• Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

shop-icon Jouw reis op maat

v.a. p.p.
Periode 10 dagen
icon-individual Created with Sketch. Individueel
icon-period Created with Sketch. juli - augustus
verwijderen

INBEGREPEN IN DE REIS:

 • reis aan boord van het aangegeven schip (zie ook de verschillende vertrekdata)
 • Engelstalige begeleiding (een enkele vertrekdatum is Duitstalig, zie vertrekdata)
 • alle maaltijden gedurende de reis aan boord van het schip, incl. snacks, koffie en thee
 • alle excursies aan wal en activiteiten gedurende de reis per Zodiac
 • een programma van lezingen door gerenommeerde natuurkenners en leiding door ervaren expeditiepersoneel
 • gebruik van rubberlaarzen en sneeuwschoenen
 • transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en schip – alleen voor de passagiers op de groepsvluchten van en naar Longyearbyen
 • alle overige servicebelastingen en havengelden tijdens het programma
 • AECO-fees en overheidsbelastingen • een uitgebreid informatiepakket vóór vertrek

WAT IS NIET INBEGREPEN:

 • De vlucht naar/van Longyearbyen is niet standaard inbegrepen, maar kunnen wij natuurlijk wel voor je boeken.
 • Voor- en na-landarrangementen
 • Aankomst- en vertrekbelasting
 • Maaltijden op het vasteland
 • Bagage-, annulerings- en reisverzekering (verplicht)
 • Kosten voor over bagage en overige persoonlijke kosten, zoals wasserette, bar, drankjes en telefoonkosten
 • De gangbare fooi aan het einde van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden gegeven)
 • Evt. een brandstoftoeslag, mocht de brandstofprijs tot 90 dagen voor vertrek 120 US Dollar per Barrel of meer bedragen à € 25 per persoon per nacht
 • eventuele reis- en annuleringsverzekeringen

Je hebt nog geen excursies gekozen

Toevoegen
|

Expeditiecruise: Rondom Spitsbergen

Periode 10 dagen
icon-individual Created with Sketch. Individueel
icon-period Created with Sketch. juli - augustus

Deze reis naar Spitsbergen is een prachtige manier om de ongerepte natuur van deze noordelijk gelegen eilandengroep te verkennen. Op 565 kilometer ten noorden van Noorwegen zijn dit de noordelijkst gelegen eilanden naar het noordelijk halfrond. Het landschap van het archipel wordt gekenmerkt door gletsjers, grillige gebergten en arctische vegetatie.

Het weer op Spitsbergen is echter absoluut niet wat je zou verwachten gezien de zeer noordelijke ligging. De Golfstroom zorgt er voor dat de wateren rondom de eilanden het grootste deel van het jaar ijsvrij en bevaarbaar blijven. De gemiddelde wintertemperatuur is -12°C, terwijl de gemiddelde zomertemperatuur met +5°C ‘vrij aangenaam’ is.

Longyearbyen is de grootste nederzetting van Spitsbergen en telt ongeveer 1700 inwoners. Daarnaast zijn er nog enkele kleine nederzettingen met maximaal 210 inwoners. De eilandengroep is dus zeer dunbevolkt.

Deze 10-daagse reis naar Spitsbergen in het kort

Na je aankomst in Longyearbyen heb je overdag de gelegenheid om het plaatsje te verkennen. De volgende dag ga je aan boord en vaar je richting het noorden. Bij Krossfjorden ga je aan boord van Zodiacs en maak je een cruise langs de voorkant van de 14th of July Glacier. Een unieke ervaring!

Op dag 3 van deze reis naar Spitsbergen maak je een wandeling over de toendra van Reindyrsflya en op dag 4 en 5 kom je op het noordelijkste punt, namelijk op 81 graden noorderbreedte en slechts 870 km van de geografische Noordpool. Hier kom je in het gebied van de ijsberen, die hier samen leven met de walrussen en de talloze ivoormeeuwen.

Je reist verder naar de Straat van Hinlopen. Daar tref je gigantische vogelkolonies aan met kortbekzeekoeten. Aan de oostkant van de Straat wordt geprobeerd om aan land te komen bij Augustabukta op Nordaustlandet. Hier maak je een wandeling door de poolwoestijn en kom je waarschijnlijk rendieren tegen. Langs de kust zie je rietganzen, ivoormeeuwen en walrussen.

