De regio Oost-Noorwegen is de dichtstbevolkte regio van Noorwegen. Ongeveer de helft van de Noren woont/leeft in dit deel. Dit komt mede doordat er een aantal grote steden in deze regio ligt, waaronder de hoofdstad Oslo en Lillehammer, waar de Olympische Winterspelen van 1994 plaatsvonden. Oost-Noorwegen is een ideale bestemming voor een combinatie van een stedentrip en het ontdekken van de prachtige natuur.

In de regio Oost-Noorwegen zijn veel bergen en valleien. De hoogste berg van de het land, de Galdhøpiggen (2469 meter), ligt in deze regio. De beklimming van deze berg duurt ongeveer 4 uur, naar beneden doe je er ongeveer 2 uur over. De Bessegen, een bergkam, is een populaire uitvalsbasis voor een wandeling. Een bekende vallei in Oost-Noorwegen is de Peer Gynt, vernoemd naar een personage van de wereldberoemde auteur Hendrik Ibsen. De langste vallei is ook te vinden in deze regio, het Gudbrandsdal. Deze loopt vanuit Lillehammer 240 kilometer in noordwestelijke richting.

Houd je van wintersport dan is Oost-Noorwegen daar zeker een geschikte bestemming voor. In de regio liggen verschillende wintersportgebieden, zoals Geilo, Hafjell, Kvitfjell, Norefjell, Hemsedal, Savalen en Trysil. In de zomer heb je in deze plaatsen genoeg fiets- en wandelmogelijkheden.

Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. Veel rondreizen beginnen of eindigen in de hoofdstad. De stad is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes in de regio. Er zijn veel uitgestrekte gebieden met veel ongerepte natuur en veel mogelijkheden voor een buitenactiviteit. In de Oslo zelf kan je ook verschillende activiteiten ondernemen. Een aantal populaire bezienswaardigheden in de stad zijn: Vigelandsparken, het park met de beelden, het Operahuis, het Stadhuis en het Koninklijk Paleis en nog meer.

> Lees hier meer over Oslo

Lillehammer

Deze plaats is bekend van de Olympische Winterspelen van 1994. Veel van de sportarena’s uit die tijd kun je nog steeds bezoeken. Lillehammer en de omgeving is ook bekend bij de wintersporters. Het wintersportseizoen begint in Lillehammer begin november en duurt tot april. Je kunt hier alpine skiën, maar ook langlaufen. Lillehammer heeft ook een openluchtmuseum, Maihaugen.

Telemark

Telemark is een provincie in regio Oost-Noorwegen. In het westen van Telemark, rondom Dalen en Selfjord, ligt veel historie. Uit deze regio komt veel volksmuziek en traditionele verhalen. In Telemark liggen ook veel belangrijke Noorse skitradities (Telemark skiën). Het Telemarkkanaal bevindt zich ook in dit deel van Oost-Noorwegen. Op dit kanaal kan je mooie boottochten maken.