Het weer en klimaat in Chili verschilt van plek tot plek. Chili heeft door de geografische ligging en de langgerekte vorm wel acht verschillende klimaatzones. Wanneer je een rondreis door Chili maakt, krijg je dus te maken met verschillende klimaten. 

Houd er altijd rekening mee dat het weer afhangt van welke regio je gaat bezoeken. Daarom is het verstandig om gedurende je reis de weersvoorspellingen in de gaten te houden. De klimaatzones worden onderscheiden van noord naar zuid:

 

Noord

In het droge noorden van Chili bij de Atacama-woestijn heerst vanzelfsprekend het woestijnklimaat waar op sommige plekken landinwaarts nog nooit regen gevallen is. Alhoewel er overdag warme temperaturen boven de 30°C voorkomen, kunnen die ’s nachts naar het vriespunt zakken.

Kustgebieden

Dichterbij de kust van het gebied is er een gematigder klimaat door de zeebries. Van het woestijnklimaat bij de Atacama-woestijn gaan we over op het hooggebergte-woestijnklimaat bij de Altiplano. Het is vergelijkbaar met het woestijnklimaat; weinig regen, warm en nachtvorst maar de temperaturen liggen lager dan in het noorden.

Kleine Noorden en Centrale Vallei

Verder naar het Kleine Noorden krijg je het halfwoestijnklimaat, bestaande uit onregelmatige regenperiodes die overgaan in een warm steppeklimaat met regen tijdens de wintermaanden. In de centrale vallei van Chili heerst een mediterraan klimaat; warme en droge zomers met regenperiodes in de winter. Temperaturen in de hoofdstad Santiago, achter het kustgebergte, kunnen ’s zomers boven de 35°C uitkomen.

Merengebied

Verder naar het zuiden in de Araucanía en bij het merengebied gaat het mediterraan klimaat over op een gematigd regenklimaat waar de zomermaanden droog zijn met de rest van het jaar regen. Aan de kustzijde van Chili en de eilanden langs de kust heerst er een maritiem klimaat met het gehele jaar door veel regen.

Patagonië

Als je de hoogte van de Patagonische Andes in gaat, stuit je op een hooggebergteklimaat met veel storm en sneeuw. Ga je richting Vuurland dan daalt de sneeuwgrens maar is het klimaat verder onveranderd. Bovendien heerst er op de Patagonische vlaktes een continentaal steppeklimaat met droge zomers en redelijk wat regen. Zo liggen de temperaturen hier gedurende het jaar rond de 6-10°C. Na het vaste land afgegaan te zijn, hebben we als laatste nog het subtropisch klimaat dat heerst op Paaseiland. Al met al is het gedurende het hele jaar een gemiddelde temperatuur van 20 °C en regent het volop.