Voor deze avontuurlijk reis naar Spitsbergen is enige lichamelijke conditie gewenst, aangezien er enkele pittige wandelingen op het programma staan. Deelnemers die deze reis wel graag willen maken, maar niet in staat zijn de wandelingen te maken, kunnen ervoor kiezen om aan boord te blijven.

De schepen zijn niet bijzonder groot en hierdoor is slechts ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. Bijkomend voordeel is dat er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht van de reisleiders.

De schepen waarmee wordt gevaren zijn de m/v Plancius (PL), de m/v Ortelius (OR) en de m/v Hondius (HD). Het zijn comfortabele schepen, maar verwacht geen luxe cruiseschepen. Het blijven natuurlijk in eerste instantie expeditieschepen. Welk schip er bij welke reis wordt gebruikt, zie je bij de verschillende vertrekdata van de reizen.

Dag 1 Longyearbyen
Je komt aan in Longyearbyen. Overdag heb je tijd om het plaatsje te verkennen. Een aanrader is bijvoorbeeld het Svalbard Museum. Aan het begin van de avond ga je aan boord en vaart het schip door de Isfjorden.

Dag 2 14th of July gletsjer en Ny Ålesund
Via de westkust vaar je richting het noorden. Bij Krossfjorden ga je aan boord van Zodiacs voor een cruise langs de voorkant van de 14th of July Glacier.

Vandaag maak je ook kennis met de gevarieerde flora en fauna van Spitsbergen: groene heuvels met veel verschillende bloemen en ruige kliffen waar grote aantallen vogels hun nesten hebben, onder andere de alken, drieteenmeeuw en kortbekzeekoet. De kans is aanwezig dat je hier een poolvos spot; deze is graag in de buurt van de kliffen voor het geval er een jong vogeltje uit een nest valt. Verder zijn er veel baardrobben te vinden in deze omgeving. Aan het einde van de middag bereik je Ny Ålesund, ‘s werelds meest noordelijke nederzetting. Ooit was dit een mijnbouwdorp (met ’s werelds meest noordelijke spoorweg, die nog steeds te zien is), maar vandaag de dag is het een onderzoekscentrum. Vlakbij het dorp is een broedplaats voor de brandgans, rietgans en de noordse stern.

Dag 3 Monaco gletjser en Reindyrsflya
Op dag 3 van deze reis naar Spitsbergen staat een wandeling op de toendra van Reindyrsflya op het programma, in de buurt van de Liefdefjorden. Vervolgens vaar je verder langs de spectaculaire Monaco gletsjer, waar je opnieuw vele drieteenmeeuwen zult zien en misschien zelfs wel een ijsbeer.

Dag 4-5 Meest noordelijke landing op Phippsøya
Op 81 graden noorderbreedte en slechts 870 km van de geografische noordpool, komen we aan op Phippsøya, één van de zeven eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Dit is het gebied van de ijsberen, die leven hier samen met de walrussen en ivoormeeuwen.

Enkele uren lang mag het schip in het pakijs blijven, terwijl je kunt genieten van de indrukwekkende flora en fauna om je heen. Afhankelijk van de stand van het ijs wordt er eventueel de volgende dag nog een poging ondernomen om de doorsteek door het zee-ijs te maken (meestal in augustus). Als alternatief zal het schip naar de Sorg Fjord gaan, waar je naast een kudde walrussen ook de graven van de 17e-eeuwse walvisvaarders kunt zien. Tijdens een wandeling kun je ook alpensneeuwhoenderen spotten.

Dag 6 Nordaustlandet en de Straat van Hinlopen
Als de omstandigheden het toelaten, vaart het schip vandaag door de Straat van Hinlopen. Dit is de thuisbasis van de baardrob, ringelrob, ijsbeer en ivoormeeuw. Met Zodiacs navigeer je tussen de ijsschotsen door en verken je de vogelkliffen van Alkefjellet met zijn duizenden kortbekzeekoeten. Aan de oostkant van de Straat zal een poging ondernomen worden om te landen op Augustabukta op Nordaustlandet. Je maakt hier een wandeling door de poolwoestijn en langs de mooie kustlijn, waar je rendieren, rietganzen, ivoormeeuwen en walrussen tegen kunt komen.

