Met een oppervlakte van meer dan 14,5 miljoen km², omvat het noordpoolgebied acht landen: Canada, Alaska, Finland, Groenland, IJsland, Noorwegen, Rusland en Zweden. Maar ondanks zijn indrukwekkende grootte gaan er over het noordpoolgebied enkele ernstig ongegronde mythen, onnauwkeurigheden en misvattingen over het noordpoolgebied rond.

Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen, hebben we de 10 meest voorkomende misvattingen over het noordpoolgebied aangehaald.

1. Het is in het noordpoolgebied altijd ijskoud

Een van de meest voorkomende misvattingen over het noordpoolgebied is dat het er altijd ijskoud is. Hoewel de arctische winters langer duren dan bij bestemmingen dichter bij de evenaar, kunnen de arctische temperaturen in de zomer gemiddeld oplopen tot circa 10 °C. Op het vaste land (geen ijs) kan de temperatuur soms wel oplopen tot circa 30 °C.

2. Er is alleen onbewoonde wildernis in het noordpoolgebied

Er zijn grote streken van het noordpoolgebied met nauwelijks inwoners of bezoekers. Grote stukken van het land zijn immers ook ijsvlaktes die in de zomer smelten. Echter, voor 4 miljoen mensen is het noordpoolgebied hun thuis. En in tegenstelling tot zijn tegenhanger in Antarctica op het zuidelijk halfrond, zijn in het noordpoolgebied inheemse bevolkingsgroepen zoals de Saami, Chukchi en verschillende Inuit-volkeren ontstaan.

3. In het noordpoolgebied is het altijd donker

In tegenstelling tot deze misvatting, is het noordpoolgebied juist de regio die profiteert van de middernachtzon gedurende de zomer. In deze periode wordt het niet tot nauwelijks donker.

In de winter, van half november tot half januari, is de duur van daglicht wel veel korter. In de middaguren is er ook alleen sprake van indirect zonlicht. Dit maakt de winterse maanden de ideale periode voor het noorderlicht, dit zullen we later nog noemen.

4. Door de opwarming van de aarde is reizen door het noordpoolgebied gemakkelijker geworden

In feite blijkt het tegendeel waar te zijn – althans wat betreft landgebonden reizen op de Noordpool. Deze reizen zijn veelal gebaseerd op ‘ice-roads’, dit zijn ‘snelwegen’ over bevroren grond. Naarmate het ijs smelt, verdwijnen deze wegen. We raden je dan ook eerder aan een Arctische Cruise te ondernemen. Zo zie je zowel land als zee en zijn er deskundigen gidsen aanwezig die je van alles kunnen vertellen en je kans op het zien van wilde dieren aanzienlijk vergroten.