Het Los Glaciares Nationaal Park (Spaans: Parque Nacional Los Glaciares) is een vanuit de overheid beschermd gebied in de Argentijnse provincie Santa Cruz. Met een oppervlakte van 726 hectare is Los Glaciares het grootste nationale park van het land. Aan de zuidelijke zijde grenst het park aan Torres del Paine Nationaal Park, gelegen op Chileens grondgebied.

In het park vind je Magelhaense subpolaire bossen en Patagonische steppes. Sinds 1981 heeft het park een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Met de naam van het park Los Glaciares wordt verwezen naar de enorme ijskap bovenop het Andes gebergte. Het Zuid-Patagonische IJsveld strekt zich uit over een groot deel van Argentinië en Chili en is het derde grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Dit ijsveld heeft 47 gletsjers die als lange tongen in alle richtingen steken en dat bestaat uit meer dan 200 kleine gletsjers.

Geografie van Los Glaciares

De bodem van Los Glaciares is, wat je ook mag verwachten, voor ongeveer 30% bedekt met ijs. Verder vind je er voornamelijk enorme bergpieken, waaronder Monte Fitz Roy en Cerro Torre en in de lager gelegen gebieden uitgestrekte bossen.

Voorbeelden van gletsjers die je in het park kunt bezoeken zijn onder andere de Perito Moreno Gletsjer, bestaand uit een gigantische blauwe ijskap, waarbij regelmatig enorme ijsschotsen afbrokkelen in Lago Argentino, het meer waarin de gletsjer uitloopt.

Vanuit El Calafate zijn ook dagtrips mogelijk naar de Upsala gletsjer. Via Lago Argentino wordt je per boot naar de gletsjer gebracht. Onderweg kun je je verbazen over de vele tinten blauw die de gletsjers kunnen hebben.

Klimaat in het park

Zoals je mag verwachten in een park dat zo rijk is aan gletsjers, is het klimaat koel en vochtig. Gemiddelde temperaturen tijdens de winters zijn 0,3 graden en tijdens de zomer kan de temperatuur oplopen tot 13 graden. Natuurlijk zijn op grotere hoogten de temperaturen aanzienlijk lager.

De hoeveelheid neerslag is in de oostelijke helft van het park aanzienlijk hoger dan in het westen, onder invloed van de wind die vochtige lucht tegen de steile bergen opstuwt. Met name tijdens de koudere maanden valt deze neerslag in de vorm van sneeuw.

Bereikbaarheid van Los Glaciares National Park

Los Glaciares National Park is bereikbaar vanuit twee richtingen: vanuit El Calafate in het zuiden of vanuit El Chalten in het noorden. El Calafate is de meest logische optie, aangezien deze stad de beschikking heeft over een luchthaven. El Chalten is een ander verhaal en is met de bus alleen vanuit El Calafate en Bariloche te bereiken.