West-Noorwegen wordt vaak bestempeld als een van de mooiste regio’s van het land. In het gebied vind je vele fjorden, mede hierom wordt deze regio ook wel Fjord-Noorwegen genoemd. Het landschap in West-Noorwegen is ontstaan door een opeenvolging van ijstijden.

De omgeving in West-Noorwegen is erg gevarieerd. Van kleine eilanden tot grotere steden. Vanuit de stad zit je zo in de schitterende natuur die deze regio te bieden heeft.

Het vaste land geeft je voldoende mogelijkheden om verschillende activiteiten te ondernemen. Ga bijvoorbeeld met de Loen Skylift, kabelbaan, naar boven en maak daar een mooie wandeling. Ook zijn er een aantal mooie postroutes die je kan wandelen. In de vele fjorden in de regio, kun je vissen of kajakken.

Stavanger

Stavanger is een echte studentenstad. Dit merk je aan de verschillende keuze aan uitgaans- en winkelgelegenheden en de verschillende educatieve instellingen die in de stad staan. Door het compacte centrum liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. In de oude stad van Stavanger staat de grootste verzameling houten huizen in Europa, bijna 200 witte houten huizen. Bezoek zeker een van de musea die in de stad zijn, bijvoorbeeld het Noorse aardoliemuseum. In de omgeving van Stavanger zijn veel mooie bezienswaardigheden, zoals het Lynsefjord en de bekende Preikestolen.

Preikestolen

De Preikestolen (de preekstoel) is een bekende bezienswaardigheid. Het 25 bij 25 meter rotsplateau steekt 604 meter boven het Lysefjord uit. De Preikestolen is vermoedelijk tienduizenden jaren geleden gevormd door scheuringen als gevolg van de vorst. De wandeling naar de Preikestolen heen een terug is 6 km en duurt ongeveer 4 uur.

Bergen

Bergen wordt ook wel de hoofdstad van West-Noorwegen genoemd. Het is de op een na grootste stad van Noorwegen. Dit zou je niet zeggen als je door de stad loopt, aangezien het de sfeer van een dorp uitstraalt. In Bergen kan het zo’n 200 dagen per jaar regenen, het wordt dan soms ook niet voor niets de natste stad van Europa genoemd. Breng je tijdens een reis door Noorwegen een bezoek aan de stad, vergeet dan zeker je regenkleding niet. Een aantal bezienswaardigheden die je niet moet overslaan zijn de Hanzekade Brygge, een middeleeuwse hanzekade die een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft, het aquarium van Bergen en de Fløibanen kabelbaan waarmee je mooi uitzicht over de stad hebt.

> Lees hier meer over Bergen

Flåm Spoorbaan

De Flåm spoorbaan, ook wel de Flåmsbana, is de spoorlijn tussen Myrdal en Flåm. In 2014 werd de spoorbaan door Lonely Planet uitgeroepen tot de op een na indrukwekkendste spoorbanen ter wereld. Tijdens de treinreis, die 20 km lang is, kom je langs steile bergflanken, nauwe kloven en verschillende watervallen. Het dorpje Flåm ontvangt jaarlijks duizenden bezoekers.