Dag 7 Barentsøya (Barentszeiland)
Het plan is om vandaag aan te leggen bij Sundneset op Barentsøya, waar je een wandeling kunt maken naar een hut van vroegere pelsjagers en over de toendra op zoek naar rendieren en brandganzen. Vervolgens gaat het schip weer verder naar Diskobukta aan de westkant van Edgeøya. Per Zodiac ga je via een ondiepe baai naar een strand dat bezaaid is met walvisbotten en boomstammen, die hier vanuit Siberië zijn aangespoeld. Ook zijn hier verschillende vogelkliffen, waar in het broedseizoen van de drieteenmeeuw, de zwarte zeekoet en de grote burgemeester, ook regelmatig poolvossen en ijsberen te vinden zijn.

Dag 8 Hornsund
Vandaag kun je genieten van het uitzicht op de spectaculaire bergtoppen en fjorden van het Hornsund gebied. De berg Hornsundtind is 1431 meter hoog, maar de Bautaen laat pas echt zien waarom de Nederlandse ontdekkingsreizigers de eilandengroep ‘Spitsbergen’ heeft genoemd. Verder bevinden zich in dit gebied ook 14 prachtige gletsjers en heb je goede kansen om zeehonden en ijsberen te spotten.

Dag 9 Ahlstrandhalvøya en belugaskeletten
Het schip legt aan op Ahlstrandhalvøya bij de Van Keulenfjord. Hier liggen stapels belugaskeletten, de overblijfselen van de jacht op deze dieren in de 19e eeuw.

Gelukkig is de beluga door deze ondoordachte uitbuiting niet uitgestorven. Het kan dus zomaar zijn dat er een school langs komt zwemmen. ’s Middags kun je een wandeling maken over de toendra bij de Recherchefjorden, waar veel rendieren komen om te zoeken naar eten.

Dag 10 Longyearbyen
Op deze laatste dag legt het schip weer aan in Longyearbyen en reis je verder richting huis.

INBEGREPEN IN DE REIS:

 • reis aan boord van het aangegeven schip (zie ook de verschillende vertrekdata)
 • Engelstalige begeleiding (een enkele vertrekdatum is Duitstalig, zie vertrekdata)
 • alle maaltijden gedurende de reis aan boord van het schip, incl. snacks, koffie en thee
 • alle excursies aan wal en activiteiten gedurende de reis per Zodiac
 • een programma van lezingen door gerenommeerde natuurkenners en leiding door ervaren expeditiepersoneel
 • gebruik van rubberlaarzen en sneeuwschoenen
 • transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en schip – alleen voor de passagiers op de groepsvluchten van en naar Longyearbyen
 • alle overige servicebelastingen en havengelden tijdens het programma
 • AECO-fees en overheidsbelastingen • een uitgebreid informatiepakket vóór vertrek

WAT IS NIET INBEGREPEN:

 • De vlucht naar/van Longyearbyen is niet standaard inbegrepen, maar kunnen wij natuurlijk wel voor je boeken.
 • Voor- en na-landarrangementen
 • Aankomst- en vertrekbelasting
 • Maaltijden op het vasteland
 • Bagage-, annulerings- en reisverzekering (verplicht)
 • Kosten voor over bagage en overige persoonlijke kosten, zoals wasserette, bar, drankjes en telefoonkosten
 • De gangbare fooi aan het einde van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden gegeven)
 • Evt. een brandstoftoeslag, mocht de brandstofprijs tot 90 dagen voor vertrek 120 US Dollar per Barrel of meer bedragen à € 25 per persoon per nacht
 • eventuele reis- en annuleringsverzekeringen

Data en prijzen

Beschikbaarheid en prijzen op aanvraag!

Reserveringskosten

(eenmalig € 35) exclusief de verplichte bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50)

Impressies

Expeditiecruise Rondom Spitsbergen Pakijs Spitsbergen

Regio’s bij deze reis

Expeditiecruise: Rondom Spitsbergen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.
Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.
Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.
Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.
In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge