Expeditiecruise IJsberenspecial

Expeditiecruise IJsberenspecial

Deze expeditiecruise naar Spitsbergen geeft je de gelegenheid om een van de laatste wildernissen ter wereld te ontdekken. De polaire omstandigheden, de talloze gletsjers en ruige bergen zijn typerend voor dit deel van Noorwegen, dat zelfs nog noordelijker ligt dan Nova Zembla.

Toch is het klimaat niet zo bar koud als je zou verwachten zo vlakbij de Noordpool. Door de Golfstroom blijven de wateren rondom de eilandengroep voor het grootste deel van het jaar ijsvrij en bevaarbaar. De gemiddelde wintertemperatuur is -12°C, terwijl de gemiddelde zomertemperatuur met +5°C vrij ‘aangenaam’ te noemen is.

Longyearbyen is de grootste nederzetting op Spitsbergen en telt ongeveer 1700 inwoners. Daarnaast zijn er nog enkele kleine nederzettingen met maximaal 210 inwoners. De eilandengroep is dus zeer dunbevolkt.

Hét symbool van Spitsbergen is natuurlijk de ijsbeer. Het spotten van deze koning van de Noordpool is dan ook een van de voornaamste trekpleisters waarvoor toeristen naar Spitsbergen komen.

Wat ga je doen tijdens deze expeditiecruise naar Spitsbergen?

Verspreid over de vele eilanden leven er naar schatting zo’n drieduizend ijsberen op Spitsbergen. Deze expeditiecruise naar Spitsbergen brengt je naar de plaatsen waar ze het meest voorkomen. Tijdens deze boottocht kom je langs de meest afgelegen gebieden, spectaculaire fjorden en gletsjers en maak je diverse malen een wandeling over de toendra.

Om aan deze expeditiecruise naar Spitsbergen te kunnen deelnemen, is wel enige lichamelijke conditie gewenst. Er staan diverse wandelingen op het programma die soms wel een paar uur duren en die flink pittig zijn. Deelnemers die wel graag op deze reis meegaan, kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om aan boord te blijven.

Aangezien de schepen waarmee wordt gevaren niet bijzonder groot van formaat zijn, is er slechts ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. Bijkomend voordeel is dat er hierdoor ruimte is voor persoonlijke aandacht van de ervaren expeditieleiders.

De schepen waarmee wordt gevaren zijn de m/v Plancius (PL), de m/v Ortelius (OR) en de m/v Hondius (HD). Het zijn comfortabele schepen, maar verwacht geen luxe cruiseschepen. Het blijven natuurlijk in eerste instantie expeditieschepen. Welk schip er bij welke reis wordt gebruikt, zie je bij de verschillende vertrekdata van de reizen.

Dag 1: Longyearbyen
Je komt aan in Longyearbyen. Overdag heb je tijd om het plaatsje te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het poolmuseum. Aan het begin van de avond ga je aan boord en vaart het schip door de Isfjorden.

Dag 2: Raudfjord
In het noordwesten van Spitsbergen bevindt zich de Raudfjord, die gedomineerd wordt door spectaculaire gletsjers en waar veel baardrobben en ringelrobben leven. Ook ijsberen worden hier vaak gezien.

Dag 3: Liefdefjorden en Monaco gletsjer
Afhankelijk van het weer vaart het schip de Liefdefjorden in, waar je in de buurt komt van de indrukwekkende, vijf kilometer lange tong van de Monaco gletsjer. Soms worden er ijsberen gespot op de gletsjer en dit levert bijzondere fotomomenten op!

Dag 4: Nordaustlandet en de Straat van Hinlopen
Als de omstandigheden het toelaten, vaart het schip vandaag door de Straat van Hinlopen. Dit is de thuisbasis van de baardrob, de ringelrob, de ijsbeer en de ivoormeeuw. Met Zodiacs navigeer je tussen de ijsschotsen van Lomfjordshalvøya door.

Aan de oostkant van de Straat zal een poging ondernomen worden om te landen op Augustabukta op Nordaustlandet. Je maakt hier een wandeling door de poolwoestijn, waar je rendieren, rietganzen, ivoormeeuwen en walrussen tegen kunt komen.

Dag 5: Sjuøyane, 7 eilanden
Ten noorden van Nordaustlandet hopen we het noordelijkste punt van de reis te bereiken bij de Sjuøyane, de 7 eilanden. IJsberen bevolken deze regio samen met walrussen en Ivoormeeuwen.

Dag 6: Terug naar het westen en zoeken naar walvissen
Blijf op de terugweg ook alert op ijsberen. De route voert door en langs het pakijs in een gebied waar ook veel walvissen leven, zoals de Groenlandse walvis, de vinvis en de dwergvinvis. Houd je ogen dus goed open! Bij de monding van de Kongsfjord is ook veel kans om walvissen te spotten.

Dag 7: Prins Karls Forland
Het eiland Prins Karls Forland is een langgerekt, ruig eiland waar walrussen liggen te rusten op een vlakke zandrichel. Alternatieven zijn de St. John fjorden of Trygghamna, in de monding van de Isfjord. Hier heb je de grote vogelklif Alkhornet waar tienduizenden zeevogels broeden.

Dag 8: Longyearbyen
De reis is ten einde gekomen en vol nieuwe herinneringen reis je verder richting huis.

2024:

 • 06-06 t/m 13-06 (Plancius)
 • 13-06 t/m 20-06 (Plancius)
 • 27-06 t/m 04-07 (Plancius)

Prijs per persoon 2024:
4-persoonshut met patrijspoort (gedeeld): €3.700
4-persoonshut met patrijspoort (compleet): €14.800

3-persoonshut met patrijspoort (gedeeld): €4.425
3-persoonshut met patrijspoort (compleet): €13.800

2-persoonshut met patrijspoort (gedeeld): €5.150
2-persoonshut met patrijspoort (compleet): € 10.300

2-persoonshut met raam (gedeeld): €5.550
2-persoonshut met raam (compleet): € 11.100

2-persoonshut Deluxe met raam (gedeeld): €5.900
2-persoonshut Deluxe met raam (compleet): € 11.800

2-persoons Superior-hut met raam (gedeeld): €5.900
2-persoons Superior-hut met raam (compleet): € 13.400

2025:

M/V Plancius

 • 03-06 t/m 10-06
 • 24-06 t/m 01-07

M/V Hondius

 • 09-06 t/m 16-06
 • 16-06 t/m 23-06
 • 23-06 t/m 30-06

Met deze expeditiecruise is een kayak excursie mogelijk

Prijs per persoon 2025:
4-persoonshut met patrijspoort (gedeeld): €3.900
4-persoonshut met patrijspoort (compleet): prijs op aanvraag

3-persoonshut met patrijspoort (gedeeld): €4.850
3-persoonshut met patrijspoort (compleet): prijs op aanvraag

2-persoonshut met patrijspoort (gedeeld): €5.400
2-persoonshut met patrijspoort (compleet): prijs op aanvraag

2-persoonshut met raam (gedeeld): €5.850
2-persoonshut met raam (compleet): prijs op aanvraag

2-persoonshut Deluxe met raam (gedeeld): €6.200
2-persoonshut Deluxe met raam (compleet): prijs op aanvraag

2-persoons Superior-hut met raam (gedeeld): €7.050
2-persoons Superior-hut met raam (compleet): prijs op aanvraag

Excursies 2025 (prijs op aanvraag):

Snowshoeing excursie
Kayak excursie

Wil je meer weten, vraag ons naar details.

 • Reis aan boord van het aangegeven schip (zie ook de verschillende vertrekdata)
 • Engelstalige begeleiding (een enkele vertrekdatum is Duitstalig, zie vertrekdata)
 • Alle maaltijden gedurende de reis aan boord van het schip, incl. snacks, koffie en thee
 • Alle excursies aan wal en activiteiten gedurende de reis per Zodiac
 • Een programma van lezingen door gerenommeerde natuurkenners en leiding door ervaren expeditiepersoneel
 • Gebruik van rubberlaarzen en sneeuwschoenen
 • Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en schip – alleen voor de passagiers op de groepsvluchten van en naar Longyearbyen
 • Alle overige servicebelastingen en havengelden tijdens het programma
 • AECO-fees en overheidsbelastingen
 • Een uitgebreid informatiepakket vóór vertrek

 • De vlucht naar/van Longyearbyen is niet standaard inbegrepen, maar kunnen wij natuurlijk wel voor je boeken.
 • Voor- en na-landarrangementen
 • Aankomst- en vertrekbelasting
 • Maaltijden op het vasteland
 • Bagage-, reis- en annuleringsverzekeringen (verplicht)
 • Kosten voor overbagage en overige persoonlijke kosten, zoals wasserette, bar, drankjes en telefoonkosten
 • De gangbare fooi aan het einde van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden gegeven)
 • Evt. een brandstoftoeslag, mocht de brandstofprijs tot 90 dagen voor vertrek 120 US Dollar per Barrel of meer bedragen à € 25 per persoon per nacht
 • Reserveringskosten (eenmalig € 35) exclusief de verplichte bijdrage

Deze reis kunnen we voor je uitbreiden met bijvoorbeeld extra nachten in Longyearbyen om bijvoorbeeld een hondensledetocht te ondernemen en/of sneeuwscooterexcursie.

Expeditiecruise IJsberenspecial
Expeditiecruise IJsberenspecial
Expeditiecruise IJsberenspecial
Expeditiecruise IJsberenspecial
Expeditiecruise IJsberenspecial
Expeditiecruise IJsberenspecial

Impressies

Expeditiecruise IJsberenspecial

Regio's bij deze reis

Expeditiecruise IJsberenspecial
Regio’s op Spitsbergen

Populaire reizen naar Spitsbergen

Bekijk hier onze meest populaire Spitsbergenreizen
Spitsbergen
Expeditiecruise IJsberenspecial
8 dagen mei – juli

Deze expeditiecruise naar Spitsbergen geeft je de gelegenheid om een van de laatste wildernissen ter wereld te ontdekken. De polaire omstandigheden, de talloze gletsjers en ruige bergen zijn typerend voor dit deel van Noorwegen, dat zelfs nog noordelijker ligt dan Nova Zembla. Toch is het klimaat niet zo bar koud als je zou verwachten zo vlakbij de Noordpool. Door de Golfstroom blijven de wateren rondom de eilandengroep voor het grootste deel van het jaar ijsvrij en bevaarbaar. De gemiddelde wintertemperatuur is -12°C, terwijl de gemiddelde zomertemperatuur met +5°C vrij ‘aangenaam’ te noemen is. Longyearbyen is de grootste nederzetting op Spitsbergen en telt ongeveer 1700 inwoners. Daarnaast zijn er nog enkele kleine nederzettingen met maximaal 210 inwoners. De eilandengroep is dus zeer dunbevolkt. Hét symbool van Spitsbergen is natuurlijk de ijsbeer. Het spotten van deze koning van de Noordpool is dan ook een van de voornaamste trekpleisters waarvoor toeristen naar Spitsbergen komen. Wat ga je doen tijdens deze expeditiecruise naar Spitsbergen? Verspreid over de vele eilanden leven er naar schatting zo’n drieduizend ijsberen op Spitsbergen. Deze expeditiecruise naar Spitsbergen brengt je naar de plaatsen waar ze het meest voorkomen. Tijdens deze boottocht kom je langs de meest afgelegen gebieden, spectaculaire fjorden en gletsjers en maak je diverse malen een wandeling over de toendra. Om aan deze expeditiecruise naar Spitsbergen te kunnen deelnemen, is wel enige lichamelijke conditie gewenst. Er staan diverse wandelingen op het programma die soms wel een paar uur duren en die flink pittig zijn. Deelnemers die wel graag op deze reis meegaan, kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om aan boord te blijven. Aangezien de schepen waarmee wordt gevaren niet bijzonder groot van formaat zijn, is er slechts ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. Bijkomend voordeel is dat er hierdoor ruimte is voor persoonlijke aandacht van de ervaren expeditieleiders. De schepen waarmee wordt gevaren zijn de m/v Plancius (PL), de m/v Ortelius (OR) en de m/v Hondius (HD). Het zijn comfortabele schepen, maar verwacht geen luxe cruiseschepen. Het blijven natuurlijk in eerste instantie expeditieschepen. Welk schip er bij welke reis wordt gebruikt, zie je bij de verschillende vertrekdata van de reizen.

Vanaf 3700 p.p.
Spitsbergen
Expeditiecruise: Rondom Spitsbergen
10 dagen juli – aug

Deze reis naar Spitsbergen is een prachtige manier om de ongerepte natuur van deze noordelijk gelegen eilandengroep te verkennen. Op 565 kilometer ten noorden van Noorwegen zijn dit de noordelijkst gelegen eilanden naar het noordelijk halfrond. Het landschap van het archipel wordt gekenmerkt door gletsjers, grillige gebergten en arctische vegetatie. Het weer op Spitsbergen is echter absoluut niet wat je zou verwachten gezien de zeer noordelijke ligging. De Golfstroom zorgt er voor dat de wateren rondom de eilanden het grootste deel van het jaar ijsvrij en bevaarbaar blijven. De gemiddelde wintertemperatuur is -12°C, terwijl de gemiddelde zomertemperatuur met +5°C ‘vrij aangenaam’ is. Longyearbyen is de grootste nederzetting van Spitsbergen en telt ongeveer 1700 inwoners. Daarnaast zijn er nog enkele kleine nederzettingen met maximaal 210 inwoners. De eilandengroep is dus zeer dunbevolkt. Deze 10-daagse reis naar Spitsbergen in het kort Na je aankomst in Longyearbyen heb je overdag de gelegenheid om het plaatsje te verkennen. De volgende dag ga je aan boord en vaar je richting het noorden. Bij Krossfjorden ga je aan boord van Zodiacs en maak je een cruise langs de voorkant van de 14th of July Glacier. Een unieke ervaring! Op dag 3 van deze reis naar Spitsbergen maak je een wandeling over de toendra van Reindyrsflya en op dag 4 en 5 kom je op het noordelijkste punt, namelijk op 81 graden noorderbreedte en slechts 870 km van de geografische Noordpool. Hier kom je in het gebied van de ijsberen, die hier samen leven met de walrussen en de talloze ivoormeeuwen. Je reist verder naar de Straat van Hinlopen. Daar tref je gigantische vogelkolonies aan met kortbekzeekoeten. Aan de oostkant van de Straat wordt geprobeerd om aan land te komen bij Augustabukta op Nordaustlandet. Hier maak je een wandeling door de poolwoestijn en kom je waarschijnlijk rendieren tegen. Langs de kust zie je rietganzen, ivoormeeuwen en walrussen. Voor deze avontuurlijk reis naar Spitsbergen is enige lichamelijke conditie gewenst, aangezien er enkele pittige wandelingen op het programma staan. Deelnemers die deze reis wel graag willen maken, maar niet in staat zijn de wandelingen te maken, kunnen ervoor kiezen om aan boord te blijven. De schepen zijn niet bijzonder groot en hierdoor is slechts ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. Bijkomend voordeel is dat er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht van de reisleiders. De schepen waarmee wordt gevaren zijn de m/v Plancius (PL), de m/v Ortelius (OR) en de m/v Hondius (HD). Het zijn comfortabele schepen, maar verwacht geen luxe cruiseschepen. Het blijven natuurlijk in eerste instantie expeditieschepen. Welk schip er bij welke reis wordt gebruikt, zie je bij de verschillende vertrekdata van de reizen.

Vanaf 4900 p.p.
Spitsbergen
Zelf samengestelde individuele reis Spitsbergen
mei – aug

Boek jouw individuele en zelf samengestelde reis bij Creating Stories Vaar op zee als ontdekkingsreiziger op zoek naar pooldieren waaronder de iconische ijsbeer tijdens een zelf samengestelde vakantie Spitsbergen. We regelen alles tot in de puntjes voor je passend bij je wensen. Jouw reis naar Spitsbergen Een samengestelde reis naar Spitsbergen biedt ruimte voor het verkennen van dit noordpoolgebied. Vanuit de hoofdstad Longyearbyen zijn er diverse mogelijkheden voor excursies om de omgeving te verkennen. Ga op hondensledetocht, sneeuwscootertocht of op expeditie met een Zodiac boot. Alles kan geregeld worden precies zoals jij wilt. Je bepaalt zelf de route die je aflegt, welke bezienswaardigheden je bezoekt en welke gebieden van Spitsbergen je gaat ontdekken. Wij kunnen je hierbij uiteraard adviseren waar nodig. Ook bepaal je zelf waar je overnacht en voor hoe lang. De accommodatie keuzes zijn vrij beperkt op Spitsbergen. In Longyearbyen kun je overnachten in hotels, comfortabele guesthouses, appartement of in een tent op het campingterrein. Barentsburg en Pyramiden hebben enkel hotels en hostels. Creating Stories is de maatwerkspecialist voor jouw vakantie Spitsbergen. Wij verzorgen je reis op maat en regelen alles tot in de puntjes voor je, precies zoals jij wilt. Naast maatwerk zijn kennis en ervaring onze sterke kanten. Je kunt je reis naar Spitsbergen zelfstandig of in overleg met ons samenstellen. Mocht je bepaalde wensen hebben voor de accommodatie dan kun je dat aan ons doorgeven, zodat wij een passende oplossing kunnen bieden. Een reis Spitsbergen wordt gekenmerkt door schitterende ijskappen, fjorden, vogelrotsen en de tachtigtal kleine eilanden waarover de archipel beschikt. Vaar met een cruiseschip of Zodiac langs de indrukwekkende landschappen. Of verken de omgeving tijdens een hondensledetocht of sneeuwscootertocht. Op de verlaten kusten ontdek je walrus koloniën, rendieren en overblijfselen uit de vroegere mijnbouw. Boek jouw zelf samengestelde individuele reis Spitsbergen!

Vanaf 2750 p.p.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 9,0

Contact Spitsbergen

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating StoriesMarieke BoeremaSpecialisme: IJsland, Faeröer en Spitsbergen

+31(0)10 71 444 53

Wij zijn bereikbaar op:
ma t/m vrij 09.00 – 17.00

Bezoek alleen op afspraak tijdens kantooruren

Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen

Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.  

Op Spitsbergen betaal je met de Noorse kroon. Lees hier meer over de munteenheid op Spitsbergen.

Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.

Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.

Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.

In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.