De Los Lagos regio (het merengebied) is gelegen in het zuidelijke deel van Chili en reikt van de Argentijnse grens tot aan de Pacifische Oceaan. De regio omvat vier streken: Chiloé, Llanquihue, Osorno en Palena.

In het noordelijke deel van de regio is er een dichtbeboste bergketen langs de kust. Aan de westzijde zijn uitgestrekte laaglanden waar de riviersystemen van de Valdivia en de Bueno rivier hun weg naar de zee vinden.

Naar het zuiden toe loopt de centraal gelegen vallei omhoog tot in de toppen van de Andes. In het zuiden domineert de Andes Cordillera het zuidoostelijke vasteland van de regio. Dit bergplateau wordt omgeven door indrukwekkende bergpieken die majestueus boven de omgeving uitpieken.

Landbouw is de voornaamste economische steunpilaar. Met name in het noordelijke deel van Los Lagos leeft men van de productie van aardappelen, rundvlees, zuivelproducten, tarwe, haver en fruit. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten, want in het noordelijke deel zijn veel meren, waaronder Calafquen, Panguipulli, Riñihue, Ranco, Puyehue en het grootste meer van Chili, Llanquihue.

De Pan-American Highway en de belangrijkste noord-zuid spoorlijnen eindigen in Puerto Montt, de regionale hoofdstad.

Het weer in de Los Lagos Regio

Grofweg kan men de Los Lagos regio in twee delen opsplitsen qua weer en klimaat. Bovendien is het zuidelijke deel door de hogere ligging aanzienlijk frisser dan het noorden. Daarnaast heerst er in het zuiden een koud en regenachtig klimaat, ook onder invloed van de zee. Daarom regent, of in de hoger gelegen delen, sneeuwt het hier voortdurend.

Het noordelijke deel is aanzienlijk milder qua temperaturen, maar door de invloed van de zee en het nabij gelegen Andes gebergte, is het hier ook vrij vochtig. Daarentegen daalt in de winters de temperatuur in Puerto Montt vrijwel nooit tot onder het vriespunt, terwijl in het zuiden in de hoger gelegen delen de temperaturen in juli (winter) tot onder -30 kunnen dalen.

Parken en beschermde gebieden

In Los Lagos zijn er diverse nationale parken te vinden:

  • Puyehue Nationaal Park
  • Alerce Andino
  • Chiloé
  • Corcovado
  • Hornopirén
  • Puyehue
  • Vicente Pérez Rosales

Daarnaast zijn er ook beschermde gebieden in privébezit:

  • Pumalín Park
  • Tantauco Park
  • Las Vertientes Reserva Natural Privada

Bereikbaarheid

Wanneer je een rondreis door Patagonië maakt, is het logisch om vanuit Bariloche, Argentinië, de grens met Chili over te steken om de Los Lagos Regio te bezoeken. Hiervoor is het noodzakelijk vanuit Bariloche eerst een stuk noordelijk te rijden, bij Paso Cardenal Antonio Samoré de grens te passeren en vervolgens door het prachtige Parque Nacional Puyehue de Los Lagos regio in te rijden.