Kangerlussuaq is een kleine gemeenschap aan de westkust van Groenland. De luchthaven is een belangrijk luchtvaartknooppunt en als je vanuit Kopenhagen naar Groenland vliegt, biedt dat een prachtige mogelijkheid om de prachtige ijsvrije omgeving te bezoeken rond deze diepe fjord.

De Kangerlussuaq Fjord vormt tijdens de zomer een diepe ijsvrije regio landinwaarts, met aan de ene zijde de enorme Groenlandse ijskap en aan de andere kant een andere ijskap. Hiermee is Kangerlussuaq verrassend genoeg een van de meest ijsvrije delen in heel Groenland. Deze omgeving is een paradijs voor zowel rendieren als muskusossen, die hier goed gedijen vanwege het relatief milde, stabiele en droge klimaat en de overvloed aan voedsel.

Toendrasafari bij Kangerlussuaq

Een toendrasafari bij Kangerlussuaq vindt plaats in een stoere off-road 4WD-touringcar, die is uitgerust om zowel op zomer- als winterterrein mee op pad te gaan. Je volgt daarbij een route door het prachtige toendralandschap, terwijl de gids je alles vertelt over de omringende flora en fauna.

Met een beetje geluk zie je muskusossen vrij rondlopen in hun natuurlijke omgeving. Hierbij is het belangrijk een gepaste afstand te bewaren, want ze kunnen bijzonder agressief zijn en onberekenbaar in hun gedrag. Zorg dus zeker dat je een camera meeneemt met een goede lens.

Deze muskusossen kunnen tot 285 kilo wegen. Hoewel ze er met hun grote hoorns en dikke vacht massief uitzien, zijn ze in werkelijkheid aanzienlijk kleiner in formaat. Door hun vacht lijken ze imposant, maar zijn ze het niet. Andere dieren die in het gebied voorkomen zijn rendieren en poolhazen.

Het is verrassend interessant om te leren over de vegetatie in deze regio. Dit gebied ontvangt jaarlijks weinig neerslag en is dus droog voor Groenlandse begrippen. Dit zorgt er dus voor dat er een flink ijsvrij gebied is, waar veel vegetatie kan groeien.

Tijdens de korte zomerperiode vind je hier dan ook veel bloeiende toendraplanten, die in allerlei kleuren genieten van de zomerzon.

Geologische geschiedenis

Geologisch gezien gaat de geschiedenis van Kangerlussuaq terug tot 2,8-2,7 miljard jaar geleden. Ooit was dit gebied compleet bedekt met ijs en sneeuw, helemaal van Kangerlussuaq tot bij Sisimut aan de kust.

Dit wordt bewezen door de rigide, morene landschappen van het gebied en de over het algemeen lagere geologische reliëfs, in vergelijking met de geologische massa die verder in het noorden van Groenland ligt. Met andere woorden, de geologische structuur van het berglandschap rond Kangerlussuaq is door de eeuwen heen geërodeerd door ijs. Tegenwoordig zijn de hoogste toppen van de afgeronde heuvels in het gebied slechts rond de 240 meter.

Panoramisch uitzicht

Tijdens deze excursie rijd je naar de berg Tacan. Deze ligt ten zuiden van Kangerlussuaq en biedt een fantastisch panoramisch uitzicht biedt op de valleien, rivieren, Kangerlussuaq en zelfs delen van de Groenlandse ijskap.