Net zoals Alaska op het noordelijk halfrond ‘the Last Frontier’ is, zo is Patagonië dat op het zuidelijk halfrond. We hebben het hier over een van de ruigste en meest ongerepte gebieden ter wereld en de highlights van Patagonië zijn een aaneenschakeling van ohhh- en ahhh-momenten.

Dit deel van Zuid-Amerika beslaat een groot deel van Argentinië en Chili en strekt zich uit over een oppervlakte van maar liefst een miljoen vierkante kilometer, zo’n 23 keer de oppervlakte van Nederland.

Chileense en Argentijnse cultuur

Zuid-Amerika’s beste wijnen, de lekkerste barbecues, de wildste rivieren en blauwste gletsjers zijn allemaal te vinden aan het uiteinde van het Amerikaanse continent, in Patagonië. De meeste mensen komen aan in Argentinië en vertrekken weer vanuit Chili, of andersom natuurlijk. Vergeet onderweg niet de unieke cultuur van de ‘Gauchos’ (Patagonische cowboys) op te snuiven. Zij heersen nog altijd te paard over de vlakten, net zoals hun voorouders dat deden.

Met een bevolkingsdichtheid van 1,9 inwoner per vierkante kilometer ben je ervan verzekerd dat je in Patagonië meer wildlife tegenkomt dan mensen. Laat je fascineren door Moeder natuur met uitgestrekte woestijnen, diepblauwe gletsjermeren en de torenhoge toppen van het Andesgebergte.

Wildlife in Patagonië en Vuurland

Wilde dieren in Patagonië zijn er genoeg. Bereid je voor op een soort rondleiding door een dierentuin, waar je een grote variatie kan verwachten aan diersoorten. Er zijn door de hoogteverschillen en de invloed van de zee diverse klimaten en dat brengt een grote biodiversiteit met zich mee.

Langs de kust vind je walvissen, zeeolifanten en pinguïns. In het uiterste zuiden van Chili vind je een kolonie van Magelhaen pinguïns die naar schatting wel 300.000 pinguïns telt. De uitgestrekte pampa’s en bergen van Patagonië bieden een thuis aan nandu’s (hoogpotige loopvogels) en guanaco’s (soort lama’s). Met name in de hoger gelegen gebieden cirkelen de statige condors, de heersers van het luchtruim. Zij speuren vanuit de hoogte de grond af naar prooien.

In Patagonië reis je echter ook door woestijngebieden waar nauwelijks wildlife te vinden is. In de Atacama woestijn, de droogste woestijn ter wereld, vind je uitsluitend een paar hagedissoorten. Juist de grote variëteit aan landschappen, flora en fauna maakt een vakantie naar Patagonië zo aantrekkelijk.

De mooiste highlights van Patagonië

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Patagonië? Deze lijst is eindeloos, want een gebied als dit herbergt voor elk wat wils. Hieronder sommen we de allermooiste plekken van Patagonië voor je op.