Patagonië en Vuurland zijn gelegen op het uiterste zuidpunt van Chili en omvatten een leeg en mythisch landschap. Het gebied van het Chileens Patagonië en Vuurland kunnen onderverdeeld worden in een noordelijk deel (Aisén) en een zuidelijk deel (Magallanes) die ‘El Gran Sur’ (het Grote Zuiden) genoemd wordt.

Het zuidelijke deel bestrijkt het afgelegen en ruige Vuurland (Tierra del Fuego) met de hoofdstad Ushuaia als zuidelijkste stad op aarde. Deze regio is nog rauw en ongerept en heeft een sfeer van het wilde westen door de pioniersstadjes waar de Gaucho en Huaso cultuur voorkomen. In het uiterste zuiden van Chili breekt de kust in honderden eilanden, fjorden, gletsjers en bergen met eeuwige sneeuw. De dunbevolkte grote en kleine eilanden zijn verbonden met elkaar door middel van veerdiensten. Door het vaste land van Chileens Patagonië loopt de 1100 km lange Zuidelijke Hoofdweg (Carretera Austral of Route 7) tot de plaats Villa O’Higgins.

Patagonië is karakteristiek voor de eindeloze pampa tussen de Andes en de Atlantische Oceaan. Daarnaast zijn olie- en gaswinning, steenkoolmijnbouw, schapenhouderij en visserij de basis van de economie van deze regio. De meest populaire trekpleister van deze regio is het nationale park Torres del Paine waar ongerepte Andes-natuur en wilde dieren genoten kunnen worden. In het uiterste zuidelijke punt van Chili ligt de koloniale stad Punta Arenas die de uitvalsbasis is voor expedities naar het zuidpoolgebied.