• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Lokale keuken Argentinië

Argentijnen zijn échte vleeseters
|

Argentijnen staan wereldwijd bekend als echte vleeseters want per hoofd van de bevolking hebben ze de grootste consumptie van rood vlees ter wereld. Rundvlees is een prominent onderdeel van de Argentijnse maaltijd en staat bekend om zijn voortreffelijke kwaliteit. De geliefde weekendbesteding van Argentijnen is het eten van gegrild vlees (asado) op de Argentijnse BBQ (parrilla). Sociale events met familie en/of vrienden zijn daarom vaak georganiseerd rondom eten. Naast het vele vlees is er ook vis verkrijgbaar, met enorm hoge prijzen aangezien de meeste visvangst geëxporteerd wordt. Daarnaast is de riviervis in het midden en noorden van Argentinië niet zo lekker als vis uit de zee die alleen in Patagonië verkrijgbaar is. Verder is de Argentijnse wijn malbec onmisbaar bij de asado, en is de Argentijnse wijnbouw veruit de grootste buiten Europa. De stad Mendoza levert maar liefst 70% van alle wijnproductie van het land, echter wordt uiteindelijk het grotendeel van de wijn in het land zelf geconsumeerd.

Argentijnse gerechten

Parrilla / Asado – parrilla is het rooster waarop de asado (BBQ) wordt klaargemaakt, deze roosters zijn echter niet te vergelijken met de Amerikaanse barbecues. Ieder weekend is er wel gelegenheid om bij elkaar te komen en een asado te organiseren met vrienden of familie. Gigantische stukken vlees worden dan geconsumeerd van alle soorten delen van de rund, varken en kip. De bekendste stukken rundvlees zijn bife de chorizo (entrecote), lomo (ossenhaas) en de echte asado costilla (ribeye) die tevens loodrecht op het bot gesneden word.

 

Empanadas – Argentijnen zijn trots op hun empanadas; de populaire hartige deegbroodjes die vaak gevuld worden met rundvlees, olijf, ei en paprika. Tevens zijn er meerdere soorten vullingen zoals kip, kaas, ham, caprese en ga zo maar door.

 

Tortas Fritas – deze gefrituurde pannenkoekjes zijn een traditie die worden gegeten als het regent, uiteraard bij de mate. Het originele recept bestaat uit deegmeel, water en zout, waar bij het moderne recept soms olie, boter of eieren toegevoegd worden. De pannenkoekjes worden gefrituurd in varkensvet in plaats van normale olie, wat een speciale smaak geeft.

 

Dulce de leche – dulce de leche is heel eenvoudig te maken met gekarameliseerde suiker en melk. Deze zoete spread wordt in meerdere Zuid-Amerikaanse landen verkocht, maar de Argentijnse versie is toch wel de lekkerste. Argentijnen verwerken het overal in; in alfajores, facturas, churros, taarten en bij de tortas fritas.

 

Facturas – facturas worden bij de mate thee gegeten, deze zoete broodjes in verschillende vormen worden gevuld met jam, suiker of dulce de leche. Een van de bekendste facturas is de ‘medialuna’, een zoete croissant die bij het ontbijt vaak gegeten wordt met een kop koffie.

 

Alfajores – deze zoete koeken zal je ongetwijfeld tegenkomen bij elke kiosk, supermarkt of winkel. De originele alfajor is gemaakt door twee zachte maïzena koekjes op elkaar te plakken en er een laag dulce de leche tussen te smeren. Aan de buitenkant zit er vaak chocolade omheen, er zijn dan ook ontelbaar veel soorten te vinden in de supermarkten. De beste alfajores zijn echter van de bakker of te vinden in de provincie Mendoza.

 

Arroz con leche – dit gerecht wordt voornamelijk als toetje of met koud weer gegeten, in de supermarkt heb je kant-en-klare versies maar zelf maken is altijd het beste. Ook dit is een vrij simpel recept van melk, boter, rijst, eigeel, crème en suiker. Kook de melk en gooi er niet veel later de rijst en boter bij, laat het 20 minuten sudderen, roer de overige ingrediënten erdoorheen en klaar!

 

Polenta – polenta is een wintergerecht, het zijn maïskorrels die snel klaargemaakt worden met kokend water. Het lijkt op couscous maar wanneer het klaargemaakt is lijkt de structuur meer op aardappelpuree. Op de Argentijnse manier wordt er queso cremoso (roomkaas) of melk aan toegevoegd voor extra smaak en om het smeuïg te maken.

 

Fideo / Pizza / Ñoquis – de Argentijnse keuken lijkt door de Italiaanse invloeden veel op de Italiaanse keuken. Argentijnen zijn net als Italianen dol op pizza en pasta, pasta wordt ook wel fideos genoemd. In elke keuken in Argentinië worden deze gerechten sowieso elke week gegeten; asado, pizza / pasta / ñoquis en empanadas.

 

Guiso / Puchero – de puchero is eigenlijk gewoon een stoofpot, die veel in de winter gegeten wordt. Het is klaargemaakt door rundvlees (soort naar wens) te koken met kip, maïskolven, pompoen, wortel, aardappel, ui, zoete aardappel en verse kruiden naar wens toe te voegen. De guiso is ook een stoofpot maar is gemaakt met net wat andere ingrediënten. De guiso bestaat uit linzen, pasta of rijst, aardappel, wortel, maïs, rundvlees of kip, pompoen, tomatenpuree en verse kruiden naar wens.

 

Milanesas – deze schnitzels zijn erg vergelijkbaar met die uit Duitsland. Ze worden klaargemaakt door een lap van rundvlees of kip dun te snijden, te marineren in eigeel gemengd met kruiden en knoflook en vervolgens door broodkruimels te rollen en frituren of bakken in de pan. In Argentinië hebben ze verschillende soorten milanesas, zo heb je ‘a la pizza’ of ‘napolitana’ waar er tomatenpuree, kaas, een ei of kruiden opgelegd worden tijdens het frituren/bakken.

 

Chimichurri – chimichurri is een soort salsa, marinade of kruiderij die veel bij vlees wordt gegeten. In restaurants is het vaak geserveerd bij het brood vooraf, maar ook wanneer je asado eet krijg je het kruidenmengsel er gegarandeerd bij. Eigenlijk word deze salsa bij ieder stuk vlees of bij de beroemde choripan geserveerd.

 

Choripan – dit broodje lijkt erg veel op een hotdog, alleen zit er een chorizo in het midden. Het is populair in Argentinië, Chili en Uruguay alhoewel ieder land zijn eigen manier van serveren heeft. In Argentinië worden ze heel simpel bereid met chimichurri eroverheen.

 

Argentijnse dranken

Yerba mate – dit is een traditionele theeachtige kruidendrank die voornamelijk in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië gedronken word. De mate wordt door heel Argentinië gedronken maar is vooral populair in het mid-noorden in de provincies Entre ríos, Misiones, Corrientes en Santa Fe. ‘Yerba’ staat voor de theeblaadjes, de ‘mate’ is de drinkkop ofwel de uitgeholde kalebas waaruit de thee gedronken word en het wordt gedronken door een roestvrijstalen filterrietje; de ‘bombilla’. De mate in Argentinië wordt echt gezien als een manier van socializen met elkaar aangezien het thuis, in een park of op straat met een groep vrienden of familie gedronken en aan elkaar doorgegeven word.

 

Koffie – Afgezien van het feit dat Argentijnen echte mate (thee) drinkers zijn met name in het noorden, wordt er ook aardig wat koffie weggedronken ’s ochtends. De Italiaanse invloeden komen er dan ook aan te pas en koffievariaties gaan van café con leche (koffie met melk), espresso tot aan de cappuccino en cortado (3kwart koffie, een kwart melk).

