Na Oslo is Bergen de grootste stad van Noorwegen. Maar wanneer je door de stad loopt zal je een sfeer proeven van een kleine stad vol met karakter en charme. Bergen is de hoofdstad van Fjord-Noorwegen.

In de 11e eeuw stichtte koning Olav Kyrre de hanzestad Bergen. Tot het einde van de 13e eeuw was Bergen de hoofdstad van Noorwegen.

Bergen dankt zijn naam aan de zeven bergen waartussen de stad is gelegen. De berg Fløyen is de meest bekende berg van de zeven, boven op deze berg heb je namelijk een schitterend uitzicht over de stad. De hoogste berg van de zeven is de berg Ulriken.

Bezienswaardigheden

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bergen waar je zeker een kijkje moet nemen is Bryggen. De hanzekade Bryggen heeft zelfs een plekje op de UNESCO- Werelderfgoedlijst. De allereerste gebouwen van de stad waren bij Bryggen. Bergen heeft veel te maken gehad met branden en in 1702 was er zo’n grote brand op de plek van Bryggen. Deze brand heeft de gehele stad in as gelegd. Het gebied werd herbouwd op de fundamenten die er al sinds de 12e eeuw stonden.

Tegenwoordig is Bryggen het historische gedeelte van Bergen. Je vindt hier verschillende restaurants, cafés en winkels. Maar ook het Fort van Bergenhus en de vismarkt.

Bergen dankt zijn naam, zoals al eerder benoemd, aan de bergen die rondom de stad liggen. Een van deze bergen is Ulriken. Je kunt verschillende wandelingen maken naar de top van deze berg. Je kunt ook met de kabelbaan naar boven. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over stad.

Voor kinderen is ook voldoende te doen in Bergen. Ga bijvoorbeeld naar Akavariet i Bergen, het aquarium van Bergen. Sinds 1960 ontvangen ze mensen in het aquarium. In meer dan 50 grote en kleine aquaria kun je kijken naar verschillende soorten vissen en zeedieren. Ook zijn er verschillende tentoonstellingen.