Ondanks de immense hoeveelheden sneeuw en buitengewoon koude temperaturen is Alaska de thuisbasis voor een breed aanbod aan fascinerende flora en fauna. Deze dieren en planten zijn gewend om in deze omstandigheden te leven en de bevolking leeft zo in harmonie met de natuur dat regelmatig een eland wordt gesignaleerd in de buitenwijk van een stad.

Alaska staat samen met Canada befaamd als berenland en de kans is dan ook bijzonder groot dat je ze tegenkomt in hun natuurlijke leefomgeving. Naast de iconische ijsbeer komen er veel zwarte en bruine grizzlyberen voor in de afgelegen wildernis van Alaska. De ijsbeer leeft uitsluitend in de noordelijkste gebieden van Alaska die lastig bereikbaar zijn en daardoor is er geen overschot aan ijsberen in de staat. Daarentegen is de meest voorkomende beer op het Noord-Amerikaanse continent de Amerikaanse zwarte beer (Ursus americanus) die ongeacht de naam in talloze tinten kan voorkomen en zelfs wit van kleur kan zijn. De andere beersoort die vaak voorkomt in Alaska is de bruine- oftewel de grizzlybeer die ook een ondersoort heeft genaamd de Kodiakbeer. De Kodiakbeer komt uitsluitend langs de kust voor en zijn de allergrootste beren die voorkomen op het Noord-Amerikaanse continent.

Andere zoogdieren die voorkomen op Alaska zijn lynxen, wolven, herten, elanden, kariboes en bizons. Onder de zeezoogdieren die bij de kusten van Alaska te spotten zijn heb je zeehonden, walrussen, dolfijnen, orka’s, zeeotters, zeeschildpadden en verschillende soorten walvissen waaronder de blauwe walvis en bultrugwalvis. Om tegen zo’n ruw klimaat te kunnen hebben deze dieren speciale aanpassingen zoals dikke lagen vet of vachten die wit worden en als camouflage dienen in het besneeuwde winterlandschap. Naast zoogdieren vinden zelfs koudbloedige dieren een manier van leven in Alaska afgezien van het feit dat er niet veel soorten zijn. Als laatste beschikt Alaska over een rijke biodiversiteit aan vissoorten, vogelsoorten en amfibieën.

Het winterse landschap van Alaska zou suggereren dat het landschap enkel bestaat uit evergreens en dennen. Het tegendeel is waar want loofbomen, berken, espen, naaldbomen en andere soorten bomen bestrijken het landschap. Het zuidoostelijke en centrale deel van de staten wordt beschouwd als gematigd regenwoud door de dichte dekking van bomen. Het groeiseizoen in Alaska is kort maar desondanks fleuren speciaal aangepaste planten en bloemen het landschap.