Tierra del Fuego National Park ligt vlak buiten de meest zuidelijke stad ter wereld, Ushuaia. Bovendien kun je het park eenvoudig bereiken, een mogelijkheid is via Ruta 3, een prachtige weg dwars door het park. Neem dan ‘El Tren del fin del Mundo’ (de trein aan het einde van de wereld), een toeristische stoomtrein die over een smalspoor van 7 kilometer dwars door een deel van het park leidt.

Het nationale park grenst aan de zuidkant aan het Beagle Kanaal en strekt zich in noordelijke richting uit langs de grens met Chili. Echter ligt het park nog net in het Argentijnse deel van Vuurland. In totaal beslaat het park een oppervlakte van 630 vierkante kilometer wildernis. Bovendien liggen er twee enorme meren in het park, namelijk Lago Roca en Lago Cami.

Natuur in het park

Het park dat in 1960 werd opgericht is een genot voor elke natuurliefhebber. In het bijzonder vind je hier dramatische landschappen met torenhoge bergtoppen, watervallen, gletsjers en bossen. Kortom, deze prachtige natuurverschijnselen geven de omgeving een magische aanblik.

 

De wouden in het natuurgebied bieden plaats aan maar liefst 20 zoogdiersoorten. Hieronder vallen de guanaco’s, Andesvos, Noord-Amerikaanse bevers, konijnen en muskusratten. Onder de 90 vogelsoorten in het park zijn kelpganzen, Magelhaenparkieten, Andescondors en Magelhaenscholeksters.

 

De dieren in het park zijn een mix van diersoorten die hier van nature voorkomen en van geïmporteerde diersoorten. De Europese kolonisten hebben in de loop der tijd diverse Europese diersoorten naar Zuid-Amerika gebracht. Hiervan hebben met name bevers en ratten aanzienlijke schade aangebracht aan de lokale natuur en de wildstand. Om die reden wordt tegenwoordig met man en macht geprobeerd bepaalde soorten onder controle te houden.

 

Toeristische attracties in het park

Toeristische attracties in Tierra del Fuego National Park zijn het Beagle Kanaal, de Pipo River cascade, Lago Fagnano, Lago Roca, de Ensanada Baai, de Lapataia Baai, de treinroute van El Tren del fin del Mundo en de Laguna Negra.

 

Bereikbaarheid

Tierra del Fuego National Park is vanuit het zuiden bereikbaar vanuit Ushuaia via Ruta 3 per auto of met El Tren del fin del Mundo, per trein. Niettemin kan het park ook per boot worden bezocht via het Beagle Kanaal, vanuit zowel Chili als Argentinië zelf.