In de middeleeuwen waren er waarschijnlijk meer dan 1000 staafkerken in Noorwegen. Tegenwoordig zijn er van deze 1000 nog 28 staafkerken over.Een van deze staafkerk is de staafkerk van Urnes. Deze staafkerk is de oudste van het land en staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een staafkerk bestaat volledig uit hout en de constructie is gemaakt van palen, Noorse naam Staver. Hier komt dan ook de naam staafkerk vandaan.

Veel staafkerken in Noorwegen zijn verdwenen door de reformaties in het land. Zo waren er in het jaar 1650 nog zo’n 270 staafkerken in het land, en in de volgende 100 jaar verdwenen er nog eens meer dan honderd staafkerken. Tegenwoordig zijn er nog maar 28 staafkerken over, die veelal te vinden zijn in het westen van Noorwegen, ook wel Fjord-Noorwegen. De meeste van deze staafkerken werden gebouwd in de periode tussen 1150 en 1350.

Urnes Staafkerk

De oudste staafkerk van Noorwegen is de staafkerk van Urnes. De staafkerk werd gebouwd in het jaar 1130 na Christus. Uit onderzoek blijkt dat het hout van de basisbalken werd gekapt tussen de jaren 1129 en 1131. In 1979 kreeg de Urnes staafkerk een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst.