Sisimiut is na de hoofdstad Nuuk met zo’n 5.600 inwoners de tweede stad van Groenland. Gelegen in het zuidwesten van het eiland ligt stad op 40 kilometer boven de poolcirkel en daarmee is het de enige noordelijke haven van Groenland die het gehele jaar ijsvrij is.

De naam van de stad Sisimiut betekent letterlijk “de bewoners van de vossenholen.” Het gebied waar de stad ligt wordt al 4.500 jaar bewoond. In eerste instantie door de Inuit-volkeren van de Saqqaq-cultuur, de Dorset-cultuur en vervolgens de Thule-mensen. De meeste inwoners van Sisimiut zijn afstammelingen van deze culturen.

Tegenwoordig is Sisimiut het grootste zakelijke centrum ten noorden van de nationale hoofdstad Nuuk en is het tevens een van de snelst groeiende steden in Groenland. De visserij is de belangrijkste industrie in de stad.

Het uiterlijk van de tegenwoordige stad wordt gekarakteriseerd door een gezellige mix van gekleurde huisjes, maar er zijn ook appartementenblokken opgetrokken tijdens de jaren zestig, toen de bevolking in dit deel van Groenland erg snel groeide.

Bezoek aan Sisimiut

Sisimiut is een bijzonder leuke stad om te bezoeken en bovendien een belangrijke hub voor veel reizen naar Groenland. In tegenstelling tot het beeld dat veel mensen hebben bij Groenland, kan het hier tijdens de zomerperiode met gemak 15-20 graden worden. Die temperaturen lenen zich uitstekend om de stad en prachtige omgeving te verkennen.

Tijdens de wintermaanden zijn de bergen rondom Sisimiut en de omliggende gebieden te groot om alleen te voet te gaan verkennen. Dus wat doe je dan? Precies, net zoals Groenlanders zelf ga je op pad met een hondenslee of sneeuwscooter. Geniet van het uitzicht terwijl je net als de locals achter een roedel sledehonden het gebied doorkruist.

Zomeractiviteit

Terwijl de winteractiviteiten voornamelijk neerkomen op langlaufen, sledehondentochten en sneeuwscooteren, komen de meeste toeristen toch in de zomer of de herfst naar Sisimiut.

Wandeltochten

De zomer is de tijd voor wandelaars en natuurliefhebbers. De terugtrekkende sneeuw maakt in rap tempo plaats voor de mooiste bloemen en planten en wanneer alles in bloei staat kleuren rode, gele, blauwe en witte bloemen de prachtige weiden. Ook het gras en de korstmossen profiteren van de lange dagen met veel zonneschijn in de zomer.

Er zijn volop mogelijkheden voor wandeltochten in de omgeving van de stad, maar ook van of naar het nabijgelegen Kangerlussuaq. Dit is de Arctic Circle Trail, een meerdaagse tocht met een lengte van ongeveer 165 kilometer. Onder normale omstandigheden is deze afstand in 9 dagen te overbruggen, waarbij je kampeert in de wilde natuur.

Boottochten

De zomer is ook de tijd waarin veel boottochten worden aangeboden. Alle boottochten bieden gelegenheid om zeehonden, walvissen en vogels te spotten. Een boottocht door de fjorden is een belevenis die je lang zal heugen en de lokale gidsen kunnen je alles vertellen over de regionale gebruiken. Op een boottocht leer je in een dagdeel/dag van alles over Groenlandse geschiedenis, cultuur en natuur.

Vissen

Veel vissers hebben nog nooit stilgestaan bij een visvakantie in Groenland. Het vissen rond Sisimiut heeft een bijzonder goede reputatie. Zowel de grootste heilbot als de grootste meerval ter wereld ooit, werden gevangen in de wateren rond Sisimiut.

De zeevisserij biedt een groot aantal verschillende soorten om op te vissen: roodbaars, meerval, kabeljauw, scharren, heilbot, zwarte heilbot en haaien.

Ook voor zoetwatervissen kun je in deze regio terecht. Er zijn ongeveer 25 forelrivieren en meren in de omgeving van de stad.

Sisimiut is een leuke stad om kennis te maken met de Groenlandse cultuur. Diverse van onze reizen naar Groenland doen de regio van Sisimiut en Kangerlussuaq aan.