Kangerlussuaq is een nederzetting langs de westkust van Groenland en betekent in de Groenlandse taal ‘Grote Fjord’. De gemeenschap ligt helemaal aan het uiteinde van de diepe fjord, die vanaf de kust 190 kilometer landinwaarts loopt. Vlakbij Kangerlussuaq ligt de luchthaven die een belangrijk luchtvervoersknooppunt van Groenland en daarmee de grootste commerciële luchthaven van het hele eiland is.

De luchthaven van Kangerlussuaq is in 1941 aangelegd toen de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog een tussenstation nodig hadden tussen Noord-Amerika en Europa om de Duitsers te bevechten. Na de oorlog werd de luchthaven terug overgedragen aan de Denen, maar na een paar keer stuivertje wisselen met de Amerikanen, kwam het vliegveld uiteindelijk in 1992 in Groenlands beheer.

Tegenwoordig is het een commerciële luchthaven de enige in Groenland die een directe verbinding heeft met Kopenhagen. De luchthaven telt één baan, een grote terminal, een hotel en een kantoor van Air Greenland.

Kangerlussuaq Fjord

De Kangerlussuaq Fjord heeft een lengte van 190 kilometer en een breedte die varieert tussen 1,5 en 8 kilometer. Helemaal aan het hoofd van de fjord in het binnenland, komt het smeltwater van onder andere de Russell-gletsjer in contact met het zeewater.

De Kangerlussuaq Fjord heeft geen zijrivierfjorden en een redelijk uniforme kustlijn. De fjord wordt landinwaarts aan de noord- en zuidkant geflankeerd door lage heuvels, de zogenaamde Kangaamiut dijken. Deze heuvelruggen zijn 2 miljard jaar geleden ontstaan het uiteendrijven van tektonische platen, waardoor vulkanische activiteit ontstond. Het gebied van deze heuvelruggen beslaat een oppervlakte van 18.000 vierkante kilometer.

Als je de fjord uitvaart richting zee, worden de wanden van de fjord steeds steiler naarmate je de monding van de fjord nadert. Hierin is de Kangerlussuaq Fjord anders dan bijvoorbeeld de fjorden van Noorwegen, die vrijwel allemaal steile wanden hebben.

Over Kangerlussuaq zelf

De bevolking van de Kangerlussuaq telt 499 inwoners en is vrijwel geheel afhankelijk van de luchthaven- en toeristenindustrie.

Het dorp is gelegen aan het hoofd van de fjord in een vallei met grote drijfzandvlaktes. In dit gebied komen twee rivieren met smeltwater samen, de Qinnguata Kuussua en Akuliarusiarsuup Kuua. Beide rivieren worden gevoed met het smeltwater van de Russell-gletsjer.

Highlights Kangerlussuaq