De zuidelijkste regio van Noorwegen is Zuid-Noorwegen. De regio bestaat uit 25 gemeenten en heeft ongeveer 305.000 inwoners. Het zuidelijke deel is al jarenlang de nummer 1 vakantiebestemming van de Noren zelf.

In dit deel van Noorwegen vind je in de zomerperiode de meeste uren zon. Je kunt hier tal van activiteiten doen, zoals wandelen, fietsen en activiteiten op het water. De wandelpaden langs de kust zijn gemakkelijk voor iedereen. De bergtoppen in het Sirdal en Hovden kunnen worden bereikt door goed gemarkeerde wandelpaden. Fietsen wordt ook veel gedaan in deze regio. Zo kan je de Noordzee route fietsen, de nummer 1 fietsroute van Noorwegen. Een andere mooie fietsroute is die vanaf de zee naar de hoge bergen tussen Kristiansand en Hovden, in het Setesdal.

Kristiansand

De stad ligt naast de rivier de Otra en behoort tot een van de grootste steden van Noorwegen. Kristiansand kan het begin- of eindpunt zijn voor een reis door Noorwegen, de ferry uit Denenmarken komt hier aan. De stad trekt jaarlijks veel bezoekers. Vooral voor gezinnen is het een top bestemming. Een populaire bezienswaardigheid is het Dyrepark, een dierentuin en pretpark. De natuur rondom de stad is zeker ook een bezoek waard.

Arendal

Arendal is een belangrijke kusthaven. De haven is gelegen op het eiland Trømoy. Bij de haven is de vismarkt en zijn een aantal cafés en restaurants. In het centrum van Arendal staan houten huizen die dateren uit het jaar 1600. Het stadhuis bestaat uit vier verdiepingen en is daarmee het grootste houten gebouw van Noorwegen. In de omgeving van Arendal ligt het nationale park Raet.

Nationaal Park Raet

In 2016 werd het Nationaal Park Reat aangelegd. Dit werd gedaan om het bijzondere natuurgebied te beschermen. Het park strekt zich uit van de Valøyene-eilanden bij Grimstad langs de hele kuststrook van Arendal tot Lyngør in Tvedestrand. In totaal beslaat het park zo’n 607 vierkante kilometer aan natuur en zee. In het park zie je tekenen van de ijstijd die er ongeveer 12.000 jaar geleden was. Toen de gletsjer zich terugtrok, liet hij een enorme hoeveelheid steen, zand, grind en klei achter die hij tijdens het krimpen meenam. Dit proces heeft geleid tot het ontstaan van een uniek kustlandschap.

Het Nationale Park is ook een populair openluchtrecreatie gebied in Zuid-Noorwegen. Vooral tijdens de zomermaanden wordt het druk bezocht. Het Nationale Park is vooral ideaal voor kajakken, windsurfen, boottochten en wandelingen, recreatief vissen en zwemmen.

Vuurtoren van Lindesnes

De vuurtoren van Lindesnes is de oudste van Noorwegen. De vuurtoren staat op het meest zuidelijke puntje van Noorwegen, zo’n 2518 km vanaf de Noordkaap. Tegenwoordig is de vuurtoren een museum er worden onder andere exposities tentoongesteld.

Restaurant ‘Under’

Hoe bijzonder is het om te dineren op vijf meter onder zeeniveau. Dit kan in restaurant Under in Lindesnes. Dit restaurant is Europa’s eerste en ’s werelds grootste onderwaterrestaurant. Dit onderwaterrestaurant heeft Zuid-Noorwegen op de kaart gezet in zowel Noorwegen als in de wereld. Het restaurant werd geopend in 2019 en in 2020 kreeg het een Michelin Ster.