langste land van de wereld. Hierdoor zijn er ook verschillende klimaatzones. Waardoor het weer per regio er verschillend is. De temperaturen in de hoofdstad Santiago kunnen in de zomer boven de 35 graden komen. Lees hier meer over het weer en klimaat in Chili.
Chili is een land met uiterste mogelijkheden. Chili wordt van Argentinië gescheiden door het 4000 kilometer lange Andesgebergte. Door de langgerekte vorm van Chili ga je door verschillende klimaatzones. Reis door de woestijn- en vulkaanlandschappen, fjorden, felgekleurde meren en nog veel meer.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge