Nuuk is, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, een moderne stad, waar oude en nieuwe culturen elkaar ontmoeten.

Zodra je de heuvels achter de stad inloopt of een boottocht maakt in het nabijgelegen fjordsysteem voor de kust, kom je direct in de ongekend ruige natuur van Groenland terecht.

Nuuk, het culturele centrum

Nuuk is de hoofdstad van Groenland, waar de winkels, cultuur, architectuur en gastronomische kunsten worden vermengd met frisse lucht, natuur en vanuit vrijwel elk stadsdeel heb je wel een fantastisch uitzicht.

De stad heeft een levendige kunst- en theaterscene, waarbij het Katuaq cultureel centrum het middelpunt is. Naast het theater biedt het imposante gebouw met zijn houten gevel ook ruimte aan een gezellig café.

Het Groenlandse Nationaal Museum beschikt over een collectie met artefacten van tot 4.500 jaar oud die de rijke geschiedenis van Groenland illustreren. Het Nuuk Art Museum heeft een indrukwekkende collectie van de Groenlandse kunst en een bezoek is een absolute must als je in Nuuk bent.

Architectuur in Nuuk

Het inwonertal van Nuuk neemt in rap tempo toe de laatste jaren en veel immigranten vanuit alle delen van de wereld hebben behoefte aan woonruimte, hetgeen soms problemen oplevert. Nog altijd bieden de cementblokken in het oude centrum woonruimte aan een flink deel van de bevolking. Daarnaast zijn er nog altijd ruim 100 jaar oude huizen die nog stammen uit de koloniale tijd.

Aan de andere kant van de stad is er echter een enorme ontwikkeling. Qinnqorput is het kleurrijke stadsdeel waar hoge huizen en ongewone architectuur woonruimte bieden aan de nieuwe bevolking van de stad.

De demografische ontwikkelingen vergen flinke inspanning van de overheid, vanwege de toenemende vraag naar collectieve voorzieningen, zoals scholen, kleuterscholen en winkels.

De omgeving en de fjorden rond Nuuk

Bij een bezoek aan Nuuk, de kleurige hoofdstad van Groenland, ben je niet alleen aangewezen op rondleidingen door de stad over cultuur en architectuur, ook de omliggende natuur heeft veel te bieden voor bezoekers.

Nuuk betekent ‘landtong’ en het merendeel van de stad is gelegen aan het fjord. De omliggende bergen en heuvels, Nordlandet, Lille en Store Malene, Hjortetakken en Mount Sermitsiaq zorgen voor prachtige kleurschakeringen, afhankelijk van het weer en de inval van de zon.

Qooqqut Nuan

In het midden van het fjordsysteem vind je ook de verlaten nederzetting van Qoornooq. Vanuit Nuuk is het een 50 kilometer lange boottocht. In Qooqqut Nuan vind je een gezellig klein restaurantje met een à la carte menu in de zomer. Hier kun je heerlijk verse vis eten van eigen vangst, bijvoorbeeld kabeljauw of roodbaars.

Qooqqut ademt geschiedenis en dit is de plaats waar 1000 jaar eerder reeds een boerderij stond van Noorse immigranten. De plaats is geen erfgoed en het is dan ook te hopen dat de archeologen met de hulp van enkele stichtingen, op een dag de reconstructie van de oorspronkelijke Noorse gebouwen opnieuw leven kunnen inblazen voor bezoekers.

Nuuk

Er zijn ook een aantal hutten te huur. Het is dan ook zeker een aanrader om hier midden in de natuur van Groenland bijvoorbeeld een week te verblijven en heerlijk te genieten van de frisse lucht, de stilte en de prachtige natuur.

Wandelen en kajaktochten

Ten zuiden van Nuuk vind je Kobbe Fjord en de lange Ameralik Fjord. Er zijn ook hier privéhutten beschikbaar om te verblijven, je kan hier uitstekend vissen en prachtig wandelen.

Veel actieve outdoorliefhebbers vinden hun weg in het fjordsysteem van Nuuk. Er zijn talloze valleien, rivieren en delta’s en overal vind je ongerepte natuur in de zuiverste vorm.