 

Malbec – Argentinië is de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika, met name de malbec is internationaal befaamd. De malbec wordt met name geprezen door het lage tanninegehalte en de volle robuuste smaak die de wijn heeft. Echter in Europa zijn nog veel wijnen afkomstig uit de Europese wijnlanden zoals Frankrijk en Spanje. Dit komt doordat Argentinië 75% van de geproduceerde wijn binnen de landsgrens consumeert, en dus maar een klein aantal geëxporteerd word.

 

Fernet branca – deze Italiaanse kruidige likeur is ontzettend populair in Argentinië, ze drinken fernet in Argentinië drie keer zoveel dan in Italië gedronken word. Het oorspronkelijke doel van deze alcoholische drank was als medicijn voor de spijsvertering. Momenteel wordt het vaker gedronken voor de gezelligheid en het wordt door het hoge alcohol percentage (40%) met Coca Cola samen gedronken. Als je de Argentijnse versie van fernet naast de Italiaanse legt, merk je een klein verschil qua smaak.

 

Cerveza – bier wordt gedronken vanuit de tap (chopp) of geserveerd in flessen of blikjes. Vaak is het een lichte pils van de lokale merken Quilmes, Isenbeck, Stella Artois en Brahma of internationale merken zoals Warsteiner, Heineken, Budweiser en Corona. Ondanks vaak lichte pils gedronken word, zijn de wat stevigere en donkere cervezas artesanales (lokale ambachtelijke bieren) erg populair aan het worden.

Argentinië reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Argentinië | Chili
Highlights van Patagonië

Zuid-Amerika’s beste wijnen, de lekkerste barbecues, de wildste rivieren en blauwste gletsjers zijn allemaal te vinden…

Argentinië
Bariloche, Argentinië

De stad met ruim 100 duizend inwoners ligt in de provincie Rio Negro en is gelegen aan de flanken van de ruige Andes…

Argentinië
Los Glaciares Nationaal Park

In het park vind je Magelhaense subpolaire bossen en Patagonische steppes. Sinds 1981 heeft het park een vermelding…

Argentinië
Perito Moreno gletsjer

Het park is een samenstelling van bergen, gletsjermeren en uitgestrekte bossen. In het westen ligt een groot deel van…

Argentinië | Chili
Monte Fitz Roy

De berg is vernoemd naar kapitein Robert Fitz Roy, een Engelse marine-officier die dienst deed aan boord van de HMS…

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Julianne de Vink Specialisme: Chili / Argentinië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Argentinië heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 5 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is het 4 uur vroeger dan in Nederland.
Voor een reis naar Argentinië dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort, die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Voor Argentinië heb je alleen een visum nodig wanneer je langer dan 3 maanden in Argentinië verblijft. Lees hier meer over reisdocumenten in Argentinië.
In Argentinië betaal je met de Argentijnse peso. Deze wordt met een dollarteken aangeduid. Lees hier meer over de munteenheid in Argentinië.
De beste periode om af te reizen naar Argentinië is tijdens de Argentijnse zomermaanden december t/m februari. Lees hier meer over de beste reistijd.
Het weer in Argentinië is per regio verschillend. Zo heb je in het noordoosten van Argentinië te maken met een subtropisch klimaat waarbij de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot 40 graden. In de winter is de gemiddelde temperatuur 12 graden. In het midden van Argentinië is de gemiddelde temperatuur het gehele jaar zo rond de 20 graden. In het zuiden is de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 22 graden en in de winter rond de 5 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Argentinië
Argentinië is een land met vele landschappen. Een reis naar Argentinië is heel divers en veelbelovend. Zo kan je in het noorden van Argentinië het subtropische regenwoud gaan ontdekken. De ongerepte natuur van Patagonië gaan bewonderen in het zuiden. Of ga de cultuur ontdekken in Buenos Aires. Er valt genoeg te beleven in het grootste Spaanse sprekende land.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge