• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Vestmannaeyjar

De eilanden onder IJsland
|

De eerste Noren die zich op IJsland vestigden, brachten Keltische slaven met zich mee. Een van hen, Hjörleifur Hróðmarsson werd een jaar na aankomst door zijn eigen slaven vermoord waarna deze vluchtten naar een groepje eilanden voor de zuidkust om te ontsnappen aan vervolging.

Maar ze bleven niet ongestraft, Ingolfúr Arnarson (eerste inwoner van IJsland) kwam achter ze aan en vermoordde alle mannen op de eilanden. De slaven kwamen uit Ierland en in die tijd werd Ierland door de Noren gezien als het meest westelijk gelegen land. En zo kwamen de eilanden aan hun naam; eilanden (eyjar) van de Westmannen (Vestmenn).

Het Pompeï van het noorden

Op 23 januari 1973 voelden de bewoners van Heimaey de eerste onverwachte aardbevingen. Even later begon lava uit de Helgafell vulkaan te stromen richting de huizen van de bewoners. Doordat de meeste vissersboten aangemeerd lagen, konden de eilanders snel geëvacueerd worden. Om ook de haven te redden, werd er een plan opgezet om de lava van richting te laten veranderen. Zeewater werd op de stroom gepompt, de lava koelde af en de haven bleef ongedeerd. Wel viel er één dode en werden 400 huizen verwoest, waarvan sommigen nog op het eiland te vinden zijn. Na vijf maanden van uitbarsten keerde de rust terug en snel daarna keerde ook het merendeel van de bewoners terug. De eruptie vormde onder andere de kegelvormige Eldfell vulkaan en jonge lavavelden waarvan de langzaam afkoelende hitte nu wordt gebruikt voor energie. De overvloed aan tefra is gebruikt voor het uitbreiden van het kleine vliegveld en ondergrond voor nieuwe huizen. De plek waar de huizen stonden noemt men nu het Pompeï van het noorden.

Het enige bewoonde en grootste eiland is Heimaey (‘Thuiseiland’) met ongeveer 4500 inwoners. Bezoekers kunnen vaak goed alles te voet zien omdat het eiland maar ongeveer 7 km lang en 4 km breed is. Er zijn ook boottochten waarmee je langs de andere eilanden kunt varen.

Zien en doen

  • Miljoenen papegaaiduikers en andere zeevogels kijken
  • Het natuurhistorisch museum met een aquarium en collectie IJslandse mineralen
  • Wandelen op het jongste lavaveld
  • Zwemmen in één van de zoute baden

Evenementen

Þjóðhátíð (Het Volksfestival)
Het eerste weekend van augustus trekt altijd veel bezoekers van het vasteland. Een kleurrijk festival met muziek, een enorm vreugdevuur en vuurwerk. De lokale bevolking verwelkomt gasten met koffie en zelfgemaakte lekkernijen.

Puffling
Een unieke gebeurtenis, alleen te vinden op de Westmaneilanden. Tussen begin en midden augustus verlaten jonge papegaaiduikers het nest en vliegen richting de stad, aangetrokken door de lichten. Hier staan de eilandkinderen klaar met kartonnen doosjes om de verwarde pufflings (de jonge papegaaiduikers) op te vangen en ze aan de kust weer vrij te laten.

 
> Informatie over Zuid-IJsland

Reizen in deze regio

Bekijk hier onze bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Barbara Kloosterman Specialisme: IJsland / Faeröer eilanden / Groenland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Via ons liveblog houden we je up-to-date over de corona-omstandigheden per bestemming. Naar het liveblog
Mocht er tijdens je reis onverhoopt iets voorvallen dan vragen we je allereerst dit op te lossen met betrokken partij (verhuurder, eigenaar, luchtvaartmaatschappij etc.). Mocht je er niet uitkomen dan kun je ons tijdens kantooruren bereiken op het reguliere nummer en daarbuiten zijn wij bereikbaar op een noodnummer. Meer informatie hierover vind je bij het informatiepakket of je reisbescheiden.
Betalingen gebeuren per bankoverschrijving IBAN- nummer: NL68RABO0151830215 t.n.v. IJslandspecialist
Per boeking hanteren wij reserveringskosten van € 35. Wanneer je woonachtig bent buiten Nederland is dit € 45 (in verband met hogere verzendkosten van je informatiepakket).
Bij iedere reis op de website staat aangegeven wat voor type accommodatie is inbegrepen. Voor IJsland bijvoorbeeld kun je bij hotels/guesthouses kiezen voor verschillende comfortniveaus. Dit geldt niet voor alle bestemmingen. Naast het boeken van hotels/guesthouses bieden wij voor een groot deel van de bestemmingen ook vakantiehuisjes, lodges of cabins aan. Op deze plekken overnacht je vaak wat langer en maak je vanaf deze plek verschillende uitstapjes. Deze accommodatievormen beschikken meestal over een keuken, hierdoor kun je zelf maaltijden bereiden